Adnan Oktar'ın yargıdaki gücü... Cezayı verdi, terfi başladı

Adnan Oktar ve müridi Ali Emre Bukağılı'nın şikayetleri ile gazetelerde ve sosyal medyada din ve evrim teorisi ile ilgili fikirlerini dile getirenlere yaklaşık 5 bin dava açıldı. Suçlamalara itibar eden hakim ve savcılar terfi ettirildi, karşı çıkanlar ise sürüldü.

Adnan Oktar'ın yargıdaki gücü... Cezayı verdi, terfi başladı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.07.2018 - 15:16

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 11 Temmuz'da gözaltına alınan Adnan Oktar ve müritlerine 30'a yakın suçlama yöneltildi. Suç örgütü kurmak, hakaret, suç uydurma, iftira, siyasi ve askeri casusluk bunlardan bazıları. 235 kişi hakkında gözaltı kararı verildi ancak liste paylaşılmadı. Şüphelilerin avukatları, gözaltındaki kişilerin sayıca çok olduğunu ve henüz yakalanamamış kişiler olduğunu söyledi. Oktar'ın A9 kanalındaki yayınlarda Adnan Oktar'ın tanıdığını söylediği, açtığı davalarla ilgili övdüğü Ali Emre Bukağılı'nın ise gözaltında olup olmadığı henüz netleşmedi. Yeni Akit gazetesinin 2011'de yayımladığı röportajda “İslam düşmanlarına rahat nefes aldırmıyor" diye tanıttığı Bukağılı'nın Twitter hesabında neredeyse Adnan Oktar'dan başka paylaşım yapılmamış. Oktar'ın 17 yıl boyunca müridi olan Ceylan Özgül de Bukağılı'nın “örgütün üyelerinden biri” olduğunu söyledi. Oktar ve Bukağılı'nın şikayetleriyle geçtiğimiz 10 yılda yargılananlar arasında piyanist Fazıl Say, yazar Mine Kırıkkanat ve Ekşi Sözlük yazarları da yer alıyor.

Cezayı verdi, terfi başladı

Ali Emre Bukağılı, ismini piyanist Fazıl Say'dan Twitter’da Ömer Hayyam’ın bir dörtlüğünü paylaştığı için dini değerlere hakaret ettiği iddiasıyla şikayetçi olmasıyla duyurdu. Say hakkındaki iddianame İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erhan Gülcan tarafından hazırlanmıştı. İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen dava Nisan 2013'te karara bağlandı. Hakim Hulusi Pur, Say'ı 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Ceza sonradan bozuldu ancak Pur'un yükselişi başladı. Önce 17-25 Aralık soruşturması kapsamında tutuklanan Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan ve Rıza Sarraf'ın sağ kolu Abdullah Habbani'yi serbest bıraktı, ardından özel yetkili mahkemelerin yerine açılan Sulh Ceza Hakimlikleri'nde görevlendirildi. Pur, şimdi İstanbul Adliyesi'nde terör davalarının görüldüğü İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başkan.

Say'a ceza verilmesinden sonra kendilerine “Bir Grup Ateist” diyen grup, Oktar hakkında “ateizm, materyalizm, Darwinizm, Marksizim” gibi kuram ve düşünce sistemlerine inananlara hakaret ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı takipsizlik kararı verdi. Bunun üzerine Oktar kendisinden şikayetçi olanların iki avukatı hakkında suç duyurusunda bulundu.

Bukağılı'nın dava geçmişi

Bukağılı'nın şikayetçi olduğu ilk kişi Fazıl Say değildi. Bukağılı, Evrim Teorisinin savunucularından Richard Dawkins'in “Tanrı Yanılgısı” adlı kitabını Türkçe'ye kazandıran Kuzey Yayınları sahibi Erol Karaaslan'ı, “Tanrı'nın Doğum Günü ve Peygamber Çocuklar” kitabı nedeniyle yazar Burak Özdemir'i, “Allah’ın Kızları” kitabı nedeniyle yazar Nedim Gürsel'i, Penguen Dergisi çizeri Bahadır Baruter'i, ateizm.org internet sitesini, Chuck Palahniuk'un ''Ölüm Pornosu'' kitabının çevirmeni Funda Uncu ile Ayrıntı Yayınları Genel Müdürü Hasan Basri Çıplak'ı, William S. Burroughs tarafından yazılan ''Yumuşak Makine'' kitabının çevirmeni Namık Süha Sertabipoğlu ve yayınevi sahibi İrfan Sancı'yı, Metis Yayınları'nın İllallah Ajandası'nı, 16 genci Facebook'ta kurdukları grubun isminin Allah ve peygambere hakaret içerdiği' iddiasıyla şikayet etmişti. Bukağılı, edebiyat dergisi Sabit Fikir'de 2011'de yayımlanan bir röportajda “Sizi rahatsız eden bir metnin, raflarda durmasının nasıl bir sakıncası var? Sizin rahatsız olduğunuz bir kitap, birisinin tam da ihtiyacı olabilir. Buna ne diyorsunuz?” sorusuna şöyle yanıt vermişti:

“Böyle bir durum söz konusu olamaz. Yani benim rahatsız olduğum bir kitabın bir başkasının ihtiyacı olması mümkün değil. (...)”

Faş edenler sürüldü

Bukağılı'nın sosyal medyadaki ateist avıyla Ekşi Sözlük'te ateizm, evrim, Hz. Muhammed gibi konu başlıklarına yazı yazan 40 yazara dava açıldı. Davalar Kartal'daki İstanbul Anadolu Adliyesi'nde görülüyordu. 2015'te orada görevli iki hakim 1987’de çete suçundan yargılanan Oktar’a Adli Tıp Kurumu’nca verilen “Cezai ehliyeti yoktur” raporunu sorunca Oktar'ın avukatları şikayetlerden vazgeçti. O dönem aleyhe sonuçlanan davalarda sanıklar avukatlara 1500 lira vekalet ücreti ödüyordu. Ceza davasının aleyhe sonuçlanmasının ardından Asliye Hukuk mahkemelerinde tazminat davaları açılıyordu. Davaların geri çekilmesini sağlayan Yargıçlar Sendikası üyesi hakimler, Oktar tarafından A9 kanalında isim verilerek hedef gösterildi. İki hakim, Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) Temmuz 2017'deki yaz kararnamesi ile İstanbul'daki görevlerinden sürüldü.

Başsavcılığa terfi

Oktar, gazetemiz yazarı Mine Kırıkkanat'ı da şikayet etmişti. Kırıkkanat'ın Twitter paylaşımlarından, 2 Şubat 2014, 9 Şubat 2014 ve 24 Temmuz 2013 tarihli yazılarından şikayetçi olması üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcıları Sıddık İlgar ve Ömer Solmaz, iki ayrı iddianame hazırlayarak dava açmıştı. İlgar, HSK'nin 2014 yaz kararnamesi ile Gebze Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak atandı. Solmaz, Ağustos 2016'da görevinden ihraç edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler