Adnan Çoker, ikinci 'Retrospektif'ni MKM'de açtı

Beşiktaş Belediyesi, Mustafa Kemal Merkezi (MKM), Çağdaş Sanat Galerisi'nde "Adnan Çoker Retrospektif Sergisi" sanatçının katılımıyla bugün açıldı.

Adnan Çoker, ikinci 'Retrospektif'ni MKM'de açtı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.03.2010 - 13:09

Türk Resim sanatının önde gelen isimlerinden olan Prof. Adnan Çoker, bugün Beşiktaş Belediyesi’nin girişimiyle ikinci Retrospektif sergisini MKM Çağdaş Galerisi'nde açtı.

Sergiyi Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal'la birlikte açan Çoker; "Bu salon Mustafa Kemal adına çok yakışıyor. Sergiyi hazırlarken salonun bir yaratı salonu olduğunu gördüm. Hem çok eseri birbirine zarar vermeden koyduk hem de ilk defa dört koleksiyoneri bir araya getirerek sergileyebildik, yani yeni bir eser yarattık. Ben ona "Hazırlanmış Külliye" adını verdim. Sergiyle bütünleşen bir buçuk yılda hazırlanan sergi katalogu da Türkiye'deki çitayı yükseltti." sözleriyle sergiyi değerlendirdi.

Açılışa başta öğrencileri Mustafa Ata, Yusuf Taktak, Serhat Kiraz, Ayten Yetiş Doğu, Nevin Z.Tollu, Nur Koçak ve ondan feyz alan Bedri Baykam, Balkan Naci İslimyeli, Halis Başarır, Zeynep Rona, heykeltraş Prof.Dr.Ferit Özşen'in de aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı, kolleksiyoner, sanatsever katıldı. Öğrencileri altmışlı yıllarda Adnan Çoker'in Fransa'dan Türkiye'ye  gelmesiyle Akademi'nin hareketlendiğini, renklendiğini anlatarak, onun sanatçı kimliğinin yanı sıra tutkulu bir eğitimci olduğunun altını çizdiler.

Avrupa’daki müze formatında sanat galerileri arasında yer alan ve pek çok önemli projeye ev sahipliği yapan Beşiktaş Çağdaş'taki bu sergi, 30 Nisan'a kadar gezilebilecek.
 

Adnan Çoker kimdir?

Adnan Çoker, 20 Ekim 1927’de İstanbul’un 3. tepesi olan Süleymaniye’de doğmuş, 7. tepesi Samatya’da çocukluğunu geçirmiş, ailesinin isteği doğrultusunda, orta okulu Afyon Lisesinde bitirmiş ve resim öğretmeni ile İstanbul’a dönüp Güzel Sanatlar Akademisi'ne kaydolmuştur.

1945 – 51 yılları  arasında Güzel Sanatlar Akademisi’nde, Zeki Kocaemmi’nin öğrencisi olmuş ve heykeltıraş Hayri Bara ile ‘’Espas’’ çalışmaları yapmış olan sanatçı, 29 Aralık 1955 de açılan Avrupa Konkurunu kazanan tek öğrenci olarak Devlet bursu ile 5 yıl Paris’te çalışmalarına devam etmiştir.

Yurda döndükten sonra Akademide, 6 yıl Müzik eşliğinde resim gösterileri ile Türkiye’de ilk performansları gerçekleştirmiştir.

1964’te Fransa bursu ile ikinci kez gittiği Paris’te W.Hayter atölyesinde gravür,goetz atölyesinde boya etütlerini sürdürürken, günümüze damgasını vuran ‘’Siyah Fonlu’’ resimlerine başlamıştır.Aynı yılın temmuz-ağustos aylarında Salzburg yaz akademisinde Emito ve Dova  atölyesinde 1 ay çalışmıştır.

1976’da Mimar Sinan Üniversitesi Resim bölümü Profesörlüğü'ne atanmış, 1977-79 arası İstanbul Resim Heykel Müzesi Müdürlüğü, 1983-85 yılları  arasında ise Resim Bölüm Başkanlığı yapmıştır.

Foto galeri için tıklayınız;

ADNAN ÇOKER RETROSPEKTİF SERGİSİ


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler