Acilen işsizliğe eğilin!

Claus Schwab ve Muhtar Kent, Davos’ta yaptıkları ortak açıklamada, Türkiye dahil dokuz ülkede yapılan anketi örnek göstererek nitelikli işgücü ve işsizlik sorununun çözümü konusundaki önerilerini dile getirdiler.

Acilen işsizliğe eğilin!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.01.2014 - 21:58

Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Claus Schwab ve Coca Cola Üst Yöneticisi, DEF Uluslararası İş Konseyi Başkanı Muhtar Kent, Davos’ta ortak açıklama yaparak hükümet, şirket ve sivil toplum örgütlerini, 2104’te işsizlik sorununun çözümü için acil önlem almaya davet ettiler. Schwab ve Kent, işyerinde eğitim sisteminin nitelikli işgücü ve işsizlik sorunu için bir çözüm oluşturabileceğine dikkat çekerek, “İş âlemindeki liderler, hükümet ve sivil toplumun, 2014’te işsizliğin üzerine acilen gitmede işbirliği içinde, uyumlu ve tutarlı bir çaba göstermeleri gerektiğine inanıyoruz” dediler.

Schwab ve Kent, “İş âlemi gençlere iş bulmalarında yardımcı olmalı” başlıklı açıklamalarında “Hiç iş bulunamayan ve herkesin 25 yaşından küçük olduğu bir ülke hayal edin. Bir ‘diyaspora’ olarak varolan bu ülke, dünyanın büyük bölümünde ekonomik canlılığı, sosyal dokuyu ve uzun vadeli istikrarı tehdit eder. Bu kayıp potansiyel bir ülkedir” dediler. İki ekonomistin saptama ve önerileri şöyle:

- Avrupa’da gençlerin yüzde 24’ü işsiz. Rakam özellikle Yunanistan, Portekiz ve İtalya’da kötü. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dakiler de kötü.

- İşsizlik dünyada işletmelerin ve hükümetlerin sürekli dikkatini gerektiren henüz yavaş yavaş yanmakta olan akut bir kriz.

- İşsizliğin insani maliyeti hesaplanamaz. İşsiz gençler ailelerine, toplum ve ülkelerine olumlu katkıda bulunur hale gelebilmek için çabalıyorlar. Daha fazla iş imkânı yaratmak; daha çok istikrar, kendine saygı ve toplumsal bağlılık dahil, verimliliği ve ücretleri yükseltecek, toplumsal değerleri güçlendirecek, suçluluğu azaltacak erdemli bir döneme hız katar.

- İş âlemindeki liderler, hükümet ve sivil toplumun, 2014’te işsizliğin üzerine acilen gitmede işbirliği içinde, uyumlu ve tutarlı bir çaba göstermeleri gerektiğine inanıyoruz.

- Geleneksel olarak düşük genç işsizliğine sahip Almanya, Avusturya ve İsviçre’de daha çok işveren, uzun süredir başarılı olmuş çıraklık sistemine dönüyor. Bu ülkelerde eğitim ve iş deneyimini birleştiren ikili eğitim sistemi ve sonuçları hükümetler gibi şirketler tarafından da benimseniyor.

- Dünyanın, büyümeyi canlandırmak için çabalamakta olan pek çok bölgesiyle birlikte, gençleri işgücü için hazırlamaya yönelik kararlı çabalar, küresel ekonomimize yardım edebilir.

Gündem eşitlik

Attığı bir tweet ile Nouriel Roubini’nin de dikkat çektiği eşitsizlik sorunu Davos’ta devam eden Dünya Ekonomik Forumu toplantılarının bir numaralı gündemi. Davos’tan bağımsız olarak ABD Başkanı Barack Obama da eşitsizliği “modern zamanların en önemli konusu” olarak tanımladı.

Babacan’dan kur uyarısı

Babacan, kurdaki hareketliliğe ilişkin, “Şirketlerin dikkat etmesi gerekiyor” dedi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankası ile ilgili açıklamaların bireysel açıklamalar olduğunu belirterek, hükümetin görüşünün belli olduğunu ve herhangi bir kur hedeflerinin bulunmadığını söyledi.

Davos'ta Bloomberg HT’nin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2014’ün henüz başında olduğumuzu, 2014 kur tahminlerinin geçerliliği olmadığını ifade etti. Babacan, şu anda resmi tahminlerde herhangi bir revizyon olmadığını söyledi.

Babacan, ihracatçılar için önemli olanın kurun düzeyinden çok oynaklığı olduğunu ve herkesin kur riskini daha iyi yönetmesi gerektiğini vurguladı. Büyüme yavaşlarsa cari açığın hızla azalacağına dikkat çeken Babacan, zamanında ihtiyatlı davranmanın yararını gördüklerini ve 2014 için ne öngörüldüyse hâlâ aynı şekilde devam ettiklerini açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler