Acıbadem'de yurttaşlar, hukuksuz tarikat yurduna karşı direniyor

İstanbul’un Acıbadem semtindeki Türkiye İş Bankası AŞ Mensupları Emekli Sandığı Vakfı parkı (TİBAŞ) arazisi, Üsküdar Belediyesi tarafından yeşil alan ve kültürel etkinlikler için planlanmış olmasına rağmen 49 yıllığına Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’na düşük bir fiyat karşılığında kiralandı. Mahkemenin durdurma kararı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) inşaatı mühürlemesine rağmen, vakıf mührü kırarak faaliyetlerine devam etti. Acıbadem'de yaşayan yurttaşlar inşaatın durdurulması için dün gece oturma eylemi başlattı.

Yayınlanma: 03.02.2020 - 16:09
Abone Ol google-news

Üsküdar Belediyesi, TİBAŞ Parkı’na 2003 yılında imar değişikliği kararı aldı. Mahalle sakinlerinin mahkemeye gitmesi üzerine 2005 yılında ilk durdurma kararı alındı ve belediyenin arsadaki çalışmaları durduruldu. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise seçildikten sonra 2017 yılında parkı tekrar gündemine aldı. Alana kültür merkezi ve park yapılacağını açıklayarak temel atma töreni düzenledi. 400 metrekare olması gereken binanın 1500 metrekarelik bir inşaata dönüştüğünü farkeden yurttaşlar, durumu mahkemeye taşıdılar. 


İstanbul 7. İdare Mahkemesi, arazide süren yurt inşaatını durdurdu. Karar Üsküdar Belediyesi ve kaçak cemaat yurdunu yapan Diba İnşaat'a bildirildi. Ancak buna rağmen mahkeme kararı uygulanmadı ve inşaata devam edildi. 

‘BİZİ ÖĞRENCİLERLE KARŞI KARŞIYA GETİRMEYE ÇALIŞIYORLAR’

Gazeteci Murat Ağırel’in sosyal medyadan pazar günü oturma eylemi çağrısında bulunması üzerine inşaatta sona gelinen kaçak yapı için Acıbadem sakinleri dün gece nöbete başladı. Yurttaşların oturma eyleminde, vakıf yetkilileri buranın bir yurt olacağını belirterek, "Burada Kuran kursu, öğrenci kız yurdu ve sohbetlerin gerçekleşeceği bir merkez inşa ettik. Tamamlanınca sizleri de aramızda görmek isteriz" açıklamasında bulundu. Mahalle sakinleri, "Buraya öğrenci getirerek bizi masum çocuklarla karşı karşıya getirmeye çalışacaklar, biz eğitime karşı değiliz, hakkımız olan parkımızı istiyor ve bu kaçak yapılaşmaya karşı çıkıyoruz" diye konuştu. 


‘ŞARTLI BAĞIŞ ŞARTLARINA UYULMUYOR’


Mahalle sakini ve 2005 yılından beri bu alan için mücadele eden mimar Devrim Ünal, "Burayı 1993 yılında şartlı bağış dediğimiz yöntemle bitişik arazide bulunan TİBAŞ sitesi olarak belediyeye bağışladık. Bağışlama şartı olarak ise yeşil alan ve etkinlik yapılabilecek 400 metrekarelik bir taşınmaz yerleşke inşaatı sunduk. Yıllar süren belirsizlikten sonra yeşil alan olması gereken yer gördüğünüz gibi kaçak bir tarikat yurdu şantiyesine dönüştü" dedi.

MUHTARLIĞIN 1 YILLIK ÖDENEĞİ KESİK

Acıbadem muhtar Semra Aydın da, yapının tamamen plana ters olduğu ve bu hukuksuzluk son bulana kadar Acıbadem sakinlerini çalışmaların olduğu arsaya davet ederek, ‘Biz ilk muhtarlığı aldığımızdan beri, şehit muhtarımızın adını yaşatacak bir park olacağını beklerken gördüğünüz kaçak yapılaşma ortaya çıktı. Buna mahalle olarak ses verdiğimiz için bir yıldır Üsküdar Belediyesi'nden muhtarlığımıza ödenek alamıyoruz. Burada faturaları ve çalışan masraflarını cebimden karşılamak zorunda kalıyorum’ dedi.



İBB İNŞAATA MÜHÜR VURDU


Yaşanan gelişmeler üzerine İBB, "İnşaatın 4. normal katının, 1/1000 ölçekli Üsküdar ilçesi Acıbadem Mahallesi 1093 Ada, 28 Parsel ve Doğusundaki Tescil Dışı Alana ait Uygulama İmar Planı'na ve 23.06.2007 tarihli İstanbul İmar Yönetmeliği'ne aykırı olduğundan yapı ruhsatının iptal edilmesi; inşai faaliyetinin durdurulması ve ruhsata bağlanması mümkün olmayan son katın yıkımına ilişkin encümen kararı alınması" yönündeki yazısını Üsküdar Belediyesi'ne iletti. 

İBB ekipleri, ilçe belediyesinden yanıt alınamaması üzerine, gerekli yasal süre tanındıktan sonra, 10 Ocak 2020 tarihinde yapıyı mühürledi. Ancak, mührün sökülerek inşaata yeniden devam edildiğinin tespiti üzerine, 31 Ocak 2020 tarihinde İBB tarafından tutanak düzenlendi. İBB Başkanlığı, kaçak yapılaşmaya izin verilmeyeceğini, bu konuda tüm yasal hakların kullanılacağını bildirdi.



İBB VE ÜSKÜDAR YETKİLİLERİ ARASINDA GERGİNLİK


Üsküdar Belediyesi Zabıtalar Müdürü Mehmet Ayverdi ile İBB’nin İmar Müdürlüğü yetkilisi Hasan Tan arasında inşaat alanında bugün tartışma yaşandı. Ayverdi’nin Üsküdar Belediyesi yetkililerinin arsanın geri kalanında park için burada çalışma yapacağını ama İBB’nin buna inşaatı mühürleyerek engel olduğunu belirtmesi üzerine Tan, "Elinizde buranın planı varsa getirin, kontrol edelim. Hilmi Türkmen’in 2017 yılında kararlaştırdığı plana aykırı bir imar çalışılması yürütülmüş burada. Buna izin veremeyiz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler