ABD’yi ikna ziyareti
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve yardımcısı Önal, Ankara’nın operasyon olasılığını masada tutarak güvenli bölge planına Türkiye’nin de dahil edilmesi için ABD tarafını ikna etmeye çalışacak.
ABD’nin, Suriye’nin kuzeyinde kurmayı planladığı güvenli bölgeyi Türkiye’siz kurmayı düşündüğünün ortaya çıkmasının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Bakan Yardımcısı Sedat Önal, hafta içinde ABD’yi ziyaret edecek. Çavuşoğlu ve Önal, ABD ziyaretinde Washington’ı güvenli bölgeyi Türkiye ile birlikte kurmaya ikna etmeye çalışacaklar.
Türkiye ile ABD arasında daha önce kurulan Yüksek Düzeyli Ortak Çalışma Grupları 5 Şubat’ta Washington’da toplanacak. Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal’ın başkanlık edeceği görüşmelerde ağırlıklı olarak Suriye’de kurulması planlanan “güvenli bölge” konusunun ele alınması bekleniyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise 6 Şubat’ta Washington’da yapılacak olan IŞİD’le mücadele koalisyonu dışişleri bakanları toplantısına katılacak.
ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’den ABD askerlerini çekme kararının ardından Suriye’nin kuzeyinde 20 mil (32 kilometre) derinliğinde güvenli bölge kurmayı planladıklarını açıklamıştı. Türkiye, ABD’nin güvenli bölge önerisini desteklediğini açıklamış, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, güvenli bölgeyi Türkiye’nin kontrol etmesi gerektiğini belirtmiş, ABD’den ise YPG kastedilerek, “IŞİD’e karşı savaşta ABD’nin müttefiki olan güçleri korumalıyız” mesajı gelmişti.
‘Türkiye’siz plan’
ABD’nin güvenli bölge planı halen netleşmezken önceki gün Amerikan Wall Street Journal gazetesi, “ABD’nin Türkiye’siz tampon planını” yazdı. Gazetenin üst düzey yetkililere dayandırdığı haberine göre ABD, tampon bölgeyi, Türkiye’nin talebinin aksine Türkiye olmadan kurmayı planlıyor. ABD’nin planına göre, Türkiye-Suriye sınırında oluşturulacak güvenli bölgede kontrol ağırlıklı olarak Fransa ve İngiltere askerlerinden oluşan güçlere bırakılacak. ABD ise istihbarat, gözetim ve keşif desteği verecek. Washington’un Irak’ta, ihtiyaç duyulması halinde yeniden Suriye’ye geçebilecek bir “hızlı reaksiyon gücü” bulundurma sözü verdiği de iddia edildi.
ABD’de özellikle Savunma Bakanlığı (Pentagon) içinde etkin bir kesimin Suriye’den çekilmeye karşı olduğu, bunun ABD’nin Suriye’deki müttefiki olan YPG’yi yalnız bırakmak anlamına geleceğini savunduğu biliniyor. ABD Başkanı Trump’ın ise bu planı uygulayıp uygulamayacağı konusu belirsizliğini koruyor. Dün çoğunluğunu Cumhuriyetçi Parti’nin oluşturduğu ABD Senatosu’nda ABD’nin Suriye’deki varlığını sürdürmeye çağıran bir önergenin kabul edilmesi de Trump’ın elinin rahat olmadığını bir kez daha ortaya koydu. Söz konusu oylamanın bağlayıcı etkisi olmasa da Trump’a kendi partisinden eleştiri gelmesi simgesel önem taşıyor.
ABD’yi ikna çabası
Trump’ın “güvenli bölge” planını memnuniyetle karşılayan Ankara ise halen Washington’ın planını açıklamasını bekliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, her fırsatta Fırat’ın doğusuna operasyon mesajı veriyor. Türk heyeti, Washington’daki görüşmelerde Türkiye’nin operasyon olasılığını masada tutarak güvenli bölge planına Türkiye’nin de dahil edilmesi için ABD tarafını ikna etmeye çalışacak.
<haber-yatay:1226007,1225950,1225135,1225057>
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da aile katliamı
- İktidarın '25 Kasım' korkusu
- 250 bin TL'nin getirisi ne kadar?
- AKP sayesinde bu düş de gerçek oldu!
- Akalın'dan İYİ Parti'yi karıştıracak açıklama
- Gökçek döneminde belediyeden geçen karar pes dedirtti!
- Hedefteki teğmenlerle ilgili yeni gelişme!
- Türk ordusunun Kubilaysızlaştırılması
- 'Açız' diye bağırdı, yaka paça dışarı atıldı!
- Bakan Tekin'den, İmamoğlu'na 'kreş' yanıtı