AB'den Türkiye mesajı: Bu fotoğraf değiştirilebilir
Müzakerelerin durma noktasına gelmesi ve Gümrük Birliği’nin güncellenmeyeceği açıklamalarının ardından Dışişleri ve AB Bakanlığı yetkilileri, AB büyükelçileri ile bir araya geldi. Ankara, “Yeni bir sayfa açmak istiyoruz” mesajı verirken AB büyükelçileri “AB Konsey’inde bir fotoğraf çekildi ancak bu fotoğrafı değiştirmek elinizde” mesajı verdi.
AB ile müzakerelerin durma noktasına gelmesi ve son AB Zirvesi’nden Gümrük Birliği’nin güncellenmeyeceği kararı çıkması üzerine, Türkiye-AB arasında ilk temas gerçekleşti. Dışişleri ve AB Bakanlığı önceki gün AB Büyükelçilerini AB Bakanlığı'na davet etti. Toplantıda karara yönelik tepkiler iletirken 18 Mart’ta varılan mutabakatın bir bütün olduğu anımsatıldı. Üst düzey bir diplomat, bu davetin AB nezdinde bir girişim olduğunu ve Avrupa başkentlerine 2 mesajın iletilmesinin istendiğini belirtti. Bu mesajların ilkini, seçimlerin ardından yeni bir dönem başladığı ve Ankara’nın ilişkilerde yeni bir sayfanın açılmasını isteği oluştururken, diğer mesajın ise Konsey’den çıkan karardan duyulan hayal kırıklığı olduğunu belirtti.
OHAL adımı
Yetkili, Türkiye ile AB arasındaki Mart 2016 mutabakatının sadece mülteci sorununu kapsamadığını ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesini de içerdiğini kaydetti ve şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu kararlar bizi birbirimize yaklaştırmıyor. Konsey’in kararı çelişkilerle dolu, anlaşmanın bir kısımının uygulanıp diğer kısmının uygulanmaması kabul edilemez. Kaldı ki bize karşı AB içerisinde dostça davranmayan ülkeler, bizden de ikili ilişkilerde dostça davranmamızı beklemesin.”
Temel haklar eleştirisi
Türk yetkili, Ankara’nın yeni döneme dair beklentisine karşın nasıl adımlar atacağı sorusuna ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın OHAL’i kaldırma sözü verdiğini anımsattı. Ankara’nın sitemine karşın AB Büyükelçisi Christian Berger de, öncelikle Konsey kararında vurgulanan Türkiye’nin aday ülke ve önemli bir partner olduğuna yönelik kararı, ardından da Konsey’in aldığı kararda vurgulanan noktaları anımsattı. Konsey kararında Türkiye’nin 15 Temmuz’un ardından aldığı tedbirlerin orantısız olduğu ve bunların ciddi endişe yarattığı belirtilmişti. Kararda Türkiye’ye ayrıca uluslararası standartlara ve sorumluluklarına uymasının beklendiği anımsatılmış, Türkiye’nin hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğü de dahil olmak üzere temel haklarda geriye gidişinden duyulan endişe vurgulanmıştı. Berger’in yanı sıra Fransa ve Almanya büyükelçilerinin de zirvede alınan kararları ve Türkiye’ye yönelik bakışı paylaştığı öğrenildi. Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann’ın ise Türkiye ile işbirliğini sürdürme isteğini belirtirken, “AB Konsey’inde bir fotoğraf çekildi ancak bu fotoğrafı değiştirmek sizin elinizde” mesajı verdiği öğrenildi.
En Çok Okunan Haberler
- Hayatını kaybetti!
- Mansur Yavaş'tan TBMM'ye flaş çağrı!
- TÜİK ekim ayı enflasyon verilerini açıkladı
- 'Erken seçim' çağrısı: CHP tarih verdi
- İşte Belediye Başkanı'nı öldüren saldırganın ifadesi!
- Mardin, Batman ve Halfeti'ye kayyum atandı!
- Serdar Ortaç son malını da satışa çıkardı!
- AKP’li vekilin PKK yöneticisiyle fotoğrafı gündem oldu!
- AKP'den kayyum için ilk açıklama
- İşte sıfır faizli kredi veren bankalar…