AB'den dikkat çekici toplantı değerlendirmesi: Güzel ama...
Türkiye’nin 3 yıl aradan sonra AB ile entegrasyon hedefiyle Reform Eylem Grubu’nu toplaması ve alınan kararlar AB tarafından da yakından izlendi.
Üst düzey bir AB bürokratı, toplantının ardından yapılan açıklamaları ve yayımlanan karara ilişkin izlenimlerini Cumhuriyet ile paylaştı. AB’deki ilk izlenim, ‘sembolik’ çok sayıda önemli adıma karşın, Türkiye’nin hem AB süreci hem de Avrupa Konseyi nezdinde “temel” kabul edilen Venedik Komisyonu’nun raporlarına değinilmemesi, önemli bir eksiklik olduğu yolunda.
<haber-dikey:1067878>
‘Sonuçları görmek lazım’
Venedik Komisyonu, 2017’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için referandumun ertelenmesinin istemiş; bu sistemin kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olacağını belirtmişti. Komisyon, önümüzdeki günlerde de yeni sisteme geçiş için çıkartılan uyum yasalarıyla ilgili raporunu yayımlayacak. Üst düzey diplomat, “Böyle bir toplantının yapılması da çok önemli ama sonuçlarını görmek lazım. Bunun ekonomideki gelişmeler nedeniyle yapıldığı söylenebilir ama her ne amaçla olursa olsun, bu doğrultuda atılacak adımların hepsi Türkiye’nin yararına olacaktır” değerlendirmesini yaptı.
AB CEPHESİNE GÖRE REFORM EYLEM GRUBU TOPLANTISI
Olumlu yanları:
-Bu toplantının 3 yıl aradan sonra yapılması çok önemli.
-Toplantıda, kabinedeki dört etkin bakanın yer alması olumlu bir işaret. Toplantıya katılanlar arasında Dışişleri’nin yanı sıra AB Uyum Komisyonu, Türkiye - AB Karma Parlamento Komisyonu Başkanı ve Ombudsman’ın da yer alması, çok güzel bir kalabalığa işaret ediyor.
-Konuşmalarda hem AB hedefine ve stratejisine hem de Avrupa Konseyi’ne atıfta bulunulması dikkat çekici.
-O fotoğrafta sembolik birçok işaret de önemliydi; AB bayrağının fonda yer alması gibi
-OHAL sebeplerinin ortadan kalktığını ve artık reform sürecinde ilerlenmek istendiğinin vurgulanması önemli
-Yargı alanında atılacağı açıklanan adımlar önemli bir başlangıç.
Eksik bulunanlar:
-Venedik Komisyonu’nun raporuna değinilmemesi ve anayasal reform beklentilerine yanıt verilmemesi. Venedik Komisyonu, yeni sistemle kuvvetler ayrılığının yok olacağını belirtmiş; bunun yargı bağımsızlığını da yok edeceği uyarısında bulunmuştu. Kuvvetler ayrılığının tekrar oluşturulmasını Batı, hukukun üstünlüğü ilkesi için temel kabul ediyor.
- İnsan hakları vurgusunun somut olarak yapılmaması.
-Hızlı yargılama, tazminat ve mahkeme sayılarının arttırılması konularında adım atılacağı açıklanmasına karşın tutuklu yargılamaya yönelik daha açık bir ifadenin yer almamış olması.
-Basın özgürlüğünde adım atmaya değinilmemesi.
En Çok Okunan Haberler
- MHP'de 3 milletvekilinin istifası istendi!
- 2'si ağır, 3 polis yaralandı!
- Uğur Dündar'ın 'babalık' davasında karar çıktı
- Kadınlara cehennem hazırlayanlar
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı
- Mauro Icardi'den Wanda Nara açıklaması!
- Libidosu en yüksek 4 burç