ABD'den fildişi ticaretine yasak

ABD yasadışı fil avcılığının önüne geçmek için ticari fildişi satışını yasakladı. Yasadışı fildişi ticaretinin çoğunlukla Asya ve Ortadoğu'daki talepler nedeniyle tetiklendiği belirtildi.

ABD'den fildişi ticaretine yasak
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.02.2014 - 10:34

ABD, Afrika ülkelerinin doğal hayatı tehdit eden yasadışı avcılıkla mücadelesine katkıda bulunmak için ülke içinde fildişi ticaretini yasakladı. Beyaz Saray yönetiminin bu hareketi Afrika'dan antikalar dahil tüm ticari fildişi ithalatını yasaklıyor ve iyi niyetli antikalar ve belirli diğer ürünler hariç, ihracata da yasaklama gatiriyor.

Ortadoğu ve Asya'da fildişi ve gergedan boynuzu geleneksel tıp ve süs eşyası yapmak amacıyla kullanıldığından yasadışı fildişi ticareti talebini çok fazla artırıyor.

Afrika'da son yıllarda yasadışı avcılıkta keskin bir artış gözlemlendi. Gergedanların hedef alınmasının dışında çeteler tüm fil sürülerini dişleri için katlediyor.

Beyaz Saray'da yapılan açıklamada "Bu yasaklama doğal yaşamda Afrika fillerinin daha fazla azalmasına ABD pazarının katkıda bulunmamasının en iyi yolu" denildi.

Açıklamada federal biğrimlerin ve kurumların acilen harekete geçeceği, diğer şeylerin yanı sıra neyin antika olduğunu açıklığa kavuşturacağı ifade edildi. Basın açıklamasında "Tehlikedeki Türler Yasası uyarınca antika olarak nitelendirmek, bir ürünün 100 yıldan eski olması ve diğer gereksinimleri karşılamak zorunda. Bir ürünün bu kriterlere uyum sağlayıp sağlamadığı yönündeki sorumluluk şimdi ihracatçı, ithalatçı veya satıcı üzerine düşecek" denildi.

Geçen yıl Tanzanya'ya ziyareti sırasında ABD Başkanı Barack Obama Afrika'da spor amaçlı fil avcılığını düşürmek için 10 milyon dolarlık bir yardım yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon