ABD: YPG ile ilişki taktiksel
ABD’li üst düzey yetkili, Suriye’de yaptıkları ortaklığa ilişkin açıklama yaptı.
Suriye’de YPG’ye verdiği destek nedeniyle Türkiye’nin ABD’ye yönelik eleştirileri sürerken ABD’den “YPG ile ilişkimiz geçici ve taktiksel” mesajı geldi. Cumhuriyet muhabirinin de aralarında bulunduğu bir grup gazeteciye açıklamalar yapan ABD’li üst düzey bir yetkili, uzun süre yaşanan krizin ardından Pastör Brunson’ın serbest bırakılmasından bu yana Türkiye-ABD ilişkilerinin yumuşama evresine girdiğini belirtti. ABD’nin “Adalet İçin Ödül” programı kapsamında üst düzey üç PKK yöneticisinin yakalanması için bilgi sağlayanlara ödül koymasının özel bir anlam taşımadığını savunan ABD’li yetkili, “Zamanlamasının özel bir anlamı olduğunu düşünmüyorum. Terör örgütü olarak kabul ettiğimiz PKK üzerinde daha önce kullanmadığımız yaptırımı kullanarak Türkiye’ye terörle mücadede destek veriyoruz” dedi. ABD’nin adımıyla ilgili Türk tarafından gelen, “Olumlu ama YPG ve PYD’yi perdelemek içinse bizi kandıramazlar” açıklamalarını değerlendiren yetkili “Türk muhataplarımıza ‘Bizim ne yaptığımıza bakın, yaptıklarımızın arkasında ne olduğuna değil’ diyoruz” dedi.
Türkiye NATO ortağımız
ABD’nin “IŞİD’in yenilgiye uğratılması”, “Suriye’de siyasi çözüm sürecinin başarılı olması” ve “İran’ın Suriye’deki güçlerinin ülke dışına çıkması” başlıklarından oluşan üç ayaklı bir stratejisi olduğunu kaydeden yetkili, ABD’nin YPG ile ilişkisini ise şöyle anlattı: “YPG ile Suriye’de IŞİD’i yenilgiye uğratma stratejimiz çerçevesinde bir ilişki kurduk. Bu ilişki, IŞİD’i yenilgiye uğratma amacıyla kurulmuş geçici, taktiksel ve eylem odaklı bir ilişki. YPG ile olan ilişkimizle, Türkiye ile olan ilişkimiz arasında fark var. Türkiye bizim NATO müttefikimiz, on yıllardır süren ortaklığımız var. NATO anlaşması uyarınca gerektiğinde bizim evlatlarımız sizin ülkeniz için, sizin evlatlarınız bizim ülkemiz için can verir. ABD’nin YPG ile kurduğu ilişki ile Türkiye ile olan ilişkileri karşılaştırılamaz bile.”
‘İlerleme sağladık’
Münbiç yol haritasını “tehlikeli ve zor bir süreç” olarak nitelendiren yetkili, “Münbiç yol haritası sadece ortak devriyelerden ibaret değil, bir de Münbiç’in nasıl yönetileceği konusunda siyasi bir süreç öngörülüyor. Türkiye ve ABD arasında bu konudaki görüşmeler de sürüyor, yönetime kimlerin dahil olup kimlerin olmayacağı görüşülüyor. Bu alanda da ciddi bir ilerleme sağlamış durumdayız” dedi.
ABD askerleri ile YPG’lilerin Kobani’de ortak devriye gerçekleştirmesi konusundaki soruyu yanıtlayan yetkili, “Bu devriye, Türkiye’ye verilen bir mesaj değil. Bu, tamamen kuzeydoğu Suriye’nin istikrarı ile ilgili” değerlendirmesini yaptı.
‘Türkiye hassas olmalı’
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sık sık gündeme getirdiği Türkiye’nin, Fırat’ın doğusunda YPG hedeflerine operasyon düzenleyebileceği açıklamalarını da yorumlayan ABD’li yetkili, “Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeydoğusuna ilişkin ciddi güvenlik endişeleri var. Bu güvenlik endişelerinin, askeri operasyon dışındaki yöntemlerle giderilebileceğini düşünüyoruz. Bu, ABD ve Türkiye’nin üzerinde uzlaştığı gibi Suriye’de uzun vadeli bir çözüm için de daha iyi bir yol olur. ABD, kendi askerlerinin güvenliğini riske atacak herhangi bir eylemden endişe duyar. Biz, Türk kuvvetlerinin güvenliğini riske atacak eylemlerden endişe duyuyoruz. Türk ortaklarımızdan da aynı şekilde ABD askerlerinin güvenliğini tehlikeye atacak eylemler konusunda hassas olmalarını istiyoruz.
En Çok Okunan Haberler
- Yoğun kar yağışı beklenen iller açıklandı!
- Saadet'te yeni genel başkan belli oldu
- Yandaş yazar, son anket sonuçlarını açıkladı!
- Afyonkarahisar'da feci kaza
- Kriminal raporun ayrıntıları ortaya çıktı
- 4 kişiyi öldürüp intihar etti!
- 'Bu işin şakası yok, herkes ayağını denk alsın'
- Ölü ve yaralı var!
- AKP'li isim açıkladı!
- CHP'li vekilden Masterchef Sergen'e tepki