ABD ve Çin'den iklim işbirliği

Dünyada atmosfere en çok sera etkisi gaz salan iki ülke, küresel iklim değişikliğinin etkisini azaltmak için birlikte çalışma sözü verdi.

ABD ve Çin'den iklim işbirliği
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.02.2014 - 13:46

ABD Dışişleri Bakanı JohnKerry'nin Pekin'i ziyareti sonrası yapılan ortak basın açıklamasında "Çin ve ABD, 2020 sonrası sera etkisi yaratan gazların emisyonunun sınırlandırılması planına ilişkin bilgilerin paylaşımı dahil, gelişmiş politik diyalog yoluyla işbirliği yapmak için birlikte çalışacak" denildi. 

Açıklamada bu yıl sonunda Altıncı ABD-Çin Stratejik ve Ekonomik Diyalog'u çerçevesinde "somut sonuçlar elde etmek için önemli girişim ve kaynaklar tahsis etmek için taahhüt verme" konusunda iki tarafın anlaştığı belirtildi. Ortak açıklamada "Her iki taraf bu zorlukların aşılması amacıyla 2015 küresel girişimlerine önemli katkıda bulunacaklarına dair sözlerini teyit ettiler" denildi. 

Uluslararası toplum gelecek yıl Paris'te 1997'de imzalanan Kyoto Protokolü'nün varisi olacak anlaşma konusunda uzlaşmaya çalışıyor. ABD Kyoto Protokolü'nü hiç imzalamamıştı. 

Yeni küresel anlaşma sera etkisi yaratan gaz emisyonunu azaltmak ve yoksul ülkelerin daha iyi uyum sağlaması için önlemler alması konusunda taahhütler içeriyor. 

Kerry ise bu işbirliğinden memnun olduğunu açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı "Çin ile ABD arasında işbirliği girişimi eşsiz bir şey ve umuyoruz küresel liderliği oluşturmak ve gelecek yılki iklim müzakereleri konusunda küresel ciddiyet için örnek olacak" dedi. 

Endonezya'nın Başkenti Cakarta'ya uçmadan önce konuşan Kerry"Çin ve ABD bilgi alışverişi konusunda ekstra çaba gösterecek" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler