ABD: Türkiye terörü destekleyen ülkeler arasında!

ABD Hazine Bakanlığı'nın Türkiye'nin aralarında bulunduğu bir dizi ülkedeki şirket ve kişileri, İran'a yönelik yaptırımları deldikleri gerekçesiyle kara listeye alması yankı buldu. BBC, Hazine Bakanlığı açıklamasına geniş yer verdiği haberinde, "Suriye'deki El Kaide bağlantılı grupların İran ve Türkiye üzerinden desteklendiği resmen ifade edildiğine" dikkat çekiyor.

ABD: Türkiye terörü destekleyen ülkeler arasında!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.02.2014 - 10:57

BBC, Washington kaynaklı haberinde ABD Hazine Bakanlığınca kara listeye alınan kişi ve şirketlerin İran'ın tartışmalı nükleer programına destek olmakla ve terörizmi desteklemekle suçlandığına işaret ederken "Kişiler arasında bir Türk bulunuyor" diyor.

Bakanlık açıklamasında, "Suriye'deki El Kaide bağlantılı grupların İran ve Türkiye üzerinden desteklendiği resmen ifade edildiğini" kaydeden BBC, uzmanların, ABD'nin bir resmi raporda İran ile Suriye'deki El Kaide arasında bağ kurmasına dikkat çektiklerini anlatıyor.

En son açıklanan kişi ve şirketlerin Türkiye, İspanya, Almanya, Gürcistan, Afganistan, Liechtenstein ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde faaliyet sürdürdüğünü kaydeden BBC, "Bunlar arasındaki Türk vatandaşı Ali Canko, İran'ın silah taşıyabilen bir sürat teknesi edinip 'ters mühendislik' yapmasına aracı olmakla suçlanıyor" ifadelerini kullandı.

BBC'nin ABD Hazine Bakanlığı'nın iki düzine kadar şirket ve kişiye yönelik suçlamalarının bazılarının da, "terörizme destek olmak" üzerine kurulu olduğuna işaret ettiği haberinde "Bu bölümde de Türkiye'nin adı geçiyor. El Kaide'nin deneyimli unsurlarını Pakistan'dan Suriye'ye naklettiği iddia edilen İran merkezli Yasin el Suri'nin, örgüt militanlarının Türkiye üzerinden Suriye'ye geçişini sağladığı öne sürülüyor" deniliyor. Haberde şöyle devam ediliyor:

"Bakanlık açıklamasında, 'Ezedin Abdel Aziz Khalil' adıyla da bilinen El Suri'nin bu faaliyetleri İran yetkililerinin bilgisi dahilinde yaptığı iddia edilerek şöyle deniyor: 'El Kaide'nin İran'daki ağı, Körfez'deki bağışçılardan gelen paraların El Kaide'nin çekirdek grubuna ve Suriye'deki El Nusra Cephesi dahil olmak üzere, diğer ilişkili unsurlarına aktarılmasını sağlamakta. İran'da üslenen El Kaide ağı ayrıca, Kuveytli cihatçı bağışçıların Türkiye üzerinden Suriye'ye para göndermesi için yaygın bir ağ oluşturmuştur.'"

Bu arada, BBC haberinde ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarı David Cohen'in, "Bugün belirlenen küresel hedefler, İran'ın nükleer programını desteklemekle ve terörizme aktif destek olmaktadır" sözleri yansıtılırken Cohen'in ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları uygulanmasında kararlılığının sürdüğünü dile getirdiğine de dikkat çekiliyor.

BBC, haberinde ayrıca Batı medyasında, Suriye'deki El Kaide bağlantılı grupların Türkiye üzerinden destek aldığına yönelik haber ve analizler yer aldığını anımsatarak Wall Street Journal'da Türkiye ile ilgili iddialarını anımsatıyor.

Bu arada, haberde daha önce ABD Hazine Bakanlığı'nda terörizm finansı analizcisi olarak görev yapan ve halen Washington'daki Demokrasileri Koruma Vakfı'nda uzman olan Jonathan Schanzer'nin Hazine Bakanlığının açıklamasına ile ilgili "Açıklamanın merkezinde her ne kadar Türkiye yoksa da, El Kaide'nin Suriye'ye akış kanalında oynadığı tehlikeli rolü açıkça işaret etmektedir. Bu açıklama, Türkiye'nin terörizm finansı dünyasıyla bağlantılarını göstermede bir başka rahatsız edici detaydır" sözlerini de aktarıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler