ABD ile gelinen nokta: Anlayıştan kararlılığa

Müsteşarların temasından sonra gerçekleşen Erdoğan-Trump görüşmesi, iki ülke arasındaki “anlayış birliği”ni, “ilerleme kararlılığı”na dönüştürdü.

ABD ile gelinen nokta: Anlayıştan kararlılığa
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.03.2018 - 22:43

Suriye başta olmak üzere, iki ülkeyi karşı karşıya getiren dava süreçleri nedeniyle gergin bir dönemden geçen ABD-Türkiye ilişkilerinde beklenen ‘anlaşma’, Dışişleri Müsteşarı ve iki ülke liderlerinin görüşmelerinin ardından da sağlanamadı. Müsteşarların buluşmasından, Mınbiç’ten YPG’nin çekilmesine yönelik ‘ilerleme kaydedilmesi kararlılığı’ çıkarken, Beyaz Saray ise ‘kaygı’dan vazgeçti.

İki ülke arasında 3.5 saatlik sır görüşmenin ardından oluşturulan üçlü mekanizma çerçevesinde yapılan görüşmeler önceki gün Washington’a Dışişleri Müsteşarı Ümit Yalçın’ın ziyaretiyle devam etti. Yalçın ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan ile bir araya geldi. Bu görüşmelerin hemen ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, 8 gün içinde ikinci defa telefonla görüştü.

ABD’nin ‘kaygı’sı gitti

Görüşmeler, Trump’ın, Suriye’den çekilecekleri ilanının ardından gerçekleşti.

Son görüşme, tarafların açıklamalarına ‘azami hassasiyet’ gösterdiği satırlara yansıdı. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı kaynakları, “iki lider müttefiklik ruhuna uygun biçimde işbirliği ve koordinasyonu daha da artırma kararlılıklarını teyit etti” bilgisini paylaşırken, Beyaz Saray ise daha önce dile getirdiği ‘kaygı’dan vazgeçti.

Ankara’nın “Mınbiç’ten YPG’lilerin çekilmesi” hassasiyetiyle bir araya gelen Yalçın ve Sullivan görüşmesinin ardından bilgi veren bir Türk yetkili ise “Toplantı, Mınbiç konusunda daha önce gerçekleşen görüşmeler temelinde cereyan etti. Taraflar, birlikte ilerleme kaydedilmesi hususundaki kararlılıklarını teyit etti” bilgisini paylaştı. Türk yetkili, görevi sona ermek üzere olan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın 16 Şubat’ta Ankara ziyaretinde kararlaştırılan ve bu çerçevede 8-9 Mart’ta devam eden görüşme sürecinin sürdüğünü belirterek şu bilgileri paylaştı:

“NATO Müttefikleri Türkiye ve ABD, ortaklık ruhu çerçevesinde, müşterek endişeleri ele almak yönündeki kararlılıklarını teyit etmişlerdir. Taraflar, Türkiye-ABD ilişkilerinin mevcut durumunu gözden geçirdi ve ikili ilişkileri etkileyen başlıca meseleleri çözüme kavuşturmaya yönelik çabalarını sürdürmek konusunda mutabık kaldı.”

Suriye için mesajlar

Suriye için mesajlar Yalçın başkanlığındaki heyet, Suriye’ye dair ayrıca şu mesajları verdi: 

* IŞİD’in kalıcı olarak yenilgiye uğratılması için işbirliği artırılmalı. 

* IŞİD’den kurtarılan alanlarda güvenlik ve istikrarın sağlanması için ortak çaba şart. 

* Afrin’deki gelişmeler ve insani yardım faaliyetleri ile istikrarı sağlamaya yönelik çabalar konusunda ABD’ye bilgi verdi. 

* Suriye’nin tamamında istikrar sağlanmasının önemli olduğu vurgulandı ve “etnik veya dini aidiyetlerine bakılmaksızın yerlerinden edilmişlerin zamanlıca, gönüllü olarak, düzenli ve güvenli bir şekilde evlerine dönmelerinin ve herhangi bir engelle karşılaşmadan insani yardıma erişimleri dahil olmak üzere sivillerin korunmasının önemi”ne işaret etti.

Paralel gelişmeler

İki ülke arasındaki mutabakatın en önemli unsurlarından birini de konsolosluk ve hukuki davalar oluşturuyordu. Türk ve ABD heyetleri arasında “konsolosluk ve adli konular” da ele alındı ancak bu başlığa yönelik bilgi paylaşılmadı. Oysa bu başlık altında son dönemde peş peşe yaşanan kritik gelişmeler şöyle: 

* 9 Aralık 2016’dan bu yana tutuklu bulunan ABD’li rahip Brunson hakkındaki iddianame 16 Mart’ta çıktı. 

* 22 Mart’ta ABD mahkemesi tarafından haklarında yakalama kararı çıkarılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 11 koruması hakkındaki dava düşürüldü. 4 korumaya yönelik suçlamalar ise halen sürüyor. 

* ABD’de tutuklu bulunan ve hakkındaki cezanın 11 Nisan’da kesinleşeceği eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla için Türkiye, dokunulmazlık istemedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler