AB-Ukrayna siyasi ortak oldu
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım’ın ilhakını öngören yasayı imzalayarak resmileştirirken, Avrupa Birliği (AB) ve Ukrayna arasında ortaklık anlaşmasının siyasi kısmı imzalandı.
Brüksel’deki AB zirvesine katılan liderlerin huzurunda, Ukrayna geçici hükümeti Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ve AB Konseyi Başkanı Herman von Rompuy anlaşmaya imza koydu.
Ortaklık anlaşmasının en önemli bölümü olduğu belirtilen serbest ticaret anlaşması ise Ukrayna’da 25 Mayıs’ta yapılacak devlet başkanlığı seçimleri sonrasına bırakıldı.
Ukrayna’nın devrik devlet başkanı Viktor Yanukoviç’in AB ile müzakere ettiği ortaklık anlaşmasını imzalamaktan vazgeçmesi geniş protesto gösterilerine ve yönetim değişikliğine yol açmıştı.
Brüksel’de toplanan AB liderleri, Kırım’ı ilhakını kınadıkları Rusya’ya ek yaptırım kararı da aldılar. Buna göre, 12 Rus ve Kırımlı yetkilinin daha mal varlıkları dondurularak vize yasağı getirildi. Böylece yaptırım uygulanan kişilerin sayısı 33’e çıktı.
Listede Rusya Federasyonu Konsey Başkanı Valentina Matvienko ve Başbakan Yardımcısı Dimitri Rogozin’in de bulunduğunu bildiriliyor
Haziran ayında düzenlenmesi öngörülen AB-Rusya zirvesinin ve AB üyesi ülkelerin Moskova ile planlanan ikili zirvelerinin de iptal edildiği açıklandı.
Putin ise kendilerine uygulanan yaptırımlara karşılık vermeyi şimdilik durdurmayı düşündüklerini söyledi.
Rusya Devlet Başkanı, ABD’nin yaptırım kararı çerçevesinde “Rossiya Bank” müşterilerinin MasterCard ve Visa işlemlerinin engellenmesi konusunda, “Bildiğim kadarıyla orta ölçekli bir banka, şahsen benim o bankada hesabım yok, ancak pazartesi günü mutlaka bir hesap açacağım” dedi.
Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını öngören yasa, parlamentonun üst kanadı Federal Konsey tarafından da onaylanmasının ardından Putin tarafından imzalanarak dün yürürlüğe girdi.
Yasayla, Rusya’da 83 olan bölge sayısı 85’e çıkarılırken, Kırım’ın Rusya’ya tam olarak entegre edilmesi için 1 Ocak 2015 yılına kadar geçiş süreci işletilecek.
Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev de Ukrayna’nın bugüne kadar Kırım’daki Rus donanma üssüne ev sahipliği yapması nedeniyle faydalandığı doğalgaz indiriminden elde ettiği 11 milyar doları geri istediklerini duyurdu.
Japonya ise Ukrayna’ya 1.0 milyar dolar mali yardımda bulunacağını açıkladı.
Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Kırım krizinin barışçı çözümü için Ukrayna ekonomisinin güçlendirilmesinin önemli olduğunu söylemişti.
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- İlk kez tek bir fotonun nasıl göründüğü gösterildi
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- Yıkılması gerekiyor!