AB ile Uyum makası açıldı

Üst düzey bir AB yetkilisi, NATO’dan, Rusya, Suriye politikasına kadar yaşanan değişimler ışığında Türkiye ile uyum oranının yüzde 13’e düştüğünü açıkladı

AB ile Uyum makası açıldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.12.2017 - 22:08

Türkiye’nin AB ile müzakerelere başladığında yüzde 79’a kadar çıkan, daha sonra yüzde 50 civarına düşen dış politika uyum oranı bugün yüzde 13’e düştü. Türkiye’nin kilit çıkarlarının NATO ve AB adaylığında yattığını belirten üst düzey bir AB yetkilisi, bunun devam edip etmeyeceğini uzun vadede bilmediğini söyledi.

Dış politikada sıfır sorun politikasından, konjonktürel gelişmelere göre tavır alınan geçişi de simgeleyen yüzde 13’lük orana karşın AB’nin aday ülkelerden beklentisinin, üye ülkelerin aldığı kararlara açık şekilde uyum göstermesi olduğuna işaret eden üst düzey bir AB yetkilisi, Suriye politikasında uyum beklendiğine işaret etti.

AB’nin dış politikasından sorumlu üst düzey bir yetkili, NATO’dan AB’ye, Rusya’dan Suriye politikasına kadar yaşanan köklü değişimler ışığında uyum oranının yüzde 13’e düştüğünü açıkladı:

“Aslında bizim Türkiye’den beklentimiz uyum, özellikle de katılım süreci ile birlikte bu beklenti arttı. Konsey ve üye devletlerin aldığı karara Türkiye’nin gösterdiği uyuma baktığımızda aşağıya doğru giden bir trend olduğunu görüyoruz. Aday ülkeler bunu yapmaya mecburlar, üye olunduğunda ise yüzde 100 bir uyum beklentisi var. Komisyon nisan ayında bu uyumu gösteren raporu yayımlayacak. Mesela bugün Arnavutluk ve Karadağ yüzde 100 uyum seviyesinde. Beklentimizin uyum olduğunu Türkiye’ye de aktarıyoruz. Türkiye’nin uyum oranı neredeyse yüzde 50’ydi bugün ise Konsey kararları ve bildirilerine uyum oranı küresel olarak yüzde 13.”

AB Yüksek Temsilcisi Mogherini ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu arasında iyi bir iletişim olduğunu belirten yetkili, beklentilerini şöyle aktardı:

“Dış politika, bir ülkenin halkının, hükümetinin değerlerini nasıl savunmak istediğinizi yansıtır ama asıl o ülkenin kilit çıkarlarını yansıtır. Türkiye’nin kilit çıkarlarına yanıt verecek olan Türk yetkililerdir. Türkiye bir NATO üyesi, orada NATO değerleri işin içine giriyor. AB’ye üye olmak isteyen bir ülke, orada AB değerleri var. Biz baktığımız yerden böyle okuyoruz. Dolayısıyla aday ülke olarak Türkiye’nin uyum göstermesini, uluslararası yükümlülüklere uygun davranmasını bekliyoruz. Şu anda bulunduğumuz yerden Türkiye’nin bu yolda devam ettiğini görüyoruz. Ama uzun vadede ne olurun yanıtını ben bilemiyorum, Türkiye’deki karar vericiler bunu bilebilir. Umuyoruz ki uzun vadede de Türkiye’nin çıkarı NATO olacaktır, bizim sürdürdüğümüz gündem olacaktır. Türkiye’nin kilit çıkarları nerede buna bakmak gerek.”

Dış politikada uyum oranı, Suriye, İran, Irak, Afrika, Rusya, Çin, Ortadoğu gibi temel politikaların yanı sıra vize rejiminden enerji-ekonomi politikalarına kadar birçok alandaki uyum değerlendirilerek yapılıyor. AB’nin aday ülkelerden beklentisinin üye ülkelerin aldığı kararlara açık şekilde uyum göstermesi olduğuna işaret eden üst düzey yetkili, ekonomik uyumun yeterli olmadığını vurguladı.

PYD için yanıt yok

Suriye politikasında Ankara ile temasların sürdüğüne işaret eden yetkili bunun “güvenlik politikasının” kalbinde yattığını ve yabancı terörist savaşçılara karşı ortak mücadele beklendiğini belirtirken, AB’nin de Suriye konusunda, Brüksel sürecine devam ettiğini bildirdi. Hazırlık aşamasındaki bu sürece Ankara’nın kırmızı çizgisi haline gelen PYD’nin davet edilip edilmeyeceği ise henüz belli değil.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler