5 yıl sonra cemaat itirafı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2010 yılında yapılan KPSS’de soruların sızdırılarak kopya çekildiğine ilişkin yürüttüğü soruşturmada 5 yıl sonra düğmeye bastı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2010 yılındaki gerçekleştirilen KPSS’de soruların sızdırılarak kopya çekildiğine ilişkin yürüttüğü soruşturmada 5 yıl sonra düğmeye bastı. 82 kişi hakkında yakalama kararı çıkaran savcılığın gerçekleştirdiği operasyonda 62 kişi gözaltına alındı. 3227 kişinin şüpheli olduğu soruşturmaya ilişkin açıklama yapan başsavcılık, 2010 yılı sınavında tam 350 kişinin 120 sorunun 120’sini de doğru cevapladığı, 350 kişinin 70’inin karı-koca, 23’nün akraba, 52 adayın ise aynı adreste ikamet ettiğini bildirdi. İsim vermeden cemaati “şüpheli” yapan başsavcılık, “Belli bir yapıya mensup kişiler, devlet kurumlarına yerleşmek için örgütlü yapı kurdu, sınav sorularını önceden elde etti” iddiasında bulundu.
KPSS soruşturmasını yürüten Anayasal Düzen savcısı Yücel Erkman, dün sabah Ankara, İstanbul, İzmir, Samsun, Bursa, Sakarya, Sivas, Eskişehir, Isparta, Kayseri’nin arasında bulunduğu 14 ili kapsayan kopya operasyonu başlattı. Operasyon kapsamında 82 kişi hakkında gözaltı kararı alınırken, bunlardan 62’si gözaltına alındı. 10 kişi soruşturma kapsamında aranırken, 10 şüphelinin ise yurtdışına kaçtığı açıklandı. Gözaltına alınanlar arasında Isparta Yalvaç'ta ikamet ederken sınav sorularının bilgisayarına e-mail yolu ile gönderildiği ortaya çıkan ve halen Bursa'da öğretmenlik yapan Baki Saçı’nın da bulunduğu öğrenildi. Saçı’nın bilgisayarına Koşucu tarafından gönderilen maili açtığı öne sürülen Süleyman İnanıcı'nın da ikinci kez gözaltına alındığı belirtildi.
Baki Saçı’ya sınav sorularını gönderdiği iddia edilen Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği çalışanı Berak Koşucu ile ÖSYM Test Araştırma Geliştirme Değerlendirme Müdürlüğü'nde test uzmanı olan Mustafa Asil’in ise yurtdışına kaçtığı belirtildi.
Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize ve Mali Suçlar Şube Müdürlüğü’nde sorguya alınan şüphelilerden bir kısımının, sınava giren adaylar olduğu, kalan kısmının ise sorulara aracılık eden kişiler olduğu öğrenildi. Şüpheliler, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, resmi belgede sahtecilik, kamu kurumları zararına dolandırıcılık, suç delillerini yok etmek ve görevi kötüye kullanmak ile suçlandı. Alınan bilgiye göre, söz konusu örgüt “paralel yapı” olarak nitelenen cemaat oldu.
Savcılık kaynakları, soruşturma kapsamında toplam şüphelinin 3227 olduğunu bildirdi. Şüpheliler arasında dönemin ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan da yer alıyor. Yarımağan, görevi kötüye kullanmakla suçlanıyor.
Cemaatin kurumları arasında olduğu bilinen Turgut Özal Üniversitesi’ne de sıçrayan operasyonda, üniversitenin Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Yusuf Hayri Y.'nin de gözaltına alındığı bildirildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, dün akşam saatlerinde operasyona ilişkin yazılı açıklama yaptı. Konu ile ilgili bazı bilgilerin kamuoyu ile paylaşılmasının kamuoyunun bilgi alma hakkı açısından faydalı olacağı belirtilen açıklamada, üstü kapalı olarak KPSS’deki kopyadan cemaat sorumlu tutulurken, “Bu soruşturmada cumhuriyetimizin büyük bir tehdit altında olduğu, belli bir yapıya mensup kişilerin verilen talimat ve telkinler ile devlet kurumlarına yerleşme ve sızma faaliyetine giriştikleri, örgütlü bir yapı kurarak birlikte hareket edip, bu amaç doğrultusunda kamu kurumlarına yerleşmek için sınavdan önce hile ile haksız bir şekilde elde ettikleri soruları kullandıkları, atamalarda öncelik elde ettikleri ve aileleri gözönüne alındığında milyonlarca kişinin hakkının yendiği yönünde delillere ulaşılmıştır” denildi.
Başsavcılık, açıklamasında KPSS’de kopya çekildiği iddiasına ilişkin şu bilgileri paylaştı:
* Yapılan soruşturmada, 10 Temmuz 2010 tarihinde ÖSYM tarafından Eğitim Bilimleri (120 soru), Genel Yetenek (60 soru), Genel Kültür (60 soru) alanlarında yapılan KPSS’de sınav sorularının sınavdan önce ele geçirildiği ve dağıtıldığı yönünde önemli delillere ulaşılmıştır. KPSS tarihinde daha önce hiçbir dönemde Eğitim Bilimleri alanında 120 sorunun 120’sini ve 119’unu doğru cevaplayan olmadığı halde, 2010 yılı sınavında tam 350 kişinin 120 sorunun 120’sini de doğru cevapladığı görülmüştür. Bu 350 kişinin 70’inin karı-koca, 23’nün akraba, 52 adayın ise aynı adreste veya aynı apartman, site veya sokakta ikamet ettiği anlaşılmıştır.
* Yine aynı sınavda tam 423 kişinin 120 sorunun 119’unu doğru cevapladığı, 100 net ve üzeri doğru yapan kişi sayısının 3 bin 322 olduğu, bunlardan 637’sinin birinci derece akraba, 446’sının karı-koca oldukları bilgisine ulaşılmıştır. Ayrıca bu kapsamda 980 adayın aynı adres, apartman, site veya sokakta ikamet ettikleri görülmüştür.
* Anılan sınavın iptal edilmesi sebebiyle tekrarlanan ikinci sınava ise 100 ve üzeri net yapan 3227 adaydan 1174’nün girmediği anlaşılmıştır. Ayrıca 2260 adayın telefonla irtibatlı oldukları ve 2039 adayın 10 ve üzeri işçi çalıştıran kurum ve şirketlerde kaydının bulunduğu tespit edilmiştir.
*Başsavcılığımızca toplanan tüm delillere göre ilk etapta gözaltı kararı bulunan şüphelilerin kamuoyunda bilinen bir yapıya doğrudan bağlantılarının olduğu ve bu kişilerin sınav sorularını sınavdan önce örgütlü bir şekilde ele geçirip dağıttıkları, bu suretle atamalarda diğer adaylara göre öncelik elde ederek haksız ve hileli bir şekilde kamu kurumlarına memur olarak atandıkları ve bu nedenle de yüzbinlerce adayın haksızlığa uğratıldığı anlaşılmıştır.
Sorular deneme sınavı adı altında dağıtıldı
*Soruşturma kapsamında Genel Yetenek alanında 2009 yılında 60 sorudan 60’ını doğru cevaplayan kişi sayısı 6 olduğu halde, 2010 yılı sınavında 60 sorudan 60’ını 1028 kişinin doğru cevapladığı, Genel Yetenek ve Genel Kültür alanında sınav sorularının deneme sınavı adı altında ve doğru cevapları koyulaştırılmış olarak dağıtıldığı anlaşılmıştır. 30 matematik sorusunu birçok adayın hiç işlem yapmadan veya çözüme yönelik işlem yapmadan cevapladığı anlaşılmıştır.
1435 şüpheli paralel yapıyla bağlantılı
*İlk etapta gözaltı kararı verilen 82 şüpheli ile toplamda 1435 şüphelinin doğrudan kamuoyunca bilinen belirli bir yapıyla mali, sosyal ve ekonomik bağlarının olduğu tespit edilmiştir.
Sorular ÖSYM’den flaşla çıktı
Öte yandan soruların ham halinin dışardan sisteme müdahale olmaksızın ÖSYM’den flaş belleklerle sızdırıldığı öne sürüldü. Sızdırılan soruların “parelel yapının” il sorumlularına önceden verildiği belirlendi. Sorular il sorumlularına ilk önce mail yoluyla ulaştırıldı, ancak bunun deşifre olmasıyla sorular elden iletildi. İddiaya göre, şüpheliler sınavdan önce “paralel yapıya” yakınlığıyla bilinen bazı kişileri “Bu gece Fetih Suresi’ni okuyacağız” diyerek kendilerine ait evlere toplantıya çağırdığı, bu toplantıda kendi mensuplarına sınav sorularını paylaştığı tespit edildi.
En Çok Okunan Haberler
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- Mahruki yine yandı
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!
- Tıp fakültelerinde kadavra krizi
- 2 kişiyi öldüren Servet Bozkurt yakalandı!
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı