5 soruda korona virüsü
Çin'de yayılmaya başlayan korona (corona) virüsü dünya çapında ses getirdi. Ülkede hızlı şekilde yayılarak salgına dönüşen virüsü taşıyanlar karantinaya alınırken bu kişilerle temas edenler de müşahede altında tutuluyor. Aralık ayında ortaya çıkan ve ölüme varan sonuçlar doğuran virüsün yayılmasından korkuluyor. Peki, korona virüsü nedir ve belirtileri neler?
Uzm. Dr. Tuğçe Hürkal korona virüsü hakkında sorularımızı yanıtladı.
Corona virüsü nedir?
Corona virüsleri , küçük zarflı birer RNA virüsleridir. Çok sayıda alt grubu bulunan bu virüsler , hayvanlardan insanlara ve insandan insana bulaşma özelliği taşırlar. Zarflı yapıları sayesinde kolay bulaşan ve kolay ölmeyen virüsler salgınlara sebep olabilirler.
(Uzm. Dr. Tuğçe Hürkal)
Belirtileri nelerdir?
Corona virüsler ailesiyle hayatımızda çoğu kez karşılaşıyoruz ve sıklıkla da hafif üst solunum yolu enfeksiyonları ve soğuk algınlığı benzeri semptomları ile giden hastalık belirtileri gösteriyorlar. Ateş, boğaz ağrısı, öksürük, kırgınlık hali gibi. Çin'de yayılan ve ölümlere yol açan suşu ise daha nadir gördüğümüz bir suş ve sıklıkla ani başlangıçlı nefesdarlığı, hırıltılı solunum ve giderek artan öksürük ve yüksek ateş ile seyrediyor ve hastalarda akut solunum yetmezliği kliniğine yol açıyor.
Nasıl bulaşır?
Bu zarflı virüsler damlacık yolu ile yayılır, öksürmekle, hapşırmakla, öpüşmekle ve sıklıkla tokalaşmakla. Ayrıca, akan burun akıntıları ve balgamlı öksürüklerin temizlendiği mendiller ile direkt temas yolu ile de bulaş olur.
Tedavisi nasıldır?
Bu grup virüs ailesinden korunmayı sağlayan spesifik bir aşı yoktur. Spesifik bir ilaç tedavisi de yoktur. Tüm tedavi enfekte olan hastaların semptomatik tedavileridir.
Nasıl korunmak gerekir?
Bu nedenle korunmaya öncelik verilmeli. Özellikle zarflı yani dirençli virüslerin kolay bulaşılabilirlikleri ve zor ölmeleri sebebiyle, vücut direncimizi kuvvetli tutmalıyız. İyi uyku, İyi beslenmeli, az stres. Alınması gerekli multivitamin ve bolca C-vitamin desteği de ihmal edilmemeli. Kendimizi bu virüslerden korumak için, kişilerle tokalaşmamak, öpüşmemek, ellerimizi sabunla sık yıkamak, para teması ve toplu ulaşımlarda sık el dezenfektanı kullanmak ve kalabalık ve hastane gibi riskli yerlerde maske takmak, evleri sık havalandırmak ve özellikle açık ofis çalışma alanlarının ortam ısısını çok yükseltmemek en önemli yapılabilecek korunma yöntemlerindendir.
En Çok Okunan Haberler
- En düşük emekli maaşı belli oldu!
- Akciğer rahatsızlıklarına şifa olan mucize bitki
- 'Türkiye ile savaşa hazırlıklı olmalıyız!'
- PTT'ye silahlı saldırının ayrıntıları ortaya çıktı
- Gökçek’lerin provokasyonları devam ediyor
- İstanbul'da 'kar' için geri sayım başladı
- AKP'den 'Öcalan'a af' iddiasına yanıt
- Siyah çelenk bıraktılar, 'yakışmadı' dediler
- Feti Yıldız: Öcalan için bir tane şart var
- 'Memleketi dar etmenin zamanı!'