4+4+4 sonrası binlerce kız öğrenci okulu bıraktı
İki yıl önce eğitime getirilen yeni sistemi protesto etmek isteyen 502 KESK üyesine açılan davanın ilk duruşması yapıldı
Kızılay’da iki yıl önce düzenlenen ve polis müdahalesiyle sona eren 4+4+4 eylemine ilişkin 502 KESK yönetici ve üyesine açılan davanın görülmesine başlandı. “Sanık” KESK Başkanı Lami Özgen, savunmasında yasayı eleştirirken “Bu yasa pedagojik değildir; özgür, eşit, laik değildir. Elbette buna karşı çıkacağız, karşı çıkmayıp da ne yapacağız” diye sordu.
Eğitim-Sen Başkanı Ünsal Yıldız, Siirt’te 14 yaşındaki çocuk gelinin intihar ettiğine dikkat çekerek “Bu yasadan sonra on binlerce kız öğrenci okulu bıraktı. Çocuk gelinler çoğalacak” dedi.
Ankara 17. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan dava, salon yetmediği için Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonuna alındı. Duruşmaya KESK Başkanı Lami Özgen, KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, MYK üyesi Akman Şimşek, Eğitim-Sen Başkanı Ünsal Yıldız, eski DİSK Başkanı Erol Ekici’nin de aralarında bulunduğu 17 sanık katıldı. Duruşmayı uluslararası sendika örgütlerinden yaklaşık 20 kişi takip etti. 502 sanığın gruplar halinde bu hafta içinde duruşmaya gelip savunma yapacağı öğrenildi.
Sanıklar savunmalarında “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na aykırılık, kamu görevlilerine cebir ve şiddet kullanma, kamu ve özel mallara zarar vermek” suçlamalarını reddederken, demokratik haklarını kullandıklarını vurguladı. Sanık KESK Yönetim Kurulu üyesi Baki Çınar, 4+4+4 yasasına karşı taleplerini ortaya koymak, Meclis’e yürümek istediklerini anlattı. Ancak İçişleri Bakanlığı’nın çevre illerden gelen sendikacı arkadaşlarını kente sokmadığını anımsatan Çınar, Kızılay’da polis şiddetine maruz kaldıklarını söyledi.
KESK MYK üyesi Akman Şimşek, “502 kişiye saldıran devlet adına suç işleyen polislere savcı neden dava açmadı” diye sorarken, “O zehirli gazları kullanan polisler hakkında dava açılmadı. Bu da bize karşı kurulan bir kumpastır” dedi.
KESK Başkanı Lami Özgen ise savunmasında yasayı eleştirirken “Bu yasa pedagojik değildir; özgür, eşit, laik değildir. Elbette buna karşı çıkacağız, karşı çıkmayıp da ne yapacağız? İşin politik yanı bir yana sadece pedagojik yanı itibarıyla temel hak ve özgürlüklere karşıdır” diye konuştu.
Tombul: Devlet o gün gaz kaçırdı
Eğitim-Sen Başkanı Ünsal Yıldız, Türkiye’de yapılmak istenen her demokratik eylemin polis tarafından terörize edilmek istendiğini söyledi. 4+4+4 yasasının eğitim dünyasını, insanların yaşamlarını ilgilendirdiği için sendika olarak buna müdahil olmak istediklerini yeni eğitim sisteminin eşitsizlik yarattığını, bilimsel, laik eğitimin aleyhinde ve gerici olduğunu dile getiren Yıldız, Siirt’te 14 yaşındaki çocuk gelinin intiharına dikkat çekti. Yıldız, “Bu yasa söylendiği gibi zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarmıyor. Bu yasanın hiçbir tarafının eğitim bilimleri ile ilgisi yok. İnanç özgürlüğüne ciddi engeller getiriyor. Yasayla erkekler çıraklığa gidecek, kızlar eve kapatılacak. Yasa çıktıktan sonra on binlerce kız öğrenci okulu bıraktı. Artık çocuk gelinler artacak” ifadelerini kullandı.
KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, 502 sayfalık bu davanın iddianamesini uluslararası sendika örgütlerine gönderdiklerinde, “Dalga mı geçiyorsunuz? Böyle dava mı olur?” yanıtı aldıklarını söyledi. Eyleme yapılan polis müdahalesini anlatan Tombul, “İş o noktaya gelmişti ki sıkıyönetimde olmayan bir genelge yayımlanmış ve üyelerimizin seyahat özgürlüğü engellendi. Devlet o gün gaz kaçırdı. Benim o gün üç tane dişim kırıldı” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Muazzez İlmiye Çığ’ın ardında bıraktığı ‘karanlık iddia’
- Teğmene çirkin saldırıda yeni gelişme!
- 'Öcalan' çıkışı sonrası AKP-MHP oylarında büyük düşüş!
- Uzmanlar 'evde kalın' çağrısı yaptı!
- Rize'de heyelan meydana geldi
- 'Ne üdüğü belirsiz' paylaşım
- TFF 1. Lig ekibine transfer yasağı!
- 'Görüş ayrılığı' iddialarına kürsüden yanıt
- Real Madrid Başkanı'ndan Arda Güler kararı!
- Enes ve Baran arasında 'halı' diyaloğu