33 bin öğrenciye bir sağlıkçı

MEB okulları alarm veriyor: Kantinler, asansörler, laboratuvarlar, yurtlar, okullar tehlike saçıyor.

33 bin öğrenciye bir sağlıkçı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.12.2019 - 02:00

Milli Eğitim Bakanlığı okulları çocukların can güvenliği için alarm veriyor. MEB’e bağlı 66 bin okuldan 2018’de sadece üçte biri denetlenirken bu okullardan yüzde 15’i “beslenme dostu” sayıldı. MEB’de her 9 bin öğrenciye bir revir, her 33 bin öğrenciye de bir sağlık personeli düştüğü belirlendi. Bakanlık denetimlerde okul ve pansiyonlarda iki yüz bine yakın “uygunsuzluk” tespit edildi. 9 bin okuldan da son kullanma tarihi geçmiş 119 ton kimyasal atık toplandı.

MEB bünyesinde 54 bin 36 devlet okulunda sadece 545, 12 bin 800 özel okulda ise 2 bin 321 sağlık personelinin istihdam edildiği belirlendi. Devlet okullarında sadece 2 bin 141 revir bulunması ve bir çoğunda sağlık personelinin de bulunmaması dikkat çekti. 

MEB İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığı’nın hazırladığı 2018 değerlendirme raporunda da skandal ayrıntılar yer aldı. Cumhuriyet’in ulaştığı raporda, 18 milyon 108 bin öğrencinin öğretime devam ettiği okulların saçtığı tehlikeler tek tek sıralandı. 

TONLARCA KİMYASAL ATIK

Raporda 9 bin 286 okul laboratuvarlarında inceleme yapılırken bu okullarda son kullanma tarihi geçmiş 119 bin 542 kilogram ve 69 bin 385 litre kimyasal atık tespit edilerek toplatıldı. Okullarda son 2 senede toplam 2 bin 525 iş kazası yaşadı. MEB verilerine göre, içme suyu analizi yapılmış okul sayısı da sadece 17 binde kaldı. 

200 BİN UYGUNSUZLUK

Rapora göre, MEB okullarında yapılan denetim, rehberlik ve gözetim faaliyetleri kapsamında 19 bin 399 okul denetlendi. Bu okullarda 93 bin 232 uygunsuzluk tespit edildi. Yapılan pansiyon denetimlerinde de, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı pansiyonlarda 32 bin 68, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı pansiyonlarda 27 bin 271, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’ne bağlı pansiyonlarda 35 bin 227, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü pansiyonlarında 11 bin 699, Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğü pansiyonlarında da 280 olmak üzere toplam 106 bin 545 uygunsuzluk tespit edildi. Bunlardan sadece 29 bin 237 uygunsuzluk giderilebildi. Pansiyonlardaki uygunsuzluklar, genel fiziki şartlar, yangın sistemi, iş sağlığı ve güvenliği ile risk yönetimi olarak sıralandı.  

ASANSÖRLER TEHLİKELİ

MEB okullarında toplam 9 bin 918 asansör bulunurken bunlardan 3 bin 96’sının “kullanılması tehlikeli” ibareli kırmızı etiketli olduğu tespit edildi. Hafif kusurlu olanların sayısı ise 1806 olarak belirlendi. Sadece 2 bin 479 asansörün kullanıma uygun “yeşil etiketli” olduğu sonucuna ulaşıldı. 

SADECE 81 DOKTOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kasım 2018’de bakanlığın 81 kentteki tüm okullara, kaza anlarında ilk müdahaleyi yapacak, durumu kontrol altına alarak, doktor ve ambulans gibi acil sağlık ekiplerini alarma geçirecek ve kazanın yaşandığı okula yönlendirecek sağlık personelleri görevlendirileceğini açıkladı. Ancak geçen sürede herhangi bir adım atılmadı. 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, TBMM’de muhalefet vekillerinin kurum hekimliğine ilişkin verdiği soru önergesine karşılık “Bakanlığımız bünyesinde hekim kadrosu bulunmamasından dolayı kurum tabipliği uygulaması yapılamamaktadır. Ancak konuyla ilgili olarak Devlet Personel Başkanlığı’na resmi yazı ile başvurulmuştur” yanıtı, mevcut durumu da gözler önüne serdi. 

DEVLETTE FARKLI, ÖZELDE FARKLI

MEB’in “Okulda Diyabet Programı” kapsamında Haziran 2019’da yaptığı “Okul Hemşireleri İstanbul Toplantısı” okullardaki olması gereken sağlık personeline ilişkin ayrıntılar yer aldı. Toplantıya katılan hemşireler, “Bazı okullarda okul hemşirelerinin okul müdürü izin vermediği zaman bir şey yapamadığı, hemşirelerin mesleki yeterliliklerini ortaya koyamadığı, devlet ve özel okullarda uygulama farklıkları olduğu” tespitleri yaptı. 

REVİRLER TBMM GÜNDEMİNDE

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, Cumhuriyet’in kamuoyuna duyurduğu okullardaki revir eksikliği sorununu TBMM gündemine taşıdı. Bakan Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle önerge veren Taşçıer, kaç okulda revir olduğunu sordu. Taşçıer, “Bazı okullarda sağlık odaları bulunmakta, ancak bu odalarda sağlık personeli bulunmamakta ve öğretmenlere sorumluluk verilmektedir. Bu şekilde kullanılan kaç sağlık odası bulunmaktadır? Bu yıl içerisinde kaç öğrenci okulda bulunan revirlere gitmiştir” sorularını yöneltti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler