30 yıl, aynı bakış

‘Afgan Kızı’nın yeni fotoğrafı yayımlandı.

Yayınlanma: 25.02.2015 - 23:50
Abone Ol google-news

Fotoğrafçı Steve McCurry tarafından 1985 yılında çekilen ve National Geopraphic dergisine kapak olan ünlü “Afgan kızı”Şerbet Gula’nın yeni bir fotoğrafı ortaya çıktı.

Sovyetler Birliği’nin Afganistan işgali sırasında öksüz kalan Şerbet Gula’nın 1985 yılında çekilen ilk fotoğrafı, Afgan savaşının ve mültecilerin tüm dünyaya yayılan simgesi oldu. Keskin bakışları ve yeşil gözleriyle efsaneleşen fotoğraftaki kızın kimliği ise uzun yıllar belirlenemedi.

Afganistan, Batı medyası için uzun bir süre ulaşılmaz olduğundan, fotoğraftaki kızın kimliği bilinmezliğini korudu. Bu süreç Taliban rejiminin 2001’de yıkılmasına kadar sürdü. Bu zaman zarfında Steve McCurry fotoğraftaki kızı bulmak için girişimlerde bulunduysa da başarılı olamadı.

2002 yılının ocak ayında, bir National Geographic ekibi Afganistan’a gitti. Steve McCurry fotoğraftaki kızın geçmişte kaldığı Pakistan’da bulunan mülteci kampını ziyaretinde, kızın erkek kardeşini tanıyan birine rastladı. Böylece ekip, 1992’de mülteci kampından ayrılıp ülkesine dönen kıza, Afganistan’ın ücra bir bölgesinde ulaşmayı başardı. Fotoğrafın göz irisinin biyometri teknolojisi ile incelenmesi sonucu kızın Gula olduğu kesinleşti. Hayatında çektirdiği tek kare fotoğrafla efsaneleşen Gula’nın ikinci fotoğrafı bu kez 2002 yılında National Geographic’te yayımlandı.

The Express Tribune gazetesinin internet sayfasında yer alan habere göre Gula’nın üçüncü fotoğrafı ise Pakistan yetkilileri tarafından dijital kimlik için çekildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler