2023 hedefleri hayal oldu

Babacan’ın yüzde 4 olarak belirlenen büyümeyi yüzde 3.3’e çekmesi büyümede sert rötuş olarak görülürken yüzde 5’lik büyümenin bile istihdam yaratmadığı ülkede, işsizliğin daha yakıcı boyutlara ulaşacağı bekleniyor. Enflasyondaki yüzde 100 ‘lük sapma, bu OVP’de enflasyonu ilk sıraya taşıdı.

2023 hedefleri hayal oldu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.10.2014 - 22:13

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yeni Orta Vadeli Ekonomik Programı (OVP) açıkladı. Babacan, yüzde 4 olarak belirlenen büyüme hedefini bu yıl yüzde 3.3’e 2015 için yüzde 5 olarak belirlenen hedefi de yüzde 4’e revize ettiklerini söyledi. Enflasyon hedefi de yüzde 5.3’ten yüzde 9.4’e yükseltildi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Orta Vadeli Program’da bu kez önceliğin enflasyon, cari açığın ikinci sırada yer aldığını açıkladı.

Babacan’ın, Orta Vadeli Program (2015-2017) ile ilgili bir hayli tartışma yaratan Başbakanlık Yeni Bina’da düzenlediği basın toplantısına, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldı. İlgili bakanların arasında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi yer almadı.

Toplantının tamamında ve ardından gündeme getirilen sorulara verilen yanıtlarda, ekonomideki yıllardır çizilen pembe tablonun artık kararmaya başladığı, hatta kırılganlıkların ve tutmayan hedeflerin birer birer kabullenildiği görüldü.

Babacan’ın konuşmasının satırı başlarını; “son dönemde gelişmekte olan ekonomilerin büyüme hızında yavaşlama var. 2011’de başlayan bu trend sürüyor ve ek bir toparlanma olmayacak. Gelecek 10 yılda bu ülkelerin büyüme hızları geçmiş 10 dönemden daha düşük olacak. Bu ülkelerin arasında Türkiye de var. IMF’nin son açıkladığı rakamlara göre, dünya ticareti 2014’te yüzde 3.8 büyüyebilecek, 2015’te yüzde 3.5’te kalacak ve ticaretteki büyümeler aşağı revize edildi” şeklinde özetlemek mümkün.

Verilerin ayrıntılarına bakıldığında, ülkeyi orta gelir tuzağına mahkûm eden hükümet, bu planla orta gelir tuzağını, düşük büyümeyi ve işsizliği ülke ekonomisinin kaderi olarak kabul ettiğini gösterdi. 2014’te büyümeyi yüzde 3.3 olarak bekleyen hükümet, geçen yıl 4.1 olarak tahmin etmişti. Gelecek yıl için büyüme hedefi yüzde 4. 2016 ve 2017 için de 5 kabul edildi. Büyüme bu yıl için yüzde 4, önümüzdeki yıl için de yüzde 5 olarak bekleniyordu. Cari açığın milli gelire oranı bu yıl yüzde 5.7 olarak belirtildi. Bu da beklentilerin 0.7 puan altında.

 

İşsizlikte geri adım

2014 sonunda enflasyonun yüzde 9.4 olarak beklediğini açıkladı Babacan, yüzde 100’e yakın sapmanın yaşandığı enflasyon, hükümetin en aciz kaldığı konulardan biri. Bu yıl için daha önce yüzde 5.3 olarak gödüğü enflasyonu yüzde 9.4 olarak revize etmek, kısa sürede bu sorunun çözülemeyeceği anlamına geliyor. Zaten bir geri adım olarak gelecek yıl için enflasyon yüzde 5’ten yüzde 6.3’e çıkarıldı.

Orta Vadeli Program’da kişi başına düşen milli gelirin yıl sonunda 10 bin 537 dolar, 2017 sonunda 12 bin 229 dolar olması öngörüldü. Oysa geçen yıl, bu yıl için yapılan tahmin kişi başı gelir 11.277 dolardı. Yani yurttaşın geliri artmadığı gibi hedefler üzerinden azalmışa benziyor ki bu da gerçek hayatla daha uyumlu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yapısal reformlara hız verilirse, ülke potansiyelinin çok daha fazla gelişeceğini belirtti. Yurttaş için kötü haber sonradan geldi. Vergi gelirlerinde yüzde 10.7 artış beklendiğini dile getiren Şimşek, maliye politikasındaki sıkı duruşun süreceğini de vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler