2019 Göbeklitepe yılı
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, 2019 bütçe sunumunu yaptı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ABD’deki Ohio Bowling Green State Üniversitesi’nde bulunan Zeugma Çingene Kızı mozaiği parçalarının, kasım sonunda, Gaziantep’e, ait olduğu topraklara getirileceğini açıkladı. Ersoy, hasta, engelli, eve bağımlı gruplar ile hapishane, hastane, huzurevleri ve yetiştirme yurtlarındaki kısıtlı gruplara da 53 gezici kütüphane aracı ile hizmet götürüleceğini kaydetti.
Ersoy, bakanlığının, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı 2019 bütçe sunumunda özetle şunları söyledi:
-Kazılarda 12 ay dönemi: 2018’de, 578 arkeolojik kazı ve araştırma çalışması gerçekleştirildi. Bunlardan Bakanlar Kurulu kararıyla başlatılan 153 kazı halihazırda sürüyor. Kazı çalışmalarını kültürel değerinin yanında turizm açısından da önem arz eden bölgelerde, iklim koşullarını da dikkate alarak, 12 aya yaymayı hedefliyoruz.
-Üniversitelerle işbirliği: Önümüzdeki dönemden itibaren üniversitelerimizle daha etkin işbirliğine gidilecek. Öncelikle 20’ye yakın kazı alanında öğrencilerin arkeoloji - sanat tarihi gibi alan derslerini uygulamalı olarak görmeleri sağlanacak ve bu şekilde onları gelecekteki meslekleriyle bütünleştirecek bir modele geçilmiş olacak.
-2019 ‘Göbeklitepe Yılı’ olacak: 2018 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilen, bilinen en eski ibadet yeri ‘Göbeklitepe’ ziyarete açıldı. 2019’u da ‘Göbeklitepe Yılı’ olarak ilan etmek arzusundayız. 2018 yılında 7 alanın daha eklenmesiyle ‘Dünya Geçici Miras Listesi’ndeki varlık sayımız 77’e yükseldi. 2019’da ise Bolu Mudurnu Tarihi Ahi Kenti ile Malatya Aslantepe arkeolojik alanının da Dünya Miras Listesi’ne alınmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor.
Bunlar arasında en önemlisi ‘2018 Troya Yılı’nda inşaatını tamamlayarak hizmete soktuğumuz ‘Çanakkale Troya Müzesi.’ 2019 yılı sonuna kadar ise 13 müze ve 22 örenyeri daha ziyaretçileriyle buluşacak.
-Turizmde hedef 30 milyon: 2018 yılının ilk 9 ayında müzelerimizi ziyaret eden kişi sayısı toplam 21.9 milyon olarak gerçekleşti. Bu sayının 2019 yılında 30 milyona ulaşacağını öngörmekteyiz.
n Topkapı eserleri Japonya’da: Önümüzdeki sene ‘Japonya’da Türkiye Yılı’ olacak. Bu vesileyle Tokyo ve Kyoto’da, Topkapı Sarayımız’daki Osmanlı ve İstanbul temalı eşsiz eserlerden oluşan devasa bir sergi gerçekleştirilecek.
-Yerli filmde Avrupa’da ilk sıradayız: Ülkemiz, yüzde 56’lık yerli film izlenme oranı ile Avrupa’da ilk sırada yer almakta. 150’den fazla ülkeye ihraç edilerek, bu alanda Amerika’dan hemen sonra dünya ikinciliğine yükselen Türk dizi film sektörü, 350 milyon doların üzerinde ihracat hacmine erişti.
-Sinema Müzesi kurulacak: İstiklal Caddesi’ndeki Atlas Pasajı’nda; Türk sinemasına ait tarihi içerikli görsel - işitsel malzeme ve ekipmanlar ile film, kitap, bülten gibi malzemelerin derlenerek, halkla buluşturulacağı, içerisinde kütüphane ve gala salonu gibi mekânları da barındıracak Türkiye Sinema Müzesi’ni kurmayı planlıyoruz.Ünlülerle işbirliği yapacağız: Sosyal medyayı etkili kullanan dünyaca tanınmış şahsiyetler ile işbirliği yaparak, tüm dijital/sosyal mecralarda algı yönetimi mekanizmalarını faal bir şekilde kullanacağız.
-Kapadokya Alan Başkanlığı oluşturulacak: Kapadokya’da gittikçe artan kaçak yapılaşmanın önüne geçmek ve bölgenin eşsiz doğal zenginliklerini korumak amacıyla Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı benzeri bir ‘alan başkanlığı’ oluşturuyoruz. Özelikle Kapadokya’da pek çok bakanlığımızın yetki ve sorumluluk alanları çakışmaktadır. Tüm bunları entegre bir şekilde ele alarak bürokrasiyi azaltacağına inandığımız alan başkanlığı çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. Çok yakında Meclis’e gelerek yasalaşacak.
-Kruvaziyere 943 milyon TL ödenek: Rekabet gücümüzü korumak amacıyla seyahat acentelerine uçuş ve kruvaziyer desteği uygulaması kapsamında 2019 yılı bütçemizde 943 milyon lira ödenek ayrıldı.
-Yüzde 70 yerli yazar: Dünyaca ünlü klasikleri yüksek standartlarda sergilemenin yanında yerli eserlere verdiğimiz önem ve ‘Yeni Türk Operası’ markasının yaratılması konusundaki çalışmalarımız hızla devam edecek. Hedefimiz, Devlet Tiyatroları’nda sahnelenecek oyunların yüzde 70’inin yerli yazarlarımızdan olması. Şu ana kadar sahnelenen 34 oyunun 26’sı yerli oyunumuz oldu. Seyirci sayısının sezon sonu itibarıyla 2 milyona ulaşmasını hedefliyoruz.
-Haremeyn-i Şerifeyn anması yapılacak: Mekke ve Medine’nin Birinci Dünya Savaşı sırasında işgalinin ve başta Fahrettin Paşa olmak üzere Türk askerlerince gerçekleştirilen destansı savunmanın 100. yılı dolayısıyla Haremeyn-i Şerifeyn anma etkinliğinin gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Kültür Bakanlığı’nın bütçesinde ‘Vakıflar’ tartışması Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında, AKP ile CHP milletvekilleri arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yaptığı restorasyonlarla ilgili tartışma çıktı. Bakan Mehmet Nuri Ersoy, sunumunu yaparken, CHP’li Ömer Fethi Gürer, “Restorasyon yapmıyorlar. Tarihi eserleri tahrip ediyorlar. 10 yılda onaramıyorlar” deyince, AKP’liler tepki gösterdi. Bu arada CHP’li Ali Öztunç’un “Bir dinleyin” sözlerine AKP’li Salih Cora’dan, “Ne dinleyeceğim” yanıtı gelince, tartışma büyüdü. |
-Çingene Kızı topraklarına dönüyor: ABD’de Ohio Bowling Green State Üniversitesi’nde bulunan Zeugma Çingene Kızı mozaiği parçaları, kasım sonunda, Gaziantep’e, ait olduğu topraklara getirilecek.
En Çok Okunan Haberler
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- 'Madem hedefiniz benim...'
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Kürsüde Kürşad Yılmaz'a sert yanıt!
- Gözaltındaki Rıza Akpolat’tan mesaj var!