2018’de de çevre için direnecekler

Çevre aktivistleri, 2018’de de yaşam için alanlarda olacak. Çevreciler Akkuyu’dan Zonguldak’a, Kastamonu’dan Çanakkale’ye dek doğanın dengesini bozan projelere ve ranta karşı direnerek giriyor.

2018’de de çevre için direnecekler
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.12.2017 - 21:48

Türkiye 2017 yılını geride bırakırken yanlış enerji yatırımlarını artırmayı da sürdürüyor. Su kaynakları ve tarım alanları hızla yok oluyor. Neredeyse her gün ülkenin farklı yerlerinde çevre ve yaşam alanları için eylemler yapılıyor. Doğa ve yaşam savunucuları, 2017’de tüm Türkiye’de, çevre yıkımına karşı ayaktaydı. Doğaya darbe vuracak nükleer, maden, termik ve HES yatırımlarına karşı hukuk mücadelesi yürüttüler. Çevre aktivistleri, 2018’de de yaşam için alanlarda olacak. Çevreciler Akkuyu’dan Zonguldak’a, Kastamonu’dan Çanakkale’ye dek doğanın dengesini bozan projelere ve ranta karşı direnerek giriyor.

Her yerimiz termik

Türkiye’de 60 kömürlü termik santral tesisi projelendirilmiş ya da duyurusu yapılmış durumda. Projeler Adana, İskenderun Körfezi çevresi, Çanakkale, İzmir, Zonguldak- Bartın, Konya Kapalı Havzası, Kütahya- Seyitömer ve Trakya’da yoğunlaşıyor. Bunlardan bazıları şöyle:

ÇANAKKALE

Çanakkale’de Çan ve Biga’da 3 aktif ve 13 proje aşamasında termik santral yer alıyor. Planlanan 13 termik santralın 2’si ise inşaat halinde, 11’i de proje aşamasında. Çanakkale’de termik santrallar Lapseki, Biga, Çan, Ezine ve Yenice’de planlanıyor.

ZONGULDAK

Ciddi tahribata uğrayan Zonguldak’a da Ereğli-Amasra arasındaki sahil şeridine 13 termik sanral planlanıyor. Bunlardan 4’ü aktif bir şekilde çalışıyor. Diğerleri proje aşamasında. Santrallar Ereğli, Kandilli, Çatalağzı, Muslu, Saltukova, Sazköy, Amasra Mugada’da yer alıyor. Şimdi bir de Ömerağzı sahilini yitirmek üzere. Sahili de kapsayan bölgeye yeni termik santral planı gündemde.

TRAKYA

Son olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yeni bir KHK ile İstanbul - Silivri , Tekirdağ -Çerkezköy ve Kırklareli Vize’de tarım ve orman alanı iki bölgeyi “Enerji Üretim Alanı” ilan ederek, termik santral yapılmasının önünü açtı. Bölge halkı ve çevre aktivistleri karara itiraz etti. Bunun üzerine santralın yeri meşe ormanlarının yoğunlukta olduğu bölgeye kaydırıldı. Yeni yılda meşe ormanları da santral tehditiyle karşı karşıya. Hatay İskenderun’a bağlı Sarıseki’de aktif konumda 2 termik santral var. Eskişehir Alpu, Konya Karapınar, Karaman Ayrancı, ve Afyon Dinar da birden fazla santralın projelendirildiği yerler.

HES tehdidi

Karadeniz Bölgesi’nde faal durumdaki yüzü aşkın HES, canlı hayatını olumsuz etkiledi. Yeraltı sularının yerini değiştirdi. Konya Karaman’ın Sarıveliler ilçesine bağlı Göktepe beldesinde bulunan Fariske Çayı, tarihi ve doğal değerleriyle bilinen yöre için önemli bir su kaynağı. Fariske HES tehdidi altında.

Loç Vadisi’nde katliam ısrarı

Danıştay kararıyla HES’ten kurtarılan Kastamonu Loç Vadisi üzerinde yine kara bulutlar dolaşıyor. Projesi yargıya takılan Orya İnşaat, yeni bir raporla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Şirket yeni raporda proje alanını, Küre Dağları Milli Parkı’ndan yalnızca 245 metre uzağa çekti.

Yeşil Yol ısrarı

Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayarak turizm yatırımlarına açmayı hedefleyen Yeşil Yol projesine karşı yaylalarda verilen mücadele sürüyor. Projenin Çamlıhemşin’in Yukarı Kavron ve Samistal yaylalarını birbirine bağlayacağı ifade ediliyor. Projenin çalışmaları sürüyor.

GÖLCÜK’E YAPILAŞMA TEHDİDİ

Bolu Gölcük Tabiat Parkı’nı yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya. Parka dağ köşkü ile 25 bungalov yapılması ve göl gazinosunun özel işletmeye devredilmesi için geçen günlerde ihale yapıldı. Bolu Belediyesi tarafından Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan 2012 yılında 29 yıllığına kiralanan Gölcük Tabiat Parkı, 22 yıllığına özel işletmeye verilecek. İhaleyle park sınırları içinde belirlenen alana, dağ köşkü ve 25 bungalov yapılacak. Ayrıca park içinde bulunan Gölcük Göl Gazinosu da ihale kapsamında yer alacak ve 1 yıl içinde yeni işletmeciye geçecek. Göl kenarında bulunan restoranın yanına da 19 odalı butik otel yapılacak.

CERATTEPE’DE BİNLERCE AĞAÇ KESİLDİ

Doğa harikası Cerattepe’de, Cengiz Holding halkın tüm itirazlarına karşın maden faaliyetlerine başladı. Çalışmalarla dereler kirlendi, şu ana kadar binlerce ağaç kesildi. Cerattepe’deki maden faaliyetinin cevher işlenmeden doğayı tahrip etmeye başladığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu ve Yeşil Artvin Derneği “Böyle giderse Artvin’i sadece fotoğraflarda göreceğiz” diye uyarıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler