2016: Dijital radyo devrimi kapıda
2016 Türkiye çapında dijital radyo yayınına geçiş yılı olacak. Hepimiz arabamızdaki radyoyu yenileyeceğiz...
Büyükbaba, büyükanne evlerindeki lambalı radyoları hatırlayanlarınız olacaktır. Sonradan transistörlü radyolar geldi, radyolar cebe girecek kadar küçüldü, teknolojik bir devrimdi. Şimdi benzer bir gelişmeyi yaşayacağız... Bu sefer otomobillerdeki analog yayın alan radyolarımızı bırakıp (2016) dijital radyoya geçeceğiz (2017). Türkiye dijital sesle yayına kavuşuyor. 2016 yılı geçiş süreci olarak belirlendi, 2017 yılında tamamen dijital yayın ve radyoya dönüşmüş olacağız. En özet şekilde anlatacak olursak, önümüzdeki aylarda en az 200 TL civarında bir parayı gözden çıkartacaksınız yepyeni bir araba radyosu alacaksınız ve Türkiye’nin her yerinde CD kalitesinde sevdiğiniz istasyon hangisiyse onu dinleyebileceksiniz.
Detaylara girecek olursak...
Türkiye’de halihazırda yayın yapmakta olan 1057 küsur radyo var. Bunlar analog yayın yapıyor. Yani, hepimizin bildiği gibi, şehirden uzaklaştığımız anda önce cızırtılar başlıyor, yayın kesiliyor ve sonunda kopuyorsunuz yayından. Yeni sistemde ise bütün ülkeyi kapsayan 100 küsur radyo istasyonu olacak, bölgesel olarak o yörede en çok dinlenen iki radyo dijital yayın kapsamına alınacak. Ama İstanbul’dan Van’a gidecek olsanız aynı istasyonun yayınını CD kalitesinde hiç bozulmadan dinlemeyi sürdüreceksiniz.
Şu anda yaklaşık 25 bin verici devrede ve bu vericiler üzerinden yayın yapan 1057 radyo var. (Ki bazen yayınlar üst üste biniyor, parazit yapıyor malum). Yeni sistemde bu 25 bin vericinin 6 bini değiştirilerek dijital yayına geçilecek ve ses karmaşası bitecek, gayet net bir sesle radyo dinleyeceğiz. Bu değişim 2016 yılı içinde tamamlanacak.
11 milyar dolarlık pazar
Şu anda dijital yayın yapan tek bir radyomuz var. TRT’nin teknik altyapısında çok büyük emekleri olan Prof. Dr. Murat Aşkar’ın gayretleri ile kurulan bu istasyon sadece Ankara’ya yayın yapıyor.
Türkiye’de 20 milyon kadar araç var, dijital radyo yayınlarının başlamasıyla hemen herkesin dijital radyoya geçmesi bekleniyor. Bu da uzmanlar tarafından 11 milyar dolarlık bir pazar olarak değerlendiriliyor.
Eski analog radyoları yeni sisteme uygulamak mümkün değil, eski radyoyu atıp yeni radyo alacağız, bu sistemik bir değişiklik, sanayide parça taktırarak eski radyonun yeni dijital yayını alması gibi bir durum söz konusu olamıyor.,
Kırsal alanlar için büyük müjde
Sadece otomobillerde değil, evdeki (ve eldeki) radyolar için de dijital çok cazip bir tercih olacak. Özellikle kırsal bölgelerde oturanlar için gerçek bir çeşitlilik ve kalite farkı yaşanacak. Dijital radyolarda (dolayısıyla dijital yayında) hiçbir parazit, hışırtı, cızırtı olmuyor. Sadece Ferrari türü bir sürat otomobilinde hızınız 250’nin üzerine çıkarsa bazı atlamalar olabiliyor. Yani büyük istisna!
Dünyada ilk dijital ses yayını Norveç Radyo Televizyon Kurumu tarafından 1 Haziran 1995’te gerçekleştirildi. (NRK Klassisk). İngiliz BBC, 1995 Eylül ayında ilk dijital radyosunu başlattı.
Dijital radyo yayını yapan belli başlı ülkeler şöyle: Avustralya, Avusturya, İtalya, Norveç, İsveç, Finlandiya, İsviçre, İspanya, Portekiz, Hollanda, Yunanistan, İngiltere, Güney Afrika, Çin, Japonya.
Bütün FM radyo yayınını kesip sadece dijital yayın yapan tek ülke var, o da Norveç.
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- Yıkılması gerekiyor!
- Ünlü markanın adı bir kez daha listede!
- Ali Koç'tan çok sert Kayserispor açıklaması!