17 Aralık ligten düşürdü

Algı Endeksi’nde ciddi bir değişikliğe yol açan yolsuzluğu kapatma çabası, ülkede de olumlu olmayan değişikliklerin göstergesi olacak. Çünkü uluslararası şirketler, yolsuzluk algı endeksini bire bir dikkate alıyor. Ülke notu 50’nin altında ise yatırımcı o ülkeyi kesinlikle güvensiz buluyor.

17 Aralık ligten düşürdü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.12.2014 - 05:00

Uluslararası şirketlerin bire bir dikkate aldığı “Yolsuzluk Algı Endeksi”nde geçen yıla oranla ciddi bir gerileme görüldüğü ve açıklanacak notun ardından Türkiye’nin pek de güzel gelişmelerin beklemediği belirtildi.

OECD’nin kısa bir süre önce açıkladığı rüşvet ve yolsuzluk raporunun ardından bugün de Uluslararası Şeffaflık Derneği, Türkiye’nin “Yolsuzluk Algı Endeksi”ni açıklıyor. Açıklama öncesi sorularımızı yanıtlayan Ulusararası Şefaflık Derneği Başkanı Oya Özarslan, “Bugün açıklanacak, Yolsuzluk Algı Endesi çok uluslu şirketlerin yatırım yaparken dikkate aldıkları bir endeksi. Çünkü yolsuzluk ülke riskini artıran bir olgu. Ülke notu 50’nin altında ise bu yatırımcı için kesinlikle güvensiz bir ortam. Artık yatırım yapılabilir değil çünkü yolsuzluk, çeşitli açılardan şirketlerin sürdürülebilirliğini azaltan bir öge olarak görülüyor, tıpkı terör riski gibi” diye konuştu.

“Bu endeksin şirketler tarafından bire bir dikkate alındığını biliyorum... Bu endeksteki ilişkin hayatımızda da yansımalar olduğunu göreceğiz” diyen Özarslan, yurttaşların burada bir tür fanus içinde yaşadıklarını, ülke içinde kendi sorunlarımızdan kafamızı kaldırıp da bakmadığını belirterek
yurtdışında Türkiye’deki gelişmelerin çok çok yakından izlendiğinin altını çizdi.

Ne zaman yurtdışında bir toplantıya gitse Twitter’ın kapatılmasından yayın yasaklarına her şeyin son derece yakından takip edildiğini gördüğünü belirten Oya Özarslan, Türkiye’ye ilişkin algının çok farklı bir noktaya geldiğini, atılmış belli adımları sonrası oluşmuş algının bir bir buçuk yıl içinde nasıl yıkılabildiğini sorguladıklarını ifade etti. Yolsuzluğun aslında tüm dünyanın sorunu olduğunu, Türkiye’de de sorgulanan asıl şeyin tepe noktasını 17 ve 25 Aralık’ın oluşturduğu yolsuzluklar olmadığını anlatan Özarslan, “Sorgulanan kendi başına 17-25 Aralık değil, bizim ondan
sonra nasıl davrandığımızdır” diye konuştu. Türkiye’nin olayı kapatmaya çalıştığı, bunun da dışarıdaki algısının pek kabul edilebilir olmadığını dile getiren Oya Özarslan, “Bizim şu andaki notumuz 50. 2013’teki not aslında 2013 yılına ilişkin de değil, 2012’nin başından itibaren gelen bir not. Türkiye için önemli bir değişiklik bekliyoruz” dedi.

 

Adım atıldı, içi boş bırakıldı

Derneğin ilk çalışmaları Türkiye için 1995 yıllarına dayanıyor. Daha önce de notlar açıklanıyor ancak pek konuşulmuyordu. Türkiye’nin notu 41’le başlıyor. 2001 krizinden sonra 31’e kadar düşüyor. AB reformaları, Başbakanlık Etik Kurumu, Bilgi Edinme Yasası gibi önemli adımlar atılıyor. Bunlarla not yükseliyor hatta algı oldukça düzeliyor 50’ye kadar geliniyor. Ancak son birbuçuk yılda atılan adımların içlerinin doldurulmadığı, bilgi edinme kanunu ile gelen hesap verme işinin pek de kurumlar tarafından öyle algılanmadığı yapılan küçük araştırmalarla ortaya çıkıyor. Rektörlere yönelik yapılan makam aracınız var mı, ne kadar benzin kullanıyorsunuz gibi sorulara bile yanıt verilmiyor. Bu da algında ciddi bir değişikliğe yol açıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler