'Marmara depremi alıştırma yapıyor'
Güne peş peşe meydana gelen 2 depremle uyanan Marmara Ereğlisi için korkutan bir uyarı geldi.
Uluslararası Jeofizik Kurultayı için Antalya’da bulunan Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan depremle ilgili yazılı bir açıklama yayınladı.
Bugün dönüyorum. Dünkü tartışmalarda ortak kanı Kuzey Marmara’nın Batı Kolu olan Marmara Ereğlisi’nin gerginliğinin Sivriada Koluna göre daha da arttırmış olmasıydı. Ötesi, jeofizik belirtilerin “Sanki Gölcük depremi öncesindeki belirtileri andırmasıydı”. Bu bilisel tartışmayı ince eleyip sık dokuyarak, ayrıca titizlikle tartarak aramızda sürdürdük.
Derken, bugün 27 Kasım 2013 erteninde(sabahında) 06:13’de Marmara Ereğlisi deniz içinde M=4,7 büyüklüğünde bir küçük deprem oldu. Ardından bir deprem de M=4,0 büyüklüğünde yakın yerde 06:21 ‘de oldu.
Bu alıştıma depremlerin odak konumu, tıpı tıpına M=7,0 ile 7,2 büyüklüğünde deprem beklediğim gevrek granit katmanı içinde, d=7 ile 10 km derinde oldu. Granit katmanı oldukça gevrek, ayrıca kırılgan. Bu depremler, jeofizik bilimcilere beklenen Marmara Ereğlisi depremi için ön bilgilendirme yapıyor.
Şimdi soru şu? Marmara Ereğlisi depremi, Sivriada depreminden önce mi olacak?
Ben bunu pek beklemiyorum. Ancak, nasıl önce batıdaki Gölcük depreminden 2 ay sonra, izci deprem doğuda Düzce’de olmuş ise, Sivriada-Marmara Ereğlisi sırası, Marmara Ereğlisi-Sivriada depremleri olarak değişirse şaşırtıcı olur, ancak olasılığı vardır.
Bilimsel çalışmalarıma göre deprem kapının önünde değil. Bugüne dek kestirimlerimde şaşma olmadı. Ancak bu hiç olmayacağı anlamına da gelmez.
Büyük deprem gelinceye değin, arada bir 4, 4.5, 5, 5.5 büyüklüğünde depremlerin vurması şaşırtıcı olmayacağını 14 yıldır söyleyegeliyorum. Bu onlardan ikisi olmalı.
Kandilli Gözlemevi jeofizik bilgilerine, 1970’den beri Marmara’da depremcik (öncü deprem) sayımları yılda 2000 tane iken, 1999 Gölcük depreminden sonra 2000 yılında 3500’ü aşmıştır,2004’de 7000’i bulmuştur. Gerilen ortamlarda bu beklenen bir durumdur.
Bu duruma ardçı depremlerin katkısı olsa bile, Marmara’da kırıcı gerilimin birikmekte olduğunun önemli bir jeofizik göstergecidir.
Yılda Marmara’da gerilme biriminden oluşan yamulma 2 ile 3 santimetredir. Marmara’da depremlerde atım 2 ile 3 metredir. Son yıkıcı depremler, Adalar 1894 den beri 119 yıl, 1912’den beri 101 yıl geçtiğine göre,yer kabuğu 2 ile 3 metrelik kırılma gerginliğine 2004’de ulaşmış olmalı. Buna bakarak bu yıllarda İstanbul depremi olabilir denilebilir di. Ancak gecikmesinin nedeni 1999’da M= 7,5 olan depremde boşalan gerilmenin beklenenden 3 kat çok olması Marmara’da aşırı dinginliğe neden olmuştur. O nedenle Marmara yeni bir deprem üretip yerin kırılma direncini yenmesi için henüz kendini toparlayamadığı kanısındayım. Beklenen deprem beni şaşırtmazsa 2045’den önce olmaz. Ancak yerin gerginlik birikimi doğrusal çalışmıyor.
İlgili Haberler için tıklayınız
Marmara'da korkutan depremler!
Deprem 7 şiddetinde sinsice gelecek
En Çok Okunan Haberler
- Kazanan isim belli oldu!
- 'Adama lafını yedirirler böyle, ensendeyim'
- 3 ülke daha BRICS'e 'ortak üye' oldu!
- Teğmenler hakkında yeni gelişme!
- Romanya - Kosova maçı yarıda kaldı!
- Polis yanlış adresi bastı, ev sahibinin kolunu kırdı
- 'Tahmin edemedikleri kadar dirençliyiz'
- İlk bulgular neye işaret ediyor?
- Özel'e soruşturmada 'yetkisizlik' kararı
- Bahçeli’nin klipleri ve tripleri