10 soruda Musul krizi
10 soruda Musul kriziyle ilgili merak edilenler...
1. Başika kimin yönetiminde?
Başika (Besika), Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin kontrolünde. IŞİD’in kontrolünde bulunan Musul’un 10 kilometre doğusunda, yani cephe hattına en yakın noktalardan biri. Türkiye bölgede IŞİD’e karşı savaşan peşmergelerin eğitimi için Barzani yönetimine yardım ediyor.
2. TSK ne zamandır burada?
Türkiye, IŞİD’in Musul’u ele geçirmesinin ardından, ABD ve Almanya gibi ülkelerle eşzamanlı olarak bölgede askeri eğitim vermeye başladı. Bu eğitimlerin amacı, IŞİD’in bölgede yayılmasını ve Kerkük’ü ele geçirmesini engellemek. Türkiye, IŞİD’le mücadele amacıyla 4 ayrı noktada 80 personelle peşmergelere eğitim veriyordu. Bu sayı tabur düzeyinde artırıldı. Eğitimi verenler daha çok Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli. Meskun mahal çatışması, el yapımı patlayıcılar, tanksavar, makineli tüfek, havan ileri gözetleme ve ilk yardım eğitimi veriyor.
3. Neden şimdi asker gönderildi?
PKK’nin bölgeye yerleşmesini engellemek ve IŞİD’e karşı Barzani yönetimine daha etkili destek vermek. Türkiye aynı zamanda bölgedeki unsurlarına etkin koruma sağlamak amacıyla da asker sayısını artırıyor, birlik düzeyini yükseltiyor.
4. Türkiye kararı nasıl aldı?
Bu karar Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve eski Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu’nun Barzani yönetimi ile temaslarında alındı.
5. Asker IŞİD'e operasyon amacıyla mı bölgeye gitti?
Başika değil Musul’a yönelik operasyon yapılacağı iddiaları var. Ancak mevcut askeri birlik yapısı “operatif düzeyde” değil.
6. Asker burada isteği dışında IŞİD ile karşı karşıya gelebilir mi?
Küçük de olsa bu olasılık her zaman var. Ancak IŞİD’le çatışmaya şu ana kadar hiç girilmedi.
7. TSK'nin Başida'da olması Türkmenlere fayda sağlar mı?
Özellikle Tel Afer bölgesindeki Şii Türkmenlere yönelik IŞİD baskısı yoğun. IŞİD’in geriletilmesi bu anlamda Türkmenlere kesinlikle fayda sağlayacak.
8. Barzani neden memnun?
IŞİD ve geçmişten beri rekabet içinde bulunduğu, son dönemde ilişkileri restleşme düzeyine varan PKK’ye karşı Türkiye’nin varlığı elini rahatlatıyor.
9. Bağdat neden bu kadar kızdı?
Duhok Bamerni’den sonra Başika’ya da bir zırhlı birliğin gitmesi, Irak’ın toprak bütünlüğünü ihlal eden bir tutum olarak değerlendiriyor. Bağdat daha önce de petrol konusunda olduğu gibi kendilerinin devre dışı bırakılarak Barzani yönetimiyle ortaklaşa iş yapılmasına tepki veriyor.
10. ABD'nin pozisyonu ne?
ABD, Türkiye’nin bölgede pozisyonunu güçlendirmesine olumsuz tepki vermiyor. Gelişmelerden önceden haberdar ediliyor. Buradaki faaliyet ABD ile ortak yürütülen bir çalışma değil. Ancak ABD tarafndan dikkatle izleniyor. ABD’nin bu konuda Türkiye karşıtı bir tutum sergilemesi olası görülmüyor.
En Çok Okunan Haberler
- Kılıçdaroğlu'na 'Meral Akşener' yanıtı
- 'Hadi gelin kapatın!'
- Tarihi geçmiş ürün satan zincir market şubesine mühür
- Ulaşım durma noktasına geldi!
- Yeni dönem başlıyor: Taksi, otobüs, dolmuş...
- Bir sonraki ve en büyük ekonomik patlama...
- Afyonkarahisar'da feci kaza
- İl başkanı hayatını kaybetti!
- Kayserispor'dan Fenerbahçe açıklaması!
- Niğde'deki korkunç cinayetin arkasından yasak aşk çıktı!