10 Kasım'ı unuttular

Her yıl 10 Kasım öncesinde Türkiye’deki yabancı misyonlara bir nota ile bayrakların yarıya indirilmesi uyarısını yapan Dışişleri Bakanlığı, bu yıl ilk defa uyarıyı yapmadı. Ancak Cumhuriyet’in haberi üzerine Büyükelçiliklere toplu notalar gönderildi. Dışişleri sistemine 14 Kasım günü saat 17:00 civarında 10 Kasım tarihli ‘Bayrakları yarıya indirin’ notası konuldu.

10 Kasım'ı unuttular
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.11.2014 - 05:00

Bu yıl ilk defa 10 Kasım’da, Türkiye’deki yabancı misyonlardan bayraklrın yarıya indirilmesini talep etmeyen Dışişleri Bakanlığı, bu hatasından 5 gün sonra komik bir şekilde çark etti. Cumhuriyet’in haberi üzerine, Büyükelçiliklere toplu notaların internet üzerinden iletildiği Dışişleri sistemine 14 Kasım günü saat 17:00 civarında 10 Kasım tarihli “Bayrakları yarıya indirin” notası yüklendi. Dışişleri alışılmışın aksine notayı faks ile yollamadı.

Atatürk’ün ölümünün 76. yılında, Dışişleri Bakanlığı birilk”e imza atarak, büyükelçiliklerden bayrakların yarıya indirilmesini istememişti. Bunun üzerine birçok Büyükelçilik, Dışişleri Bakanlığı’nı arayarak 10 Kasım’da bayrakların yarıya indirilip indirilmeyeceğini sormuştu. Alınan yanıt ise “İsteyen indirebilir, bir zorunluluk yok” olmuştu. Ancak bu skandalın ortaya çıkmasının hemen ardından, Bakanlık tarihe geçecek bir uygulamaya daha imza attı.

 

Geriye yürüyen nota

Türkiye’deki yabancı misyona toplu olarak nota iletmek için internet üzerinden kullanılan sisteme, 14 Kasım günü mesai bitimine kısa süre kala Atatürk için bayrakların yarıya indirilmesini öngören nota eklendi. Ancak bu notada da Dışişleri’nin garip uygulamaları bitmedi ve notanın tarihini 10 Kasım olarak yazdı. Oysa söz konusu nota geçtiğimiz yıllarda Ekim ayının son haftasında yollanıyor ve temsilciliklerden tedbirlerini önceden alması isteniyordu. Gecikmeyle gönderilen notada geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 10 Kasım’da bayrakların 09:05’ten itibaren gün batımına kadar yarıya çekilmesi istendi.

Gönderilen bu nota şu an 10 Kasım’ın ulusal yas günü olarak kabul edilmesinden vazgeçilmediğini de göstermiş oldu. Türkiye’de, 1938’den bu yana uygulanan ulusal yas, yasal değişiklik olmadan değiştirilemiyor. Ancak Temmuz ayında İsrail’in Gazze’deki saldırıları nedeniyle ilk defa 3 günlük yas ilan ederek bir ilke imza atılmıştı.

Ankara’da çok sayıda Büyükelçilik binasının yer aldığı Atatürk Bulvarı’nda Macaristan, Mısır, İtalya, Almanya gibi Büyükelçilikler, talimat gelmemesine karşın 10 Kasım’da bayraklarını yarıya indirirken, ABD ve Sırbistan Büyükelçilikleri bayrak indirmemişti. 2893 sayılı Bayrak kanununa göre ‘Bayrağın yarıya çekilmesi’ ile ilgili 24 Madde’de Bayrak, 10 Kasımda Türkiye’de ve Türkiye Cumhuriyetinin dış temsilciliklerinde, resmi ve milli binalarında yarıya çekilir. Bayrağın yarıya çekileceği diğer haller ve zamanlar Dışişleri Bakanlığının görüşü alınarak Başbakanlıkça tesbit ve ilan edilir.” ifadeleri yer alıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler