10 işçinin öldüğü rezidans inşaatında 236 metrede eylem
Mecidiyeköy'de 10 işçiye mezar olan asansör faciasının yaşandığı rezidans inşaatında çalışan işçilerden 2'si, paralarını alamadıkları gerekçesiyle 236 metre yüksekliğindeki kule vince çıktı.
Mecidiyeköy’de 10 işçinin yaşamını yitirdiği asansör kazasının yaşandığı Torunlar GYO’ye ait rezidans inşaatında çalışan işçilerden 2’si, paralarını alamadıkları gerekçesiyle 236 metre yüksekliğindeki kule vince çıktı. Vincin tepesinde gazetemize konuşan işçi Orhan Yaman, “Ben işçilerin parasını ödemek için eşime yalan söyleyip altın bileziğini bozdurdum. Alacağı olan arkadaşlarımız küfrediyor. Yeni evlendim, zoruma gidiyor. Arkadaşlarımız öldüğünde binlerce kişi ve yetkililer buraya geldi. Yetkililerin bizimle ilgilenmesi için illa ölmemiz mi gerekiyor” diye isyan etti.
Mecidiyeköy’de yıkılan Ali Sami Yen Stadı’nın yerine yapılan rezidans inşaatında geçen ay meydana gelen asansör kazasında 10 işçi yaşamını yitirdi. Kazanın ardından inşaatta çalışmalar durdurulurken işçiler evlerine gönderildi. İnşaatın demir ve kalıp işini yapan taşeron firmada çalışan ve paralarını alamadan işten çıkartıldıklarını belirten işçilerden Cemalettin Duran ve Orhan Yaman, inşaattaki 236 metre yüksekliğindeki kule vince çıkarak eylem yaptı. Bir grup işçi de inşaatın girişinde oturma eylemi yaparak arkadaşlarına destek verdi. Eylem nedeniyle inşaata polis, itfaiye ve sağlık ekipleri yönlendirildi. Polis, işçileri vinçten inmeleri konusunda ikna etmek için çalışmalara başladı. Ancak işçiler, taşeron firmada çalışan 70 işçinin 100 bin lira alacağı olduğunu ve paraları verilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.
‘Engelli annem evde bekliyor’
İnşaattaki 236 metre yüksekliğindeki kule vinçte gazetemize konuşan kalıpçı kalfası Orhan Yaman bayramdan önce ödenmesi gereken paralarının ödenmediğini belirterek “Bizim çalıştığımız taşeron firma torunlara atıyor. Torunlar da onlara atıyor. Biz ortada kaldık. Dün de (önceki gün) vince çıktık. Buraya yeni proje müdürü geldi. Emniyetten bir amir geldi dün söz verdiler. Bizi indirdiler. Sonra 70 kişiye getirdikleri 9 bin lira. Bize 90 binin üzerinde para gelmesi gerekiyor. Parayı kabul etmedik. Proje müdürü bizden şikayetçi oldu biz de ondan. Sabah geldik bize dediler ki ‘Taşkınlık çıkarmayın, oturma eyleminizi yapın’. Kimse gelmedi. Başvuracagğımız bir mevki de yok. Sonunda gene çıktık vince” diye anlattı. “Ölümüne kadar buradayım” diyen Yaman “Ben daha yeni evlendim. Alacağı olan kişiler bana küfrediyor. Eşimle bunun için mi evlendim? Zoruma gidiyor. Burada çalışan arkadaşlara eşimin bileziğini bozdurup düğüne gideceğim diye adamlara para veren kişiyim. Bizim patron bunu çok iyi biliyor. Ben işçilerin parasını bir aylık cebimden vermeme karşın bunlar oluyor. Boğazımıza geldi artık. Irak’tan Suriye’den insanlar geliyor. Başbakan, cumhurbaşkanı gidiyor. Bizi hiçbir şey yok. Arkadaşlarımız öldüğü zaman binlerce insan geldi şimdi nerede o insanlar. Bizim ölmemiz mi gerekiyor yetkililerin gelmesi için. Ölelim o zaman. Benim öz annem küçükken gitti. Beni büyüten engelli annem var. Annem şimdi evde bekliyor ki oğlum bayramda gelecek” diye konuştu.
İnşaat girişinde arkadaşlarına destek için oturma eylemi yapan işçilerden İbrahim Aydemir de kazadan sonra memleketlerine gittiklerini, paralarını almak için 3 gün önce İstanbul'a geldiklerini söyleyerek, “Kazadan sonra iş durdu. Bizi işten çıkarttılar. Bize 15 Eylülde ödeme yapılacağını söylediler. Ancak bir türlü ödeme yapılmadı. Yukarıda kule vince çıkan iki arkadaşımız var. Biri demirci biri kalıpçı kalfası. Para alamadığımız için evimize gidemedik” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Saadet'te yeni genel başkan belli oldu
- Yandaş yazar, son anket sonuçlarını açıkladı!
- Kriminal raporun ayrıntıları ortaya çıktı
- İktidarın '25 Kasım' korkusu
- AKP sayesinde bu düş de gerçek oldu!
- 4 kişiyi öldürüp intihar etti!
- 'Bu işin şakası yok, herkes ayağını denk alsın'
- Akalın'dan İYİ Parti'yi karıştıracak açıklama
- Gökçek döneminde belediyeden geçen karar pes dedirtti!
- İstanbul'da aile katliamı