10 bin kişinin çalıştığı Tar-Gel’i de bitirdiler
Tarımı bitiren, köylüyü doğrudan gelir desteğine mahkûm eden AKP, çiftçiye destek için başlatılan Tar-Gel’i sonlandırdı. 10 bin 300 personelin ne olacağı meçhul.
Çiftçiyi eğitmek amacıyla başlatılan bir proje daha hükümet tarafından ortadan kaldırıdı. 2007’de başlatılan 10 bin 300 kişinin istihdam edildiği Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi (Tar-Gel) sonlandırıldı. Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “Güzel bir projeydi ancak hükümet uygulayamadı” dedi. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Özden Güngör de, proje kapsamındaki personele “üvey evlat” muamelesi yapıldığını belirterek, “Personeli köylere gönderdiler ancak nerede kalacak, ne yiyecek-içecek, nasıl gidip gelecek? Bunlar hiç düşünülmedi” diye konuştu.
Çalışana yetki yok
Tar-Gel Projesi, kapsamında bütün illerde oluşturulan çalışma bölgelerine önce sözleşmeli personel atandı. Daha sonra bu personel memur kadrosuna geçirildi. Bu kapsamda Türkiye genelinde ziraat, su ürünleri, gıda mühendisleri ve veteriner hekimlerin ataması yapıldı. Proje kapsamında toplam 10 bin 300 personel görevlendirildi. Projede birçok aksaklık çıktı. Hükümet bu aksaklıkları gidermek yerine projeyi tümden sonlandırdı.
Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, doğru bir proje olan Tar-Gel’in işlevli hale getirilemediğini söyledi. En büyük eksiklik olarak personele yetki verilmemesini gösteren Yetkin, “Köylüye şunu ek, bunu ek demekle olur mu? Proje yapma yetkisi vereceksin. Kredi desteği vereceksin. Köylere gidecekler, çiftçiye bilgi verilecek, eğitilecek, o çalışmalar kapsamında tarımsal üretim de artırılacaktı” dedi.
1970’li yıllarda ziraat teknisyenlerine benzer görev verildiğini anımsatan Yetkin, “3 yıl köylerde çalıştım. Köylerde kalıyorduk. Ofislerimiz vardı. Yetkiliydik. Köy Enstitüleri gibiydi. Tar- Gel Projesi’nde ise günübirlik köylere gidip geliniyordu” dedi. Tar-Gel Projesi için de “son verilmemeliydi” diyen Yetkin, proje içerisinde yer alan 10 bin 300 personelin şimdi ne olacağının da problem olduğunu söyledi.
ZMO Başkanı Özden Güngör, bu proje kapsamındaki personele yıllarca “üvey evlat” muamelesi yapıldığını vurgulayarak, “Köylere gönderdin ancak araç yok, teknik donanım yok. Bir tane bilgisayar verdiler bulunduğu konumu tespit etmek için. Nerede kalacak, ne yiyecek, nasıl gidip gelecek. Bunlar hiç düşünülmedi. Ev yok. Hayvan barınaklarında bile kalanlar oldu. Kadın personel çok zorlandı” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Saadet'te yeni genel başkan belli oldu
- Kriminal raporun ayrıntıları ortaya çıktı
- İktidarın '25 Kasım' korkusu
- İstanbul'da aile katliamı
- AKP sayesinde bu düş de gerçek oldu!
- 4 kişiyi öldürüp intihar etti!
- 'Bu işin şakası yok, herkes ayağını denk alsın'
- Akalın'dan İYİ Parti'yi karıştıracak açıklama
- Gökçek döneminde belediyeden geçen karar pes dedirtti!
- CHP'li vekilden Masterchef Sergen'e tepki