İnce işçilikle hazırlanan enfes Gaziantep tatlısı: Bülbül yuvası tarifi
Bülbül Yuvası, incecik hamuruyla, çıtır yapısıyla ve tatlı dokusuyla adeta görsel bir şölen sunar. Peki, ince işçilikle hazırlanan bu enfes Gaziantep tatlısı nasıl yapılır? İşte, nefis bülbül yuvası tarifi...
Bülbül Yuvası, Türk mutfağının sevilen ve geleneksel tatlılarından biridir. Özellikle bayram sofralarının vazgeçilmezlerinden olan bu tatlı, incecik açılmış yufkanın katman katman sarılması ve ortasına konan fıstık veya cevizle şık bir görünüme sahip olmasıyla bilinir. Lezzetli şerbeti ve çıtır yapısıyla damaklarda iz bırakır. Yapımı zaman ve özen gerektirse de, sonuçlar zahmete değerdir. Peki, ince işçilikle hazırlanan bu enfes Gaziantep tatlısı nasıl yapılır? İşte, nefis bülbül yuvası tarifi...
BÜLBÜL YUVASI TARİFİ
Malzemeler
Tatlı için:
3 su bardağı un (kontrollü eklenmeli)
1 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı süt
1 çay kaşığı sirke (tatlıyı çıtır hale getirir)
Yarım çay kaşığı tuz
Hamuru açmak için:
Buğday nişastası
Üzeri için:
Ceviz veya antep fıstığı (isteğe göre)
100 gram tereyağı
Şerbeti için:
3 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
3-4 damla limon suyu
BÜLBÜL YUVASI YAPILIŞI
3 su bardağı suyu ve 3 su bardağı şekeri bir tencereye alın.
Orta ateşte karıştırarak kaynamasını bekleyin.
Kaynamaya başladıktan sonra altını kısarak yaklaşık 10-15 dakika kadar kısık ateşte pişirin.
Şerbetin kıvamı koyulaştığında, birkaç damla limon suyu ekleyin ve bir iki dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın.
Şerbeti bir kenara koyarak tamamen soğumasını bekleyin.
Derin bir kaba yumurta, yoğurt, sıvı yağ, süt, sirke ve tuzu ekleyin.
Karışımı güzelce çırpın ve azar azar unu ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Hamuru pürüzsüz, kulak memesi yumuşaklığında olacak şekilde yoğurun.
Hamur çok sert olmamalıdır; bu, açma işlemini kolaylaştırır.
Hamurun üzerini kapatarak 15-20 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
Dinlenen hamuru eşit büyüklükte bezelere ayırın.
Her bezeyi nişasta yardımıyla çok ince olacak şekilde açın.
Hamurları mümkün olduğunca ince açmaya çalışın.
İncelik tatlının çıtır yapısını artıracaktır.
Açtığınız yufkanın kenarından başlayarak rulo şeklinde sarın.
Sardığınız rulodan küçük parçalar kesin ve ortasını parmağınızla bastırarak yuva şekli verin.
Hazırladığınız yuvaları yağlanmış fırın tepsisine dizin.
Her bir yuva çukuruna bir parça ceviz veya fıstık koyun.
Tereyağını eritip tatlının üzerine gezdirin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika kadar, üzeri kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine soğumuş şerbeti gezdirin.
Tatlıyı birkaç saat bekleterek şerbeti tamamen çekmesini sağlayın.
Üzerini yeşil toz fıstık veya iri ceviz parçalarıyla süsleyerek sunabilirsiniz.
Afiyet olsun!
En Çok Okunan Haberler
- Meyve suyu devi konkordato ilan etti
- Erdoğan'dan 'emekliler' açıklaması
- Can Grubu'ndan 'şimdi ne olacak' sorusuna yanıt!
- CHP'nin cumhurbaşkanı adayı kim olmalı?
- Belgrad Ormanları yapılaşmaya mı açılacak?
- Özel: Hepimizin vicdanlarını sızlattı
- Kuzey Altuğ'dan korkutan haber! Çağla Şıkel paylaştı
- 'Erdoğan’ın programıyla ilişkisi var mı?'
- 'Kürt dostlarımız tarafından...'
- 'Bahçeli efendi yeni uyandı!'