Enfes mekdus (patlıcan turşusu) tarifi

Mekdus, Orta Doğu'nun geleneksel ve lezzetli turşu çeşitlerinden biridir. Özellikle Levanten mutfağında popüler olan bu tarif, küçük patlıcanların ceviz, sarımsak ve biberle doldurulup zeytinyağında bekletilmesiyle hazırlanır. Fermente bir tat sunan Mekdus, kahvaltılarda, salatalarda ve mezelerde sıklıkla tercih edilir.

Enfes mekdus (patlıcan turşusu) tarifi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.09.2024 - 15:53

Levanten mutfağının en lezzetli ve özgün turşularından biri olan Mekdus, küçük patlıcanların ceviz, sarımsak ve biber ile doldurulup zeytinyağı içinde fermente edilmesiyle hazırlanır. Bu özel tarif, kahvaltılarda ya da meze sofralarında sunulan, yoğun aromalı bir lezzet olarak bilinir. 

Malzemeler

  • 1 kg küçük patlıcan
  • 1 su bardağı ceviz içi (iri dövülmüş)
  • 6-7 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 2-3 adet kırmızı biber (ince doğranmış)
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
  • Yeterince zeytinyağı
  • Üzeri için cam kavanoz

Hazırlanışı

Patlıcanları Hazırlayın: Patlıcanların saplarını kesin ama patlıcanları bütün bırakın. Ardından patlıcanları hafifçe haşlayın. Yumuşayana kadar haşlayın ancak dağılmamasına dikkat edin. Haşlanan patlıcanları süzgeçte soğumaya bırakın.

Patlıcanları Açın: Haşlanan patlıcanların ortasını kesip bir cep oluşturun. Patlıcanın içini tuzlayın ve fazla suyunu bırakması için bir gece boyunca bekletin.

İç Harcı Hazırlayın: Bir kabın içine dövülmüş ceviz, ezilmiş sarımsak, ince doğranmış kırmızı biber ve pul biberi ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırın.

Patlıcanları Doldurun: Ertesi gün patlıcanları alın ve hazırladığınız iç harcı patlıcanların içine doldurun. Doldurduğunuz patlıcanları dikkatlice kavanozlara yerleştirin.

Zeytinyağı ile Kapatın: Kavanoza yerleştirilen patlıcanların üzerini tamamen kaplayacak kadar zeytinyağı dökün. Kavanozun kapağını sıkıca kapatın.

Fermente Olmaya Bırakın: Mekdus'un lezzetini iyice kazanması için kavanozları serin ve karanlık bir yerde en az 2-3 hafta boyunca bekletin. Bu süre sonunda Mekdus'un zeytinyağı ve sarımsakla birleşen eşsiz lezzeti hazır olacaktır.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler