Çiriş otu nedir, nasıl kullanılır? Pratik Çiriş Otu kavurması tarifi…

İlkbahar aylarında yüksek dağlarda karların erimesi ile ortaya çıkan çiriş bitkisi, halk arasında kirkiş otu, kirgiç, çiviş, yabani pırasa, dağ pırasası, sarı zambak ve güllük gibi farklı isimlerle anılıyor. Çiriş otu pırasayı andıran görüntüsüyle, lezzetiyle ve faydalarıyla sofalarımızı süsleyen bitkiler arasında...

Çiriş otu nedir, nasıl kullanılır? Pratik Çiriş Otu kavurması tarifi…
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.05.2023 - 14:16

Dağ pırasası, kirkiş otu, ya da güllük otu olarak da bilinen çiriş otu, egzama gibi cilt sorunlarına iyi gelen ve bağışıklığı güçlendiren bir bitki türüdür. Bunun yanında hoş kokusu ile bilinen sarı çiçekleri olan çiriş otu, taze kullanıldığı gibi kurutulmuş olarak da kullanılır. Yöresel yemekler salata, çorba gibi sulu yemekler, börek ve hatta çay formlarında tüketilir.

ÇİRİŞ OTU NASIL KULLANILIR?

Çiriş otu, taze veya kuru olarak kullanılabilir. Çiriş otunu bu mevsimde semt pazarlarında bulabilirsiniz…

ÇAY OLARAK: Çay yapmak için, bir çay kaşığı kuru çiriş otunu bir fincana koyun ve üzerine kaynamış su ekleyin. 5-10 dakika demlenmesini bekleyin. Ardından süzüp içebilirsiniz.

SALATALARDA: Taze yapraklarını yıkayıp salatalarınıza doğrayarak ekleyebilirsiniz.

YEMEKLERDE: Çiriş otu, sebzeler gibi sotelenerek pişirilebilir. Böreklerde kullanılabilir. Üzerine  yumurta kırıp tüketilebilir. İsterseniz çiriş otunu buzlukta saklayabilirsiniz. İşte çiriş otu kavurması tarifi…

ÇİRİŞ OTU KAVURMASI

Malzemeler

Yarım kg. çiriş otu

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet soğan

1 adet domates

1 tatlı kaşığı salça

1 yemek kaşığı bulgur

1 çay bardağı sıcak su

Tuz, karabiber, pulbiber

Yapılışı

Öncelikle zeytinyağını bir tencereye alıp ısıtın. Üzerine soğanı yemeklik doğrayıp kavurun. Domatesi ve salçayı ekleyip kavurmaya devam edin. Üzerine doğradığınız çiriş otlarını ilave edin. En son bulgur ve tuzu ekleyip karıştırın. 1 çay bardağı sıcak su ilave edip tencerenin kapağını kapatın. Bulgurlar yumuşayınca pul biberi karabiberi ekleyip karıştırın. Ocaktan alıp, dinlendirdikten sonra servis yapın. Afiyet olsun.

Not: Bulgur ve su eklemeden, kendi suyuyla kısık ateşte pişirilebilirsiniz…


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon