Anadolu mutfağının eşsiz lezzeti: Divriği pilavı tarifi

Sivas'ın Divriği ilçesine özgü bu özel pilav, Anadolu'nun zengin mutfak kültürünün bir parçasıdır. Et, nohut ve pirincin mükemmel bir birleşimi olan Divriği Pilavı, hem doyurucu hem de lezzetli bir ana yemektir.

Anadolu mutfağının eşsiz lezzeti: Divriği pilavı tarifi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.01.2025 - 20:56

Anadolu mutfağı, bölgesel zenginlikleri ve kültürel çeşitliliğiyle Türk mutfağının büyük bir bölümünü oluşturur. Bu özel tariflerden biri olan Divriği Pilavı, adını Sivas'ın tarihi Divriği ilçesinden alır. Osmanlı döneminde günümüze kadar ulaşan bu lezzet, et, nohut ve pirincin harmanlanmasıyla hazırlandı. 

DİVRİĞİ PİLAVI TARİHİ

Malzemeler:

  • Bir Tavuk veya bir buçuk kg kemikli koyun eti
  • Bir Kilo Baldo Pirinç
  • 3 orta boy soğan
  • 10 15 adet tane karabiber
  • 5 adet tane yenibahar
  • 5 adet karanfil
  • 1/2 su bardağı Nohut
  • ½ su bardağı Besni üzümü
  • 70 Gr tereyağı

Yapılış:

Tavuk veya et tencereye alınır, 2 baş soğan iri iri parçalanarak ilave edilir ve üzerini aşacak kadar su ile et pişene kadar haşlanır. Et piştikten sonra yörede keflemek diye tabir edilen kemiklerinden ayırma ve küçük parçalara ayırma işlemi uygulanır. Hazırlanan pişmiş ve didilmiş etin üzerine havanda dövülen baharat karışımının yarısı eklenir ki bu işleme yine yörede alatlama denilir. Etin bu şekilde terbiye edilmesi için beş altı saat bekletilmesi pilavın lezzetini arttıracaktır. İnce doğranan bir baş soğan yine kalan baharat karışımı ile alatlanarak mümkünse beş altı saat bekletilir. Pirinç kaynar tuzlu suda bekletilerek nişastasından arındırılır ve iyice yıkanır. Bir tencerede tereyağı eritilir yağ yakılmadan baharatlı soğan karışımı ilave edilip bir iki kez çevrilir. Pembeleştirilmez. Bir gün önceden hazırlanmış ıslatılarak kabuğu çıkarılmış ve pişirilmiş nohut, yıkanmış üzümler ve etler ilave edilerek zedelemeden dikkatlice karıştırılır. Üzerine pirinç eklenir. Suda kabarmış pirincin miktarı kadar sıcak et suyu eklenir ve ağır ateşte pişirilir. Ocaktan alınmadan önce eritilen bir miktar tereyağı daha pilavın üzerinde gezdirilirse lezzet artırılır. Demlendirilen pilav servis edilir.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler