Anadolu'nun ilk başkenti: Ahlat

Kültürel zenginliği ve tarihi dokusuyla dikkat çeken Bitlis Ahlat, muhteşem doğal güzellikleriyle birleşerek ziyaretçilerini büyülüyor. Bu içerikte, Ahlat'ın eşsiz atmosferini keşfedin ve tarihle doğanın buluştuğu bu şehri yakından tanıyın.

Anadolu'nun ilk başkenti: Ahlat
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.02.2024 - 15:17

Bitlis'in mistik atmosferi ve tarihi zenginlikleriyle dikkat çeken ilçesi Ahlat, Anadolu'nun kültürel ve tarihi mirasını yansıtan önemli bir şehirdir. Binlerce yıllık geçmişiyle izler taşıyan Ahlat, tarihi eserleri, mezar taşlarıyla ünlü mezarlığı ve doğal güzellikleriyle adeta bir açık hava müzesi niteliğindedir. Anadolu'nun ruhunu hissedebileceğiniz bu şehirde, her köşede bir tarih ve doğa harikası sizi bekliyor.

AHLAT'TA GEZİLECEK YERLER

  • Selçuklu Mezarlığı: Meydanlık Kabristanı olarak da bilinen Ahlat Selçuklu Mezarlığı, Ahlat’ın en büyük turizm değeridir. İkikubbe Mahallesi ve Harabeşehir arasında kalan geniş bir alana yayılan Selçuklu Mezarlığı’nda 12.yüzyıldan 16.yüzyıla kadar tarihlenen bin farklı mezar taşı bulunmaktadır.
  • Ahlat Müzesi: 1971 yılında hizmete giren Ahlat Müzesi, ilçede gezilecek yerlerden biridir. Müze içerisinde Tunç Çağı, Demir Çağı, Roma, Helenistik, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait tarihi eserler bulunmaktadır. Yakın çevrede bulunan tek müze olma özelliğine sahip Ahlat Müzesi, Selçuklu Mezarlığı’nın yanına yapılan yeni müze binasına taşınmıştır. 2011 yılında yapımına başlanan müze binası, 2015 yılında tamamlanmıştır.
  • Emir Bayındır Kümbeti ve Camii: Ahlat’ın İkikubbe Mahallesi’ndeki Ovakışla yolu üzerinde yer alan Emir Bayındır Kümbeti, 15.yüzyılın sonlarına doğru inşa edilmiştir. Akkoyunlu Hükümdarı Rüstem ve Bayındır’a ait olan kümbet, özellikle kaide kısmının üzerindeki gövdesiyle dikkat çekmektedir.
  • Çifte Kümbet: Ahlat ilçesinin İkikubbe Mahallesi’ndeki Çifte Kümbet, 1280 yılında inşa edilmiştir. Bu tarihi yerde, yan yana iki adet kümbet bulunmaktadır. Kümbetlerden büyük olanı, Akkoyunlulardan Buğatay Aka ve Şirin Hatun’a aittir. Küçük olan kümbet ise Esen Tekin Hatun’a aittir.
  • Nemrut Krater Gölü: Nemrut Dağı’nda yer alan Krater Gölü, Tatvan ve Ahlat ilçesi sınırları içerisindedir. Gölün üçte ikilik kısmı, Ahlat ilçesinde yer almaktadır. İlçe merkezine 25 kilometre uzaklıktaki göle Ahlat’tan kalkan taksi veya minibüslerle ulaşım sağlanabilmektedir.
  • Harabe Şehir: Ahlat Mağara Evleri, ilçenin turizm değerini arttırmaktadır. İlçe yapılan araştırmalarda 500’den fazla mağara bulunduğu tespit edilmiştir. Bu mağaralar, Neolotik Dönem’den günümüze kadar ulaşmıştır. İlçede mağaralar, genellikle Harabe Şehir olarak adlandırılan bölgede toplanmıştır. Bununla birlikte Sultan Seyit Deresi, Kırklar Vadisi, Madavans Deresi, Yuvadamı Köyü civarı, Gaban Deresi Vadisi ve Harabe Hulik Köyü bölgesinde de çok sayıda mağara bulunmaktadır.

AHLAT'TA YENECEK YEMEKLER

  • Harse: Ahlat'ın en meşhur yemeklerinden biri olan harse, bulgur, et, soğan ve baharatlarla yapılır.
  • Turşu aşı: Turşu, et, bulgur ve baharatlarla yapılan turşu aşı, Ahlat'ın en sevilen çorbalarından biridir.
  • Erik (kayısı) aşı: Erik veya kayısı, et, bulgur ve baharatlarla yapılan erik (kayısı) aşı, Ahlat'ın yaz aylarında tercih edilen bir çorbasıdır.
  • Çortu (lahana) aşı: Lahana, et, bulgur ve baharatlarla yapılan çortu (lahana) aşı, Ahlat'ın en sevilen çorbalarından biridir.
  • Ayran aşı: Ayran, et, bulgur ve baharatlarla yapılan ayran aşı, Ahlat'ın en sevilen çorbalarından biridir.

İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler