Teknolojide 2016 beklentileri
Türkiye nisan ayında 4.5G’ye geçmek için geri sayıyor. Bir filmi yüklemek şu anda bir saat sürerken birkaç ay sonra bu süreyi beş dakikaya düşüreceğiz. 2016 aynı zamanda Türkiye’nin dijital radyo yayınına geçtiği yıl olacak. E-Devlet etkin kullanılacak. Şampiyonlar Ligi’nde gol çizgisi teknolojisinin kullanıp kullanılmayacağı ocak ayındaki oylamada belli olacak. Dünyada gözlük biçiminde takılan ekran teknoloji devrim yapacak. Şoförsüz otomobillerin sayısı artacak.
İstanbul’da belediye otobüslerinde film izlenecek. Nisan ayından itibaren bütün GSM operatörleri (Global System for Mobile Communications, Mobil İletişim İçin Küresel
Sistem) kablosuz iletişim ağ süratini 4.5G’ye çıkartıyor.
Bu teknolojinin bir diğer adı LTE
Advanced (LTE (Long-Term Evolution Advanced, İleri uzun süreli gelişim) sürati o da eşittir
saniyede 300 megabit. Tercümesi şu anda bir saatte indirdiğiniz yüksek çözünürlüklü filmi beş dakikada indirebileceksiniz demek. Yani internet uçacak, canlı yayın izlemesi keyifli olacak, görüntülü bağlantı hiç aksamayacak. Yüksek çözünürlüklü ekran tanımlaması süratle birleşince gerçek anlamını bulacak ve pırıl pırıl ekran görüntüsünün tadını çıkartacağız.
Dijital radyo devrimi - Türkiye’de halihazırda yayın yapmakta olan 1057 küsur radyo var. Bunlar analog yayın yapıyor.
Yani, hepimizin bildiği gibi, şehirden uzaklaştığımız anda önce cızırtılar başlıyor, yayın kesiliyor ve sonunda kopuyorsunuz yayından. Yeni sistemde ise bütün ülkeyi kapsayan 100 küsur radyo istasyonu olacak, bölgesel olarak o yörede en çok dinlenen iki radyo dijital yayın kapsamına alınacak. Ama İstanbul’dan Van’a gidecek olsanız aynı istasyonun yayınını CD kalitesinde hiç bozulmadan dinlemeyi sürdüreceksiniz.
Türkiye’de 20 milyon kadar araç var, dijital radyo yayınlarının başlamasıyla hemen herkesin dijital radyoya geçmesi bekleniyor. Bu da uzmanlar tarafından 11 milyar dolarlık bir pazar olarak değerlendiriliyor. Eski analog radyoları yeni sisteme uygulamak mümkün değil, eski radyoyu atıp yeni radyo alacağız, bu sistemik bir değişiklik, sanayide parça taktırarak eski radyonun yeni dijital yayını alması gibi bir durum
söz konusu olamıyor. Sadece otomobillerde değil, evdeki (ve eldeki) radyolar için de dijital çok cazip bir tercih olacak. Özellikle kırsal bölgelerde oturanlar için gerçek bir çeşitlilik ve kalite farkı yaşanacak.
Gol çizgisi teknolojisi - UEFA’nın gol çizgisi teknolojisini EURO 2016 Finalleri’nde kullanıp kullanmayacağı futbolseverler tarafından merak edilen bir konu. Bu sorunun cevabını UEFA Ocak ayında yapacağı toplantıda karara bağlayacak. İcra Komitesi’nin olumlu görüş vermesinden sonra EURO 2016’da gol çizgisi teknolojisinin kullanılmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Bu demektir ki topun içindeki mikroçipin kale çizgisini tam olarak geçip geçmediğini kontrol eden elektronik hat yakında bütün dünyanın en önemli stadyumlarında (dolayısıyla bizde de) devreye girecek. Bir anlamda tartışmalı pozisyonlarda “oynat Uğur, ne diyorsun hocam” keyfinden mahrum kalacağız, son
düdüğü teknoloji çalacak.
Sürücüsüz otoda yeni dönem - Google tarafından denenen sürücüsüz otomobilleri haber bültenlerinde görmeye alışkınız. Hepimiz biliyoruz ki Google bir teknoloji şirketi ve sürücüsüz arabalara meraklı. Otomotiv dünyasında gerçek soru dev markaların sürücüsüz otomobil teknolojisine yönelip yönelmeyeceği idi... Bu sorunun cevabı 2016 itibarıyla çözülüyor, aralarında Ford ve Audi’nin bulunduğu büyük otomotiv aileleri sürücüsüz otomobillerini yıl içinde görücüye çıkaracaklarını açıkladılar. Biz ne yapıyoruz? Biz milli otomobil peşindeyiz ama yaratıcılığı da elden bırakmıyoruz. İstanbul Belediyesi üç tematik otobüs üretti, yeni yılda yollarda görebileceğiz. Biri SİNEMABÜS, toplam 37 kişinin, 2 ayrı bölümde farklı veya aynı filmi izleyebileceği şekilde projelendirildi. Diğeri çocukların hem eğitim görebileceği, hem de oyun oynayabileceği şekilde tasarlanan KREŞBÜS. Bir de bilim ve sanat galerisi olarak kullanılacak SERGİBÜS var.
Ekran gözlükler yaygınlaşacak - Nasıl dokunmatik bilgisayar ekranlarına geçiş yapıyorsak, ekranı da gözümüze gözlük gibi takacağımız bir döneme adım atıyoruz. Film seyretmekten oyun oynamaya, sanal gerçeklik ortamında koşu yapmaya kadar üç boyutlu bir dünyaya göz kırpıyoruz. İşin içine eller ve ayaklardaki sensörler girince de siz Ankara’da evinizdeki koşu bandı üzerinde yanınıza New York’tan bir arkadaşınızı katarak Cenevre Gölü kıyısında koşuya çıkabileceksiniz. Şahsen bu teknolojiyi kullanarak en çok yapmak istediğim şey kokpitte oturmuşçasına uçak kullanmak.
e-Devlet etkinleşecek - Türkiye e-Devlet olma yolunda mesafe kaydediyor. Ne planlanıyor derseniz “etkin” olmak cevabı geliyor. “Etkini açacak olursanız yani..” dediğinizde cevap şöyle geliyor: - Entegre bakış açısı ve işbirliği. - Teknolojiyi dinamik şekilde uyarlamak ve uygulamak. - Katılımcı, şeffaf, hesap verebilir yaklaşımlar. - İnovatif yaklaşımları fırsatlara dönüştürmek. - Nitelik ve bilgi güvenliğini sağlayarak hizmet vermek.
En Çok Okunan Haberler
- Diğer oğlu da tutuklandı!
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İddia: Reza Zarrab Miami'de evleniyor
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- Özel'den 'Beşiktaş Belediyesi' tepkisi!
- Gözaltındaki Rıza Akpolat’tan mesaj var!