Tarihi şekercide yeni yıl yoğunluğu; unutulmaya yüz tutmuş şekerlere ilgi arttı

26 Aralık 2020 Cumartesi, 12:51
Tarihi şekercide yeni yıl yoğunluğu; unutulmaya yüz tutmuş şekerlere ilgi arttı

Kadıköy’deki ünlü şeker dükkanı yılbaşı konseptine uygun bir şekilde süslendi. Şekercide kimi ziyaretçiler alışveriş yaptı kimi ziyaretçiler ise sadece fotoğraf çekindi. Önünde hem sabah hem akşam uzun kuyruklar oluşan dükkanın çalışanları ise sosyal mesafe uyarısında bulundu.

Tarihi şekercide yeni yıl yoğunluğu; unutulmaya yüz tutmuş şekerlere ilgi arttı

İstanbul’un Kadıköy ilçesinde 1945’ten beri hizmet veren tarihi şeker dükkanı, yılbaşı için akide şekeri maketleri, çam ağacı, geyik ve ‘Noel Baba’ figürleri ile süslendi. 

Tarihi şekercide yeni yıl yoğunluğu; unutulmaya yüz tutmuş şekerlere ilgi arttı

Bazı vatandaşlar yeni yılı karşılarken renkli akide şekerleri satın aldı bazı vatandaşlar ise sadece fotoğraf çekti. 

Tarihi şekercide yeni yıl yoğunluğu; unutulmaya yüz tutmuş şekerlere ilgi arttı

Dükkanın önünde hem gündüz hem akşam kuyruklar oluşurken, çalışanlar da müşterilere sosyal mesafe kuralına uymaları için uyarıda bulundu. 

Tarihi şekercide yeni yıl yoğunluğu; unutulmaya yüz tutmuş şekerlere ilgi arttı

Akide şekeri başta olmak üzere Osmanlı tatlıları, lokumlar, meyve reçelleri, çikolata gibi birçok çeşit ürünün satıldığı şeker dükkanı sahibi Mehmet Nurtekin Erol, eski ustalar ile çalıştıklarını söyleyerek şeker ve tatlıların lezzet sırrını anlattı.

Tarihi şekercide yeni yıl yoğunluğu; unutulmaya yüz tutmuş şekerlere ilgi arttı

1807’den beri hizmet verdiklerini ve şekerlerin eski tadını koruyarak aile mesleğini oğluyla beraber devam ettirdiklerini söyleyen Mehmet Nurtekin Erol, “Herkes, kendi branşında çalışıyor. Kendi yetiştirdiğimiz elemanlarla çalışıyoruz. Bu işin içinde, mutfağında biz de varız. Ailece mutfaktayız ve bu sebepten dolayı, eski reçetelerimizle bu şekerleri üretiyoruz. Yeni tatlar, yeni yardımcı hammaddelerle devam etmeye çalışıyoruz. Bizde en az 35-40 yıl çalışan elemanlar var. Emekli olup, hala bizimle çalışan, bu yola bizimle baş koymuş çalışanlarımız var” dedi.

Tarihi şekercide yeni yıl yoğunluğu; unutulmaya yüz tutmuş şekerlere ilgi arttı

Covid-19 salgını ile internet üzerinden satış yapmaya başladıklarını dile getiren Erol, “Pandemi döneminde etkilendik biraz. Aslında çok etkilendik. Kimse ne yapacağını bilmiyordu. Sonra bir anda yasaklar oldu. Ama pandemide de kendimize bir yol haritası çizdik. Bu yol haritasında da başarılı olduğumuzu tahmin ediyoruz. Tabii bu arada internet satışlarımız başladı. Önceden yoktu böyle bir uygulamamız yoktu. Sistemimiz de uygun değildi. Ama yeni binamızda da internet üzerinden satışı düşünerek bir sistem kurduk. Ticaret hayatı, bir anda bizi bu yola itti. Bu açığımızı da kapattık” diyerek dijital platforma ayak uydurduklarının altını çizdi.

Tarihi şekercide yeni yıl yoğunluğu; unutulmaya yüz tutmuş şekerlere ilgi arttı

Erol, ürün tercihlerinde hassas davrandıklarını belirterek, “Biz yemeyeceğimiz ürünü, başkasına da yedirmiyoruz. Bizim, şekerinden tutun da ununa kadar hassas davranıyoruz. Her fabrikada üretilen şekeri, unu kullanmıyoruz. Fıstığımızı, fındığımızı özel alıyoruz. Sanayi ürünü olmamasına özen gösteriyoruz. Evde olan, yiyebileceğimiz ürünlerle çalışıyoruz. Bu arada şekerlerimize balla tatlandırma yapıyoruz. Şekerleri büyük kazanlarda değil, normal ebatta bakır kazanlarımızda pişiriyoruz. En fazla 30-40 kiloluk ürünler çıkarıyoruz. Çünkü çok kapasiteli olunca, fabrikasyon gibi oluyor. Bu sefer o lezzeti elde edemiyoruz” diye konuştu.

Tarihi şekercide yeni yıl yoğunluğu; unutulmaya yüz tutmuş şekerlere ilgi arttı

En sevilen ürünlerinin akide şekeri olduğunu söyleyen Erol sözlerine şöyle devam etti:

“Fındıklı, tarçınlı, bergamotlu gibi 24 çeşit akide şekeri var. Sevilen de bir ürünümüz. Türkiye’de akide şekeri, unutulmaya yüz tutmuş. Biz ise hala daha bu ürünü genç nesille tanıştırmaya, sevdirmeye çalışıyoruz. Bunu yılbaşında çam ağacı yapıp süsleyerek daha cazip hale getiriyoruz. Sevgililer gününde de ona göre süslüyoruz. Ardından badem ezmemizi, fındık ezmemizi, marzipanımızı, reçellerimizi ve helvalarımızı özel reçetelerle yaptığımız için sevildiğini görüyoruz. Bu durum bizi de sevindiriyor.”

En Çok Okunan Haberler