Sıcak içecekler gırtlak kanserine davetiye çıkarıyor
İstanbul Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Klinik Şefi Opr. Dr. Mehmet Emin Güneş, gırtlak kanserinin son yıllarda arttığını belirterek "Erzurum, Van, Kars ve Ağrı'da yemek borusu kanserine çok rastlanıyor. Nedeni ise çok fazla tüketilen sıcak çay" dedi.
Dr.Güneş sözlerine şöyle devam etti: "Özellikle Erzurumlular 'kıtlama' denilen yöntemle ağızda şekeri tutarak çayı aşırı sıcak tüketir. Bu da ağız tabanında ve yemek borusunda bir kronik hasara, kanser gelişmesine sebep olur. Çaya şeker konulup karıştırıldığında, sıcaklığı bir miktar düşer. Bu sıcaklık farkı kanser oluşumunda en önemli etken.
Kanser hücrelerinin en sevdiği beslenme maddesi şeker. Doğu ve Güneydoğu'da kış uzun sürüyor. Bu nedenle sıcak ve demli çayı çok fazla tüketiyorlar.
Yutma güçlüğü, yutarken takılma hissi, en önemli belirtidir. Hemen uzman hekime başvurmak gerekir. Bu tür hastalara derhal gastroskopi yapılmalı. Kansere ait bir lezyon varsa, derhal temizlenmeli ve tedaviye başlanmalı.
Operasyonda yemek borusunun tamamı ya da midenin yarısı alınıyor. Bu riskli bir ameliyattır. Türkiye'de de kısıtlı merkezlerde yapılır. Bu operasyon İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nden Doç. Dr. Hasan Bektaş ve ekibi tarafından başarıyla gerçekleştiriliyor.
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- İlk kez tek bir fotonun nasıl göründüğü gösterildi
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- Yıkılması gerekiyor!