Panama'nın şifreleri

Panama'nın şifreleri
01 Temmuz 2016 Cuma, 04:45
Panama'nın şifreleri
Panama Belgeleri tarihin en büyük belge sızıntısı olarak tarihe geçti. Peki Panama skandalıyla gündeme damga vuran offshore bankacılık ağı nasıl işliyor? Ne amaçla kullanılıyor? İşte Panama'ın şifreleri
Panama'nın şifreleri
Off-shore şirketin kurulması için yüksek bir sermaye gerekmiyor. 5 binden 50 bin dolara kadar değişen rakamlar mevcut.
Panama'nın şifreleri
Off-shore şirketin kurulması için önce aracı kurum devreye giriyor. MossFon isim önerisinde bulunuyor. Şirket ismi üzerine anlaşıldığında yine MossFon’a bağlı çalışan yönetici şirketler üzerinden direktörler atanıyor. Belgelerde yer alan imzalar kâğıt üzerinde çoğunlukla yerli vatandaş olan bu direktörlerde görünüyor.
Panama'nın şifreleri
Hazırlanan şirket sertifikasında şirket adresi, açılan banka hesabı, imza yetkilileri, yönetici firma ve direktörlerin adları geçiyor. Yani şirketin asıl sahipleri kendi ismini vermek zorunda bile değil.
Panama'nın şifreleri
Şirket kurulması sırasında gelir kaynakları ya da hangi iş üzerine çalışacağı konusunda bilgi istenmiyor.
Panama'nın şifreleri
MossFon her işlem için ayrı ücreti alıyor. Direktörlere de 125 dolar gibi düşük bir ücret ödeniyor. Ancak aynı direktörlerin isimleri binlerce belgede geçiyor. Şirkete yıllık fatura kesiliyor. Eğer yıllık ücret ödenmezse şirket kapatılıyor. Gecikme durumunda yüzde 10 faiz işliyor.
Panama'nın şifreleri
Off-shore şirketlerin bazen yılda iki üç kez olmak üzere sık sık isim değiştirdiği görülüyor. Böylece para akışının izi kaybettiriliyor.
Panama'nın şifreleri
17 Şubat 2009’da MossFon’un hükümetler tarafından sıkıştırıldığı (özellikle BVI’deki şirketler için), müşterilerinin de konuyla ilgili kaygı yaşadığı bir dönemde, şirket sahiplerinden Roman Fonseca, ortağı Jurgen Mossack ve şirket avukatları/ çalışanlarına attığı elektronik postada: “Müşterilerimiz bunu bilmeliler ki biz sadece onlar için çalışıyoruz, mahkemeler ya da hükümetler için değil.”