Kışın sofralardan eksik edilmemesi gereken 7 gıda
Kış aylarında hasta olmamak için en çok dikkat edilmesi gereken şey sağlıklı beslenmek. Kışın salgın hastalıklardan kendimizi koruyabilmek için tüketilmesi gereken en önemli yiyecekler vitamin ve mineraller açısından besleyici olanlar.
Bağışıklık sistemi, vücuda giren her maddeyi izleyerek, zararlı olan madde vücuda alındığında anında savunma mekanizması oluşturup kişinin hastalıklardan korunmasını sağlıyor. Bu nedenle uzmanlar bağışıklık sistemini destekleyecek besinler tüketmenin önemi konusunda uyarıyor.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK
Havaların soğumasıyla birlikte artan hastalık tehdidine karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekiyor. Bunun için:
· Bol su tüketilmeli
· İşlenmiş gıdalardan uzak durmalı
· Çiğ sebze ve meyve tüketmeli
· Uyku düzenine dikkat edilmeli
· Turuncu renkli sebze ve meyveler öğünlere eklemeli.
· Probiyotik içeren besinlerden tüketilmeli (Kefir, yoğurt, ayran)
· Lif içeriği yüksek besinler tercih edilmeli.
KIŞIN SOFRANIZDAN EKSİK ETMEMENİZ GEREKEN 7 ÖNEMLİ BESİN
Bağışıklık sistemi üzerine oldukça fazla etkisi olan başlıca vitaminler; A vitamini , B6 vitamini, B9 vitamini, C vitamini, D3 vitamini Ve E vitamini vitaminleri olarak biliniyor.
KIRMIZI BİBER
Yüksek miktarda C vitamini içermektedir. C vitamini denildiğinde akla ilk gelen besin portakal ve limon olmasına rağmen en yüksek C vitamini içeriğine sahip besin kırmızı biberdir. C vitaminin enfeksiyon hastalıklarını azaltmada büyük bir rolü vardır.
C vitamini, zararlı radikallerin ve oksidanların etkileşime girerek ve onlarla savaşan önemli bir antioksidandır. C vitamini antimikrobiyal ve doğal öldürücü hücre işlevleri gibi bağışıklık sistemi aktivitelerinde artış sağlayarak enfeksiyonlara karşı savaşta da önemli bir rol oynuyor.
SARIMSAK
Kükürt içeren aminoasitler ve antioksidan olan sülfihidril sarımsakta bol miktarda bulunmaktadır. Bu bileşenler vücut bağışıklık sistemininin güçlenmesinde büyük rol oynuyor. Reflü hastaları ve sık sık tansiyon düşüklüğü problemi yaşayan bireylerin sarımsak tüketimine dikkat etmesi gerektiği söyleniyor.
HAVUÇ
Yüksek miktarda A vitamini içeriyor. A vitamini akyuvarlar ve antikorların güçlenmesini sağlıyor. Bu etkisi yüzünden vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek için kış aylarında sofralardan eksik edilmemesi gerektiği biliniyor.
KIRMIZI ET
İçerdiği B6 vitamini "hemoglobinin" yapımında görevli, bu etkisi sebebiyle bağışıklık sistemini doğrudan etkiliyor.
BROKOLİ
Yeşil yapraklı sebzelerin antioksidan içeriği incelendiğinde ilk sıralarda brokoli yerini alıyor. İçerdiği kükürtlü bileşik olan glukozinolat bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili.
Brokolinin doğranmasıyla kükürtlü bileşenin parçalanması sonucunda açığa çıkan sulforofan maddesinin, bağışıklık sistemi enzimlerini harekete geçirerek hastalıkları önlemede rol alıyor.
YUMURTA
Yumurtanın sarısı A ve D vitaminleri yönünden zengin. D vitamini kemik ve kas gelişimi, Ca ve P emilimi, iltihaplı hastalıklarla mücadele ve özellikle bağışıklık sistemini desteklemek için oldukça önemli görevi bulunuyor.
KIRMIZI PANCAR
Polifenoller, karotenoidler, flavonoidler, vitaminler, mineraller, bakımından zengindir. Antimikrobiyal, antiviral ve antienflamatuar etkileri var. Betalinin içeriğinin yüksek olmasından kaynaklı Polonya’da en güçlü antioksidan özelliklere sahip ilk on sebze arasında yerini alıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Erdoğan belayı satın aldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- ‘Kar leoparı’ neden cezaevinde
- Ünlü kebapçının kardeşi 20. kattan aşağı düştü!
- Kayyum belediyeyi kapattı!
- Trabzonspor'da ayrılık!
- Elazığspor'dan maça çıkmama kararı!
- Ali Koç'tan çok sert Kayserispor açıklaması!
- Al Nassr'dan Talisca açıklaması!
- Yetki kısıtlayan teklif komisyondan geçti