İlk 100'de üç Türk üniversitesi

İlk 100'de üç Türk üniversitesi
06 Nisan 2016 Çarşamba, 23:38
İlk 100'de üç Türk üniversitesi
Yükseköğretim Derecelendirme Kuruluşu Times Higher Education (THE) ‘’Dünyanın En İyi Genç Üniversiteleri Sıralaması’’nı açıkladı. İsviçre’den Polytechnique Federale de Lausanne Üniversitesi’nin birinci olduğu sıralamada, Koç Üniversitesi 36., Sabancı Üniversitesi 52., Bilkent Üniversitesi de 76. sırada yer aldı.
İlk 100'de üç Türk üniversitesi
THE sıralama editörü Phil Baty, 39 ülkeden 150 üniversitenin 13 performans göstergesine göre değerlendirildiği sıralamada, Türk üniversitelerinin konumu ile ilgili şunları söyledi: “50 yaşın altındaki dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde Türkiye’nin üç kurumuyla yer alması, onu gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek performansı gösteren ülkelerden biri haline getiriyor ve bu da harika bir haber. Sıralamadaki üç kurumun da avantajı özel olması. Bu durum onlara, özgürlük ve esneklik veriyor, kendilerini, devlet kurumlarına oranla daha atak biçimde yönetebiliyorlar. Türkiye aynı zamanda araştırmaya ayırdığı fonu son yıllarda artırdı ve bu da ülke için iyi haber.”
İlk 100'de üç Türk üniversitesi
Sıralamada, ilk 10’da yer alan üniversitelerin yarısının 30 yaşın altında olduğuna dikkat çeken Baty, “Sıralamada başı çekenler, Hong Kong, Güney Kore ve Singapur gibi dünya çapında kurumlara yatırım yapan ülkelerdeki çok genç, heyecanlı, dinamik kurumlar. Bu nedenle ABD ve İngiltere’deki geleneksel ve baskın üniversitelerin gelecekte rekabet için çabalarını artırmaları gerek’’ dedi.
İlk 100'de üç Türk üniversitesi
Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker, sıralamayla ilgili şunları söyledi: “Üniversitemizin bu başarısı, kuruluşundan itibaren oluşturduğu iklim ile araştırma sürecine verdiği önemin, araştırma temelli eğitim anlayışının ve yaptığı yatırımların sonucudur. Türkiye’deki diğer üniversitelerin de dünya sıralamalarında ilerlemesinden mutluluk duyuyor, işbirliklerimizle hep beraber daha da ilerleyeceğimize inanıyoruz. Sabancı Üniversitesi’nin bu başarısı, öğrencilerimize, öğretim üyelerimize, çalışanlarımıza yönelik insan odaklı; performans ve liyakat endeksli; eğitim ve araştırmada en önde hizmet ve hep iyileştirme amaçlı; hep sorgulayan ve özgür ruhlu süreçlerimiz sayesindedir.
İlk 100'de üç Türk üniversitesi
İlk 10'daki üniversiteler ve kuruluş yılları 1- École Polytechnique Fédérale de Lausanne (İsviçre-1969) 2- Nanyang Technological University (Singapur- 1991) 3- Hong Kong University of Science and Technology (Hong Kong 1991) 4- Maastricht University (Hollanda 1976) 5- Pohang University of Science and Technology (Güney Kore 1986) 6- Korea Advanced Institute of Science and Technology (Güney Kore 1971) 7- University of Konstanz (Almanya 1966) 8- Karlsruhe Institute of Technology (Almanya 2009) 9- Pierre and Marie Curie University (Fransa 1971) 10- Scuola Superiore Sant’Anna (İtalya 1987)