Güvenliğimiz artık uygulamalara kaldı

Güvenliğimiz artık uygulamalara kaldı
17 Mart 2017 Cuma, 22:34
Güvenliğimiz artık uygulamalara kaldı
Abonelerin üçte biri kullanıyor Türkiye’nin mobil iletişiminde 1 Nisan 2016’da faaliyet geçen mobil 4.5G’nin 2016 yılı sonu itibarıyla toplam abone sayısı 51.7 milyona çıktı. Ancak cihazı veya SIM kartı 4.5G hizmetine uyumlu olmaması nedeni ile aktif olarak 4.5G hizmetini kullananların sayısı 19.2 milyonda kaldı. Diğer bir deyişle 32.5 milyon 4.5G’ye geçti ama kullanmadı. Türkiye’de 2016 sonu itibarıyla 4.5G uyumlu cihaz sayısı ise 26.5 milyon oldu.
Güvenliğimiz artık uygulamalara kaldı
Tüm dünyada artan güvenlik korkusu akıllı telefonlarda kişisel güvenlik uygulamalarına olan ilgiyi artırdı. Terör, şiddet, kapkaç ve gasp gibi durumlarda kullanılmak üzere uygulamalar geliştirildi. “Gözaltındayım” konumunuzu yakınlarınıza iletiyor, “Kırmızı Işık” kadınların şiddete uğradıklarında polise haber verebilmesini sağlıyor.
Güvenliğimiz artık uygulamalara kaldı
1.GÖZALTINDAYIM cil durumlar için geliştirilen “Gözaltındayım”, HES ve nükleer enerji protestoları sırasında gözaltına alınan gençlerden gelen talep doğrultusunda geliştirilmiş. Ücretsiz olarak sunulan “Gözaltındayım”ı akıllı telefonunuza indirdikten sonra 3 yakınınızın adını ve cep telefonu numarasını uygulamaya giriyorsunuz. Gözaltı gibi herhangi bir zor durumla karşılaştığınızda, uygulamada bulunan “Gözaltı” butonuna bastıktan sonra, belirlediğiniz kişilerle konum bilginiz hemen paylaşılıyor. Android için sunulan uygulama, internet bağlantınız olmasa da SMS yoluyla konumunuzu yakınlarınıza iletiyor.
Güvenliğimiz artık uygulamalara kaldı
2. GÜVENDEYİM Türkiye’de özellikle büyükşehirlerdeki kullanıcıların kişisel güvenliği için Securitas tarafında tasarlanan “Güvendeyim” uygulaması, iOS, Android ve Windows telefonlarda kullanılabiliyor. Ücretli abonelikle çalışan uygulama Uluslararası bir güvenlik uygulaması olan AssetSource, 2016’daki İstanbul Atatürk Havalimanı’nda meydana gelen terör saldırısının ardından Türkiye’de faaliyetlerine başladı. Uygulama, dünyadaki güvenlik açısından riskli bölgeler için güvenlik uzmanları, gazeteciler, diplomatlar, bölgedeki çalışanlar, sivil toplum örgütleri ve resmi makamlardan yapılan ‘güvenlik’ uyarılarını gerçek zamanlı olarak interaktif haritalar üzerinden kullanıcılara sunuyor. Riskli konumları “kırmızı uyarı ikonu” ile gösteren uygulama, anlık bildirimlerle saldırı/tehdit uyarısı yapıyor. Vodafone Türkiye’nin geliştirdiği Kırmızı Işık uygulaması, kadınların şiddete maruz kaldığı anlarda, kolluk kuvvetleri veya yakınlarına haber verebilmesini sağlıyor. Uygulama, şiddet uygulayan kişinin uygulamayı fark etmemesi amacıyla sahte bir fener ekranıyla açılabiliyor. “Tek tuşla yardım” “Acil SMS Salla-Uyar” özellikleri de olan Android ve iOS için ücretsiz. Türkiye’de özellikle 2016’daki terör saldırılarında çokça karşımıza çıkan Facebook’un ‘Güvendeyim’ butonuna geçen ay “Yardım Topluluğu” özelliği de eklendi. Bu özellik, insanların herhangi bir kriz sonrasında gıda, barınak ve ulaşım gibi konularda yardımlaşmalarına olanak sağlıyor. Topluluk üzerinden yapılan paylaşımlar, kategori ve lokasyona göre görüntülenebiliyor. da kullanıcılar, kişisel güvenliklerini tehdit eden bir risk ile karşılaştıkları an, telefonlarını hafifçe sallayarak uygulamayı aktif hale getiriyor. Telefon ikinci kez salladığında ışıklı alarm sesi devreye giriyor. Alarm ile birlikte, ses ve görüntü kaydı, kullanıcının konum bilgisi ile birlikte Securitas’ın Uzaktan İzleme Merkezi’ne iletiliyor. Merkez, bu bilgilere göre polis, ambulans ya da itfaiye yönlendiriyor.
Güvenliğimiz artık uygulamalara kaldı
3. AssetSource Uluslararası bir güvenlik uygulaması olan AssetSource, 2016’daki İstanbul Atatürk Havalimanı’nda meydana gelen terör saldırısının ardından Türkiye’de faaliyetlerine başladı. Uygulama, dünyadaki güvenlik açısından riskli bölgeler için güvenlik uzmanları, gazeteciler, diplomatlar, bölgedeki çalışanlar, sivil toplum örgütleri ve resmi makamlardan yapılan ‘güvenlik’ uyarılarını gerçek zamanlı olarak interaktif haritalar üzerinden kullanıcılara sunuyor. Riskli konumları “kırmızı uyarı ikonu” ile gösteren uygulama, anlık bildirimlerle saldırı/tehdit uyarısı yapıyor. Vodafone
Güvenliğimiz artık uygulamalara kaldı
4. KIRMIZI IŞIK Vodafone Türkiye’nin geliştirdiği Kırmızı Işık uygulaması, kadınların şiddete maruz kaldığı anlarda, kolluk kuvvetleri veya yakınlarına haber verebilmesini sağlıyor. Uygulama, şiddet uygulayan kişinin uygulamayı fark etmemesi amacıyla sahte bir fener ekranıyla açılabiliyor. “Tek tuşla yardım” “Acil SMS Salla-Uyar” özellikleri de olan Android ve iOS için ücretsiz.
Güvenliğimiz artık uygulamalara kaldı
5. YARDIM TOPLULUĞU Türkiye’de özellikle 2016’daki terör saldırılarında çokça karşımıza çıkan Facebook’un ‘Güvendeyim’ butonuna geçen ay “Yardım Topluluğu” özelliği de eklendi. Bu özellik, insanların herhangi bir kriz sonrasında gıda, barınak ve ulaşım gibi konularda yardımlaşmalarına olanak sağlıyor. Topluluk üzerinden yapılan paylaşımlar, kategori ve lokasyona göre görüntülenebiliyor.
Güvenliğimiz artık uygulamalara kaldı
Verilere göre 4.5G’ye geçenlerin üçte biri aktif kullanıcı oldu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) açıkladığı 2016 Yılı 4. Çeyrek Pazar Verileri Raporu’na göre Türkiye’deki mobil internet abonelerinin aylık ortalama veri kullanımı 2.2 GB iken, bu rakam 4.5G abonelerinde 5.4 GB’ye çıktı. Turkcell’in 510 milyon TL, Türk Telekom’un 1.3 milyar TL kâr açıkladığı 2016’da Vodafone 370 milyon TL, Avea ise 1.8 milyar TL zarar yazdı.

En Çok Okunan Haberler