Cihazlar CIA’den nasıl korunur?
WikiLeaks’in ortaya çıkardığı ABD İstihbarat Servisi CIA’nin “Kasa Dairesi 7” belgeleri dünya genelinde gizlilik endişelerini de alevlendirdi. 2013 ile 2016 yılları arasında internete bağlanabilen hemen hemen tüm cihazlarla ortam dinlemesi yaptığı ortaya çıkan CIA bir yolunu yine bulacaktır ama sızıntılara karşı kullanıcılarının yapması gerekenleri bir araya getirdik.
1. Android
Belgeler, CIA’nin Android işletim sistemini kullanan telefonlara sızarak, kullanıcının ses ve mesaj trafiğini toplayabildiğini gösteriyor. Bu amaçla geliştirilen özel yazılımlar, Android 4.0 versiyonlarını (Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, KitKat) kullanan cihazlardan veri çekebiliyor. Dünya genelinde de yaklaşık 420 milyon kullanıcının (toplam Android kullanıcılarının yüzde 32’si) cebinde bu versiyonları var. CIA’nin sızıntısına karşı kullanıcıların öncelikli olarak daha güncel bir Android sürümüne geçmesi gerekiyor.
2. iPhone
Google’ın Android sistemine göre görece daha kapalı bir yapısı olan Apple’ın iPhone ve iPad’lerdeki iOS sistemine de sızıldı. Belgelere göre iOS 8.2 ve altı işletim sistemine sahip olan kullanıcılar, CIA’nin sızmasına maruz kalmış. Güvenlik açığı bulunan bu kesim toplam iOS kullanıcılarının yüzde 5’ini oluşturuyor. Yeni işletim sistemlerinde söz konusu açığın giderildiğini itiraf eden Apple da kullanıcıları daha güvenli olarak sunduğu iOS 9 ve üstüne geçmeye çağırdı.
3. Akıllı Televizyon
WikiLeaks’e göre Samsung’un F8000 model akıllı televizyonları uzaktan kontrol edilebiliyor. Kapalı olsa bile televizyonların internet bağlanıtısı, mikrofon ve kamera sistemleriyle ortam dinlenmesi ve hatta görüntü kaydı yapılabiliyor. Konuyu incelediğini duyuran Samsung, sızıntıları önlemek için güvenlik yamalarının yayımlandığını açıkladı. Kullanıcıların bu konuda yapabilecekleri şimdilik, Wi-Fi bağlantılarını şifrelemeleri, TV’lerine en güncel yazılım paketlerini indirmeleri ile sınırlı. En garanti yollardan biri ise kullanılmadığı zamanlarda akıllı TV’lerin ses ve kamera özelliklerini kapatmak ve hatta internet bağlantısını kesmek.
4. WhatsApp ve Telegram
1 milyardan fazla kullanıcısı olan anlık mesajlaşma WhatsApp’ın yanı sıra daha güvenli olduğu iddia edilen Telegram ve Signal de CIA’nin çalışmış. Ancak WhatsApp 2016’nın Nisan ayında iki kişinin mesajlaşmasını sadece bu iki kişinin görebildiği uçtan uca şifreleme özelliğine geçmişti. CIA’nin da elde ettiği bilgilerin 2013-2016 yılları arasında yapıldığı dikkate alındığında, “E2EE” şifreleme sertifikası kullanan uygulamaların daha güvenli olduğuna dikkat çekiliyor.
5. Akıllı otomobil
CIA, otomobillere de uzaktan erişebilmek için çalışıyor. Bu teknolojilerin, suikastlar için kullanılabileceği de iddialar arasında. Uzmanlara göre sürücüsüz otomobilller henüz son kullanıcılara sunulmasa da internet bağlantılı bilgisayar sistemleri kullanan otomobil kullanıcıları da araçlarının yazılımlarını güncellemeli. Windows, macOS ve Linux işletim sistemli bilgisayar kullanıcıları için yapılan tek tavsiye ise en son çıkan güncellemeleri yapmak
En Çok Okunan Haberler
- Sokak röportajı sonrası tutuklandı!
- Özgür Özel'den 'cumhurbaşkanı adayı' açıklaması
- İmamoğlu'ndan dikkat çeken paylaşım!
- Valilikten ‘cuma namazı’ yazısı
- Bahçeli'den kürsüde 'Gezi' ve 'İmralı' çıkışı
- Kalın'ın önünde poz verdiği bayrak tartışma yarattı
- İstifaya çağırdı, 'adaylık' daveti yaptı!
- Son anket sonuçları Erdoğan'ı üzecek
- Tolga Karel'den tepki çeken Ayşe Barım paylaşımı
- Bakan Ersoy’a seslendi!