Dünya Cumhuriyet davasını böyle gördü: Türkiye sanık sandalyesinde
Gazetemizin yayın politikasının suçlama konusu edildiği dava kapsamında Cumhuriyet’in 11’i tutuklu 17 yazar, çizer, muhabir, avukat ve yöneticisi, sansürün kaldırılışı nedeniyle Basın Bayramı olarak kabul edilen bugün ilk kez hâkim karşısına çıktı. Cumhuriyet davası dış basında geniş yer buldu.
Times gazetesi başyazılarından birini Türkiye’ye ayırdı. Erdoğan’ın yıllar önce söylediği “Demokrasi bir tramvaydır, gittiğimiz yere kadar gider, orada ineriz” sözüyle başlayan “Türkiye sanık sandalyesinde” başlıklı yazıda, Cumhuriyet davasının sanıklarının görünen esas suçları, Kürt hakları hakkında yazmak ve Gülen’in takipçileri olmak değil, “buluttan nem kapan” bir cumhurbaşkanını incitmek” olduğu aktarıldı. Batı dünyasına “Erdoğan’ın basını susturma girişimlerine karşı sesini yükseltme” çağrısı yapılan yazıda, “Sessiz kalmak, Erdoğan’ın ihtişam hezeyanlarını ve eleştiriden muaf olduğu hissini besleyecektir” denildi. Times’ın dava ile ilgili haberinde ise “Ankara Gülencilerle işbirliği yaparken cemaat karşıtı kitabı nedeniyle hapse atılan Ahmet Şık’ın FETÖ propogandası ile suçlandığı” hatırlatıldı. Cumhuriyet’e karşı davanın Türkiye’nin en eleştirel seslerinden birini susturma amacı taşıdığı kaydedildi.
Guardian gazetesinin haberinde de Cumhuriyet’in hükümetin öfkesinin asıl yükünü çektiği belirtildi.
New York Times gazetesi, Gazetemizin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay’ın “Cumhuriyet gazetesi korkmaz, pes etmez” sözlerini aktardı. Aydın Engin’in “Bu dava Türkiye’de yargı bağımsızlığı için bir testtir” ifadesine yer verildi.
Financial Times gazetesinin haberinde Cumhuriyet davasının “Erdoğan tarafından başlatılan medya erozyonunun bir simgesi olduğunu” savunuldu.
Brüksel’de AB Komisyonu binası önünde toplanan Uluslararası Af Örgütü üyeleri, Türkiye’de insan hakları savunucuları ve gazetecilerin tutuklanmasını protesto etti.
Britanya’nın Daily Telegraph gazetesi Cumhuriyet davasına yer verdi. Daily Telegraph’a konuşan Cumhuriyet Gazetesi Yazıişleri Müdürü Bülent Özdoğan’ın “Gerçekten zor zamanlardan geçiyoruz... Biz demokrasiye, laikliğe, özgürlüğe inanıyoruz. Bu prensipleri savunuyoruz. Ancak hükümet Türkiye’de bu tip bir muhalif medya görmek istemiyor” dedi.
Daily Telegraph’ın haberinde, Türkiye’yi “Dünyada en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülke” olarak nitelendiren Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) Türkiye Temsilcisi Özgür Öğret’in davayla ilgili görüşleri de yer aldı.
Cumhuriyet’in Türkiye’deki son bağımsız yayın kuruluşlarından biri olduğunu vurgulayan Öğret, ayrıca gazeteye yönelik suçlamaların “siyasi” olduğunun altını çizdi ve gazetenin bir dönem Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan’ın müttefiki olan Fethullah Gülen hakkında çok eleştirel yayınlar yaptığını hatırlattı.
En Çok Okunan Haberler
- Cumhuriyet Savcısı açığa alındı!
- Erdoğan'dan RTÜK'e 'hızla tedbir' talimatı
- Real Madrid Arda Güler için son noktayı koydu!
- Zam oranı belli oldu: Hepsi artacak!
- Kozan'da hasat başladı: '40 ton rekolte bekliyoruz'
- 'LBGT faaliyeti içinde olan bir derneğin...'
- İktidar harekete geçti
- Aile hekimleri 5 gün iş bırakacak
- Milli Savunma Bakanı'ndan 'teğmenler' açıklaması!
- O marka listede: Hamburgerden 'at eti' çıktı