Yeni öğretim yılı başlarken alışverişe hazırlanan veliler yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalıyor
Üretici ve satıcılar müşteri kaybı yaşama endişesiyle fiyatları düşük tutmaya çalışsa da artan maliyetler izin vermedi. Okullar hemen her kalemde en az yüzde 25’lik zamla açılıyor.
Yaz aylarının sonuna yaklaşılmasıyla okul alışverişlerinde de hareketlenme başladı. Son yıllarda her alışverişte yeni yüksek fiyatlarla karşılaşmaya alışan tüketiciler, benzer bir tabloyu okul alışverişlerinde de yaşıyor. Kırtasiye malzemeleri ortalamada yüzde 55 arttı. Geçen yıl bin 53 TL’ye dolan çanta bu yıl bin 625 TL’ye doluyor. Kantinciler yeni sezona yüzde 25 zamla başlamayı planladıklarını söylerken serviste ise İstanbul’da UKOME kararı yüzde 16 zam olmasına karşın özel okullarda bu oranlar yüzde 200’leri buluyor. Ankara’da ise resmi zam yüzde 40 oldu. Üç meslek grubu da alışverişin düşmesi korkusuyla maliyet zamlarını tam anlamıyla yansıtamadıklarını söyledi.
Kırtasiye ürünleri fiyatlarındaki artışın enflasyonla paralel hatta bazı ürünlerde enflasyonun altında olduğunu söyleyen Türkiye Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Genel Sekreteri İrem Özkal, “Bu ürünlerin bir yıl kullanıldığını da unutmayın. Yıllık bir masraf. Bu nedenle ilk vazgeçilecek olmamalı, eğitimden taviz vermemeliyiz. Biz fiyatları düşük tutmak için yeterince çabalıyoruz. Bu yıl malzeme fiyatlarının sınırlı ölçüde artmasının sebebi de sektörümüzün hammaddeleri erkenden alıp stoklu üretmesidir. Güncel maliyetlerle üretilmediler yani” dedi.
ÖZELLER FİYATI UÇURUYOR
İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Günhan Sınar, ise şunları söyledi: “Biz yüzde 40 zam istemiştik ama UKOME’den yüzde 16 kararı çıktı, esnaf açısından yetersiz bir zam. Devletin resmi enflasyonu bile yüzde 60’ı gösteriyor. Biz yüzde 16 yapabilirken özel okullar yüzde 200’leri aşan zamlar yapıyor. Arada komisyoncular var bu parayı onlar alıyor. Hem veliler hem esnaf mağdur oluyor. Biz özel okulu devreden çıkarıp veli ile anlaşıyoruz, bu kez de okul bizi bahçeye almıyor öğrenciler yola çıkmak zorunda kalıyor.”
Velilerin bütçesinde önemli bir gider kalemi olan diğer alan ise okul kantinleri. Burada da esnaf yüzde 25 zamla yeni sezona girmeyi planlıyor. Türkiye Kantin İşletmecileri Esnaf Dernekleri Federasyonu Başkanı Vahap Osmanoğlu, “Maliyetlerimizin çok altında bir zam ama mecburuz. Çünkü üstünde zam yaparsak satışlar düşecek yine kiramızı ödeyemeyeceğiz. Bugün hangi veli aylık 4-5 bin lira harçlık verebilir çocuğuna. Mecburen fiyatlarımızı düşük tutacağız, sonra kamuoyunda suçlu ilan ediliyoruz” diye konuştu.
MERDİVENALTI UYARISI
TÜKİD Başkanı Vecdet Şendil velileri merdivenaltı üretilen ürünlere karşı uyardı. Şendil, “Veliler, merdivenaltı, üreticisi ya da ithalatçısı belli olmayan ürünlerden uzak durmalıdır. Kimliği belli olan ürünler alınmalı. Tüketiciler ürün alırken mutlaka etiketine bakmalılar. Ambalajlı, üreticisi ya da ithalatçısı belli olan, yani bir kimliği olan ürünleri tercih etmeliler. Özellikle boya kalemlerinde ‘CE’ işareti ve ‘EN71 standardına uygundur’ ibaresinin bulunup bulunmadığına bakmalılar” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- Zahide Yetiş canlı yayında cinsel ilişki videosu izletti
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- 'Madem hedefiniz benim...'
- Suriye'den Türkiye'ye görülmemiş gümrük vergisi!
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Kürsüde Kürşad Yılmaz'a sert yanıt!
- Kasım Gülpınar ve Kürşad Zorlu ne yapacak?
- Gözaltındaki Rıza Akpolat’tan mesaj var!