Yağlık ayçiçeği tohumu ithalatında gümrük vergisi düşürüldü
Yağlık ayçiçeği ithalatında gümrük vergisi yüzde 27'den yüzde 5'e düşürüldü.
Yüksek gıda enflasyonundan en çok etkilenen ürünlerden birisi de ayçiçek yağı. Kur şoklarıyla birlikte fiyatların hızla yükselmeye başladığı çiçek yağında, ithalata dönük adımlar atıldı. Yağ ithalatında gümrük vergileri artırılırken, yağlık tohum ithalatında ise düşürüldü. Son olarak ise Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında AB, Gürcistan, Güney Kore, Malezya, Venezuela, D-8 ülkeleri ve diğer ülkelerden yapılan yağlık ayçiçek ithalatında gümrük vergisi yüzde 27’den yüzde 5’e düşürüldü.
Singapur’dan yağlık tohum ithalatında uygulanan gümrük vergisi yüzde 6,5’ten yüzde 5’e düşürüldüğü duyuruldu.
Yağlık ayçiçeği ithalatında gümrük vergisi 30 Haziran’a kadar sıfır olarak uygulanmıştı. Bu kapsamda Bosna Hersek ve Kosova’dan yapılan ithalata uygulanmakta olan sıfır gümrük vergisinde ise herhangi bir değişiklik yapılmadı.
YAĞ İTHALATINDA GÜMRÜK VERGİSİ YÜZDE 10
Ham ayçiçeği yağı ithalatında uygulanan gümrük vergisi oranının 15 Eylül tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararda yüzde 10'a yükseltildiği belirtilmişti.
Haziran ayında Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, yağlık ayçiçeği, aspir ve kanola tohumları ile ham ayçiçeği, kanola, aspir, mısır, soya ve palm yağlarında uygulanan gümrük vergisi oranları geçici olarak 31 Aralık 2022 tarihine kadar yüzde 0 olarak uygulanıyordu.
MUHALEFET TEPKİLİ
CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut yağlık ayçiçeği ithalatında gümrük vergisinin düşürülmesini sert sözlerle eleştirdi. Barut, "Maliyetler 3-5 kat artarken çiftçinin ürününü maliyetin altında kurda kuşa yem eden AKP iktidarı, çiftçiyi ve tarımı desteklemediği gibi adeta ölüm fermanını imzalayarak ithalatta gümrük vergisini düşürüyor. Bu yanlış karardan dönülsün" dedi.
1 MİLYAR DOLAR ÇİFTÇİYE DEĞİL DIŞARI GİDİYOR
Ayçiçeği üretiminde maliyetlerin 5 kat arttığını dile getiren Ayhan Barut, şunları kaydetti: "Geçen sene bu zamanlar 6-7 lira olan mazotun fiyatı 30 liraya dayandı. Ayçiçeği üreticimiz bu sene bir kilosunu 14-15 liraya aldığı gübreyi tarlalarında kullandı. Maliyetler katlanırken ürün fiyatı adeta yerinde saydı, çiftçimiz mağdur oldu. AKP yerli üretimi desteklemediği ve yerli çiftçiye ürettirmediği için ayçiçeğinde ithalata bağımlıyız. Oysa ülkemizde yeterli üretim imkanı var. Türkiye'de 600 bin hektar alanda ayçiçeği üretiliyor ve 2 milyon ton civarında üretimimiz var. Ülkemizin ihtiyacı ise 3.5-4 milyon ton civarında. Her yıl 1 milyon tonun üzerindeki ithalat nedeniyle 1 milyar dolardan fazla para dışarıya gidiyor. Ayçiçeği üretiminde yeterliliğimiz sağlanmalı, yağda dışa bağımlılığımız bitmeli. Bu açıdan ayçiçeği ithalatında gümrük vergisini düşürmek yerine üretime ve üreticiye destek verilmeli. İthalatı değil ihracatı önceleyen adımlar atılmalı, bu tarihi yanlıştan dönülmelidir."
En Çok Okunan Haberler
- Uğur Dündar'ın 'babalık' davasında karar çıktı
- 2'si ağır, 3 polis yaralandı!
- Kadınlara cehennem hazırlayanlar
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'