Uyuşmazlıkta arabuluculuk süreci başladı: Metalde geri adım yok
Metal işkolunda Türk sanayisinin en büyük şirketlerinde çalışan 259 bin işçiyi kapsayan toplusözleşme görüşmelerinde bir aylık süre başladı. İşverenin yeni bir teklifle masaya gelmesi bekleniyor.
Metal işkolunda Türk sanayisinin en büyük şirketlerinde çalışan 259 bin işçiyi kapsayan toplusözleşme görüşmelerinde, arabuluculuk sürecine girildi. Bir aylık süreçte Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) yeni bir teklifle masaya gelmesi beklenirken Türk Metal Sendikası ise taleplerinde kararlı olacağını açıkladı. MESS’in görüşmede gündeme getirdiği talepler ise ağır çalışma koşulları dayatıyor.
Ereğli Demir Çelik (Erdemir), Mercedes-Benz, Bosch, Ford, Arçelik, Eczacıbaşı, Man, Tofaş gibi dev markalarda çalışanların örgütlü olduğu metal sektöründeki yaklaşık 259 bin işçi için eylülde başlayan toplu iş sözleşme görüşmeleri geçen hafta uyuşmazlıkla sonuçlanmıştı. Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş üyelerinin de etkileneceği uyuşmazlığı Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak “Eylemse eylem, grevse grev” sözleriyle duyurmuştu. Anlaşmazlıkta arabulucuk sürecinin ocak ayı ortalarına kadar sürmesi bekleniyor.
İşverenin emekçiye ağır çalışma koşulları dayatan talepleri şöyle:
- MESS ilk altı ay için yüzde 35, diğer dönemler için ise TÜFE oranında artış önerdi. Türk Metal Sendikası ise yüzde 119.05 zam talep etmişti.
- MESS, sözleşmenin süresinin iki yıl değil de üç yıl olmasını istedi. Bu durumda emekçi üç yıl boyunca sözleşme dışında başka zam alamayacak.
- MESS denkleştirme uygulamasının sözleşmede yer almasını ve dört ay olarak uygulanmasını istedi. Ayrıca dört ay içinde çalışılmayan zamanlar için de telafi çalışması yaptırılabilmesinin sözleşmeye eklenmesini talep etti.
İSTEDİĞİ İŞTE ÇALIŞTIRACAK
- Hafif işlerde çalışabilir raporu olanlardan, işveren tarafından önerilen işi kabul etmeyenlerin, iş akitlerinin ihbar tazminatı ödenmeksizin kendileri tarafından feshedilmiş sayılması talep edildi.
- MESS, beş gün ve daha fazla istirahat alan işçilerin SGK tarafından ödenmeyen ilk iki günlük ücretlerinin işveren tarafından da ödenmemesini istedi.
- MESS, deneme süresinin iki aydan dört aya çıkarılmasını ve tamamlayıcı sağlık sigortasının kaldırılmasını istedi. l ANKARA
En Çok Okunan Haberler
- Futbolda pis kokular yükseliyor
- TÜPRAŞ'ta patlama: 12 kişi yaralandı
- 'Erdoğan bize göre tek seçenektir'
- CHP’de çelişen başkanlara uyarı
- AKP’li vekilin PKK yöneticisiyle fotoğrafı gündem oldu!
- Serdar Ortaç son malını da satışa çıkardı!
- Hekimlerin istifaları hızlandı
- 'Atatürk ile Cumhuriyet ile bayrak ile...'
- 'Erdoğan ömür boyu Cumhurbaşkanı olacak diye...'
- İşte sıfır faizli kredi veren bankalar…