Tasarruf havada kaldı: 402 milyon lira tanıtıma harcandı

Asgari ücretli ile kök aylığı 8 bin liranın altında olan milyonlarca emekli “sıfır zamma” mahkum edildi. İktidarın temsil, tanıtma ve ağırlama giderleri ise tavan yaptı. Tasarruf sözde kaldı.

Yayınlanma: 05.07.2024 - 04:00
Tasarruf havada kaldı: 402 milyon lira tanıtıma harcandı
Abone Ol google-news

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, temsil ve tanıtma giderleri nisan ayında 52.5 milyon liraydı. Tasarruf tedbirleri yürürlüğe girmesine karşın mayıs ayında artarak 402.7 milyon liraya yükseldi. Toplantı ve organizasyon giderleri 9.3 milyon liradan 225.4 milyon liraya çıktı. Mal ve hizmet alım giderleri kapsamındaki kira ödemeleri için nisanda 1 milyar 23 milyon 732 bin lira harcama yapılmıştı. Bu harcama da mayısta 1 milyar 122 milyon 52 bin liraya yükseldi.  

EMEKÇİYE ‘SIFIR’, AĞIRLAMAYA ‘MİLYONLAR’

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi, CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, emekliye ve asgari ücretliye “sıfır zam” verilirken, temsil, tanıtma ve ağırlama giderleri için milyonlarca lira harcama yapıldığını söyledi.    

TÜİK’in enflasyon verilerini eleştiren Bakırlıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de ekonominin bütün derdini, sıkıntısını emekçi ve emeklilere yüklediğini vurguladı. Bakırlıoğlu, “Pazarda, markette hissedilen enflasyonla alakası olmayan bu hayalperest enflasyon rakamlarıyla, emekçi ve emeklilerimiz yoksulluğa; zam bile yapılmayan asgari ücretlilerimiz ise adeta açlığa mahkum edilmiştir. Emekçiye verilmeyen zam, toplantı ve organizasyon giderleri için harcanıyor. 9 milyon nere, 225 milyon nere! Kamuda tasarruf tedbirleri de uygulanırken bir ayda 25 kata yakın artışla nasıl bir organizasyon ve toplantı gerçekleştirilmiştir acaba ?”

Bütçeden nisan ayında yapılan mal ve hizmet alım harcamaları 40.1 milyar liraydı. Bu harcama mayısta 51.8 milyar liraya çıktı. Kamudaki mal ve hizmet alım giderlerinin yaklaşık 11 milyar lira arttığına dikkat çeken Bakırlıoğlu, şunları söyledi: 

“Kamuda tasarruf diyerek memurların servislerini kestiniz, öğretmen odalarındaki çay makinelerini kaldırtınız ama milyarlarca liralık mal ve hizmet alımlarından da vazgeçmediniz. Tasarruf tedbirlerine rağmen nisan ayında 40 milyar 134 milyon 706 bin lira olan mal ve hizmet alım giderleri, mayıs ayında 51 milyar 859 milyon 213 bin liraya çıkmış. Anlaşılan emekçiye verilmeyen zam, mal ve hizmet alım giderlerine, şaşalı toplantılara, lüks kiralamalara gidiyor. Zevki Saray ve bürokratları ile iktidar sürüyor; faturayı yurttaş ödüyor.” 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler