Son Dakika: ABD enflasyon rakamları açıklandı

ABD mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre mayıs ayında ABD Enflasyonu yıllık bazda yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti.

Son Dakika: ABD enflasyon rakamları açıklandı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.06.2022 - 15:40

ABD enflasyonu mayıs ayında yüzde 8,6 gelerek, piyasa beklentilerini aştı. 

Piyasa beklentisi mayıs ayında ABD’de enflasyonun yüzde 8,3 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

ABD enflasyonu, nisan ayında yüzde 8,3 seviyesinde gerçekleşirken; mart ayı enflasyonu yüzde 8,5 gelerek 40 yılın zirvesini yenilemişti.

Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, ABD enflasyon verilerine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Enflasyon, Mayıs ayında geniş çaplı bir ivmelenme ile 40 yılın yeni zirvesine çıkarak, Fed politikasının daha uzun süre daha agresif olacağı beklentilerini artırdı. Tüketici fiyat endeksi bir önceki yıla göre yüzde 8.6 arttı. Enflasyon dönemsel olarak, bir önceki aya göre yüzde 1 artarak tüm tahminleri aştı. Daha değişken gıda ve enerji bileşenlerini çıkaran çekirdek TÜFE, yine tahminlerin üzerinde, önceki aya göre yüzde 0.6 ve bir yıl öncesine göre yüzde 6 arttı.

Alt kalemlere bakacak olursak; Artış geniş tabanlı ve barınma, benzin ve gıda endeksleri en büyük katkıyı sağladı. Nisan ayında düştükten sonra, enerji endeksi bir önceki aya göre yüzde 3.9 arttı, benzin endeksi yüzde 4.1 arttı ve diğer ana bileşen endeksleri de arttı. Gıda endeksi Mayıs ayında yüzde 1.2 arttı. Gıda ve enerji hariç tüm kalemler için endeks, Nisan ayındaki artışla aynı artış oranı seviyesinde Mayıs ayında yüzde 0.6 arttı. Neredeyse tüm ana bileşenler ay boyunca artarken, en büyük katkı sağlayanlar barınak, havayolu ücretleri, kullanılmış araba ve kamyonlar ve yeni araçlar oldu. Tıbbi bakım, ev eşyaları ve operasyonları, eğlence ve giyim endeksleri de Mayıs ayında arttı.

Tüm kalemler Mayıs'ta sona eren 12 aylık dönemde yüzde 8,6 artarak 1981 Aralık'ta sona eren dönemden bu yana en büyük 12 aylık artışı kaydetti. Tüm kalemler eksi gıda ve enerji endeksi son 12 ayda yüzde 6 arttı. Enerji endeksi, Eylül 2005'te sona eren dönemden bu yana en büyük 12 aylık artışla geçen yıla göre yüzde 34,6 arttı. Gıda endeksi, Mayıs'ta sona eren 12 aylık dönemde yüzde 10.1 arttı, bu da Mart'ta 1981’de sona eren dönemden bu yana yüzde 10 veya daha fazla ilk artış olarak gerçekleşti."


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler