PTT yöneticilerine, iş sözleşmesi feshedildiğinde brüt maaşın 36 katı tazminat ödeniyor
Karasu'nun “Bu 36 kat tazminat davası devam ediyor mu” sorusuna, PTT Genel Müdürü Hakan Gülten “Devam ediyor sayın vekilim” yanıtını verdi.
Sivil havacılıkla ilgili “torba teklifin” TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında konu gündeme geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, 2019 yılındaki tartışmaları anımsatarak, şunları söyledi:
“PTT Bilgi Teknolojileri AŞ’nin genel müdür ve genel müdür yardımcıları kendilerine sözleşme hazırlamışlardı. Bu sözleşmeye göre iş akitleri feshedildiğinde brüt maaşlarının 36 katı kadar tazminat alacaklardı. Bu sözleşme hâlâ uygulamada mı ? Hatırlayın 2019 yılında sözleşmesi feshedilen bir genel müdür yardımcısına sözleşmede yer alan aylık net 13 bin lira maaş ve 5 bin lira huzur hakkı ve diğer ek bazı hakları üzerinden hesaplanan 36 aylık bürüt toplam 847 bin lira tazminat ödenmiştir. Bu paranın güncel tutarı milyonları buluyor.”
Komisyonda bulunan PTT Genel Müdürü Hakan Gülten, sorular üzerine uzun uzun PTT’nin faliyetlerini anlattı. Ticari rekabetten söz etti. Bunun üzerine CHP’li Karasu, “Bu 36 kat tazminat davası devam ediyor mu ?” diye sordu. PTT Genel Müdürü Hakan Gülten, “Devam ediyor sayın vekilim” yanıtını verdi. Karasu, “Yani az önce söylediniz yani diğer kurumlarla rekabet etmek için özel kanun çıkartıyoruz ama siz yani genel müdür, müdür yardımcılarının sözleşmesi fesholduğunda brüt maaşın 36 katı tazminat ödüyorsunuz” dedi. Aynı zamanda Komisyon Başkanı olan eski Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Yanlış yapılmış. Ne yapacaksın” karşılığını verdi. Karasu, “Yani böyle birşey olabilir mi ?” diyerek tepkisini dile getirdi.
Karasu, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada da, “PTT Genel Müdürü’nün açıklamasından 36 kat tazminat uygulamasının halen devam ettiğini anlıyoruz. Ama diğer yandan tasarruf tedbirleri adı altında kamu emekçilerinin kazanılmış haklarına göz dikilip, vatandaştan kemer sıkması istenirken, üst düzey bürokratların bu tutumu ve bakanlığın buna göz yumması ibret vericidir. Hiç utanma da yok? Böyle birşey olabilir mi?” dedi.
MEVZUATA UYULMAYACAK
Bu arada teklif ile sermayesinin yarıdan fazlası PTT’ye ait olan şirketlerde kamu kurum ve kuruluşlarına personel istihdam edilmesine dair mevzuat hükümlerine tabi olunmaksızın İş Yasası’na göre personel istihdam edilmesi de öngörülüyor.
MAAŞA YÖNETİM KARAR VERECEK
Şirketlerde istihdam edilecek personelin işe alınması ve mali hakları konularında ise, görev yapılan unvan, eğitim, tecrübe, dil bilgisi ve alanında uzmanlığı esas alınmak kaydıyla ilgili şirketlerin yönetim kurulları yetkili kılınıyor. Oysa Anayasa Mahkemesi daha önce benzer düzenlemeyi iptal etmişti. Bu düzenlemenin de Anayasa Mahkemesi’nin kararına aykırı olduğuna dikkat çekiliyor. CHP’li Karasu, komisyonda neden kamu mevzuatına tabi olmaksızın işçi istihdamına ihtiyaç duyulduğunu da sordu. PTT Genel Müdürü Hakan Gülten ise PTT’nin iştiraklerinin buna ihtiyacı olduğunu savundu. İştirak şirketlerinin ticari rekabet yaptıklarını belirten Gülten, “Girdiğimiz ihalelerde personel çalıştırma ihalesi oluyor, bu personel çalıtırma ihalesine giriyoruz ve bir ay içerisinde oraya o ihalede belirtilen şartlarda personel istihdamımız gerekiyor ya da PTT Teknoloji AŞ’de bir yazılım işi aldığımızda o işe uygun piyasa şartlarında, özel sektör şartlarında yazılımcılar istihdam etmemiz gerekiyor. Bu anlamda da kamu personel yönetmeliğindeki KPSS sınavı ve ücretlendirme sistemiyle burada tabi zorluklar yaşıyoruz rekabet ederken” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İddia: Reza Zarrab Miami'de evleniyor
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- Özel'den 'Beşiktaş Belediyesi' tepkisi!
- Gözaltındaki Rıza Akpolat’tan mesaj var!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı