Piyasalarda hafta başı: Dolar ve Euro ne kadar oldu? (16 Mayıs 2022)
Dolar/TL, yaklaşık 10 günlük yükselişle kur korumalı mevduatın açıklandığı 20 Aralık'tan beri ilk kez 15.5'in üzerine çıkarken analistler kamunun yön belirleyici olduğu kur politikasına yönelik risklerin özellikle de orta vadede arttığına dikkat çekti.
Asya borsaları, Çin'de açıklanan perakende satışlar verisinin beklentilerin oldukça altında kalması ve ülkede devreye alınan tecrit uygulamalarının dünyanın en büyük ikinci ekonomisine verdiği zararın altını çizmesiyle ufak kazanımlar elde etmekte bile zorlandı.
Çin'de perakende satışları geçen yıla göre yüzde 11.1 ile beklentilerin neredeyse iki katı oranında gerilerken, sanayi üretimi analistlerin hafif bir yükseliş beklemesine rağmen yüzde 2.9 geriledi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi geçen hafta yüzde 2.7 düşüşle iki yılın dip seviyesini görmesinin ardından bugün yüzde 0.2 yükseldi. Japonya'nın Nikkei endeksi geçen hafta yüzde 2.1 gerilemesinin ardından yendeki değer kaybının ihracatçılara destek sağlamasıyla bugün yüzde 0.6 artıda kaldı.
ABD'NİN HAZİNE TAHVİLLERİ GERİLEDİ
ABD'de Fed'in para politikasını sıkılaştırma hamlelerinin resesyona yol açabileceği beklentileri tahvil faizlerinde geçen hafta düşüşlere neden olmuş, ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi yüzde 3.20'deki zirve seviyelerden 21 baz puan gerilemişti. 10 yıllık ABD tahvilinin getirisi bugün erken işlemlerde de gerilemeye devam ederek yüzde 2.91 seviyesini gördü.
Türkiye'ye ait varlıkların taşıdığı risk hakkında gösterge olan CDS'teki belirgin yükseliş Hazine'nin dolar borçlanma maliyetlerini yükseltirken, bankacılar maliyetlerin çift haneye yaklaştığına dikkat çektiler.
Dolar/TL 10 gün öncesine kadar 14.5-15 arasında iki ay boyunca yatay bir seyir izlemişti. Küresel piyasalarda faiz artışları kaynaklı resesyon endişesi ve satış baskısının kuvvetlendiği son günlerde ise TL, dolar karşısında yaklaşık %5 değer kaybetti.
Piyasalar mevcut kur politikasını "kamu kontrollü" bir rejim olarak nitelendiriyor. Bankacılar bu politikada TL'nin önümüzdeki dönemde işlem göreceği bandı kestirmeye ve bunun sürdürülebilirliğini analiz etmeye çalışıyor.
DOLAR/TL 15-15.5 OLARAK TAHMİN EDİYORDU
Birçok bankacı dolar/TL'nin yeni işlem bandını 15-15.5 olarak tahmin ediyordu. Ancak bu seviyenin aşılmış olması ile birlikte piyasa kamunun güçlü bir şekilde seviyelerin üst bandını savunup savunmayacağını takip edecek. Bankacılara göre güçlü döviz satışı yapılmazsa kurda yeni bant 15.5-16 olabilir.
Bankacılar mevcut kur politikasının Merkez Bankası'nın negatif rezervleri ile sürdürülebilirliğini sağlamak için TL'nin dolar karşısındaki değer kaybını bir "gereklilik" olarak görüyorlar.
Ancak yine de kısa vadede TL'nin değerini belirleyebilen bu politikanın orta ve uzun vadede sürdürülebilirliğine yönelik piyasanın büyük bölümünde endişe hakim.
Istanbul Analytics tarafından bu sabah yayımlanan raporda, "...çok kaba hesapla TCMB rezervlerinin döviz müdahalesi hariç dahi ayda 7-10 milyar dolar eriyeceği bir döneme girdik. Eğer enflasyona endeksli bono dövizden TL'ye dönüş sağlarsa, deprem tarihini öteleriz, ama en geç 2 ay içinde 21 Aralık benzeri bir kur şoku ya da bir ay içinde sermaye kontrollerinin ilanı çok yüksek olasılık taşıyor" denildi.
Her ne kadar geçtiğimiz yıllardaki kur krizlerinin ardından bazı piyasa oyuncuları sermaye kontrollerinin başlatılacağı kaygılarını dile getirmiş olsalar da ekonomi yönetimi bunun söz konusu olmadığını belirtmişti.
Dolar/TL bu sabah ise saat 08.41'de 15.4975/15.4985 seviyesinde işlem gördü.
Bugün iç piyasada Mart ayı ödemeler dengesi istatistikleri ile Nnisan ayı bütçe verileri takip edilecek. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin, enflasyonla mücadele programı kapsamında konut ve temizlik sektörü temsilcileriyle bir araya geldiği toplantı da takip edilecek gündem arasında yer alıyor.
Euro dün 1.0354 dolar ile 2017'nin başından bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından bugün erken işlemlerde 1.0398 dolardan işlem gördü.
REZERVLE TALEP YÖNETİMİ
TCMB ihracatçı döviz gelirlerinin yüzde 40'ını ve KKM uygulmasının döviz kısmını rezervlerine katsa da bankanın rezervleri aynı oranda artmıyor.
Aradaki fark kurda hükümetin tanımıyla "istikrar" için kullanılıyor. TCMB resmi olarak kurdaki müdahalelerini kabul etmezken hareketleri dalgalı kur rejimi olarak nitelendiriyor.
Artan enerji maliyetlerinin de etkisiyle Türkiye ekonomisinin ihtiyaç duyduğu döviz finansman miktarı her geçen gün artarken Türkiye'nin enerji ithalatının neredeyse tamamı TCMB'nin rezervlerinden karşılanıyor.
TCMB'nin net rezervleri 6 Mayıs itibarıyla 15 milyar dolar seviyesinde. Piyasanın daha önce ekonomide ya da siyasette eksi 60 milyar dolara geldiğinde önemli değişiklikler getirmesi nedeniyle takip etttiği TCMB swap hariç rezervleri ise önceki haftalardaki eksi 45 milyar dolardan eksi 48 milyar dolara indi.
Öte yandan TL'deki değer kaybı ile birlikte Nebati'nin daha önce tasarım çalışmalarının tamamlandığını söylediği bireysel yatırımcıya yönelik enflasyon korumalı tahvilin ilk ihracının kısa sürede gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini de piyasalarda yakından takip ediliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Sokak röportajı sonrası tutuklandı!
- Özgür Özel'den 'cumhurbaşkanı adayı' açıklaması
- İmamoğlu'ndan dikkat çeken paylaşım!
- Valilikten ‘cuma namazı’ yazısı
- Bahçeli'den kürsüde 'Gezi' ve 'İmralı' çıkışı
- Kalın'ın önünde poz verdiği bayrak tartışma yarattı
- İstifaya çağırdı, 'adaylık' daveti yaptı!
- Son anket sonuçları Erdoğan'ı üzecek
- Tolga Karel'den tepki çeken Ayşe Barım paylaşımı
- Bakan Ersoy’a seslendi!